Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 3

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (106)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Norští zrzci kontra mastní sviňáci z Dánska. Příběh je to pěkný, čerství fotři ocení zejména putovní zimní péči o kojence, staromilci zase Gaupův důraz na poctivou historickou epiku. Lyžařům zaimponuje lekce historického carvingu, taková Vyšší moc model 13. století. Škoda, že podobný důraz není věnovaný i struktuře scénáře, která se sype jak prašan. A akční scény by rozhodně zasloužily alespoň trochu přísnější dohled choreografa, kdo se má na to zmatený potácení dívat. Seveřan ve mně ale vyhrává. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Předně bych doporučil aby teplomilní si před filmem udělali horký čaj s rumem a nebude-li čaj, pak alespoň horký rum. Bude jej třeba. Celý film je totiž natáčen v zimě tam někde nahoře kousek pod pólem a fakt na mně z obrazovky táhla kosa až na gauč... Středověk mně baví a lecos o něm vím. Ale to na co jsem koukal byla pro mne španělská vesnice (resp. norská). Ty jejich rody jsem neznal ani důsledky vládnuté té či oné dynastie. A tak jsem nepolíben sledoval ten příběh o záchraně malého krále a fakt jsem si to užil. Verbal v komentu opět pobavil, to mu zase jednou musím přiznat !!! Film mně přišel celkem ok jak po stránce dobových reálií tak z hlediska uvěřitelnosti děje. Samozřejmě infarktový akční závěr byl natočen ve stylu amerických filmů, ale proč ne? Alespoň to nebylo nudné. Škoda, že něco takového neumíme natočit my. Dávám za 4 střely z kuše. * * * * ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Poslední král měla být velkolepá severská freska, zobrazující kapitolu národních dějin, o níž v zahraničí ostatní nemají tušení, a tomu bylo podřízeno vše. Zmizelo tak například obvyklá severská psychologická propracovanost postav, snímek stylem i provedením více než cokoli jiného připomíná Hollywood. Ve snaze přilákat zahraniční diváky tvůrci vsadili i na tváře známé ze Hry o trůny (Tormund Kristofer Hivju) nebo jiného seriálu Vikingové (kde je Thorbjørn Harr coby Jarl Borg) a na evropské poměry velkorysý rozpočet ve výši 45 milionů norských korun. Pro představu, kolik to dělá v korunách českých, násobte třemi. Jenže kvůli tomu se z filmu vytratila osobitost. Jasně, krásně se na něj kouká, stíhací závody mezi kladnými hrdiny na lyžích a padouchy na koních berou dech, panensky neporušená norská příroda je nádherná a zima z každého záběru doslova čiší. Bohužel tvůrci šetřili s drsnými záběry a krví, a tak se zvlášť v závěru Poslední král přesouvá z pozice fantasy legendy až do pohádkového ražení. Bitky jsou sice řádně nesmlouvavé, ale vlastně dost krotké. A chybí jim slušný choreograf, co by je trošku zpřehlednil. rozhodnout, jaký žánr vlastně zastupuje. Je prostě škoda, že navzdory tématu a provedení jde o komorní drama několika málo postav v pohádkovém hávu s přesahy k dobrodružným, akčním nebo fantasy filmům. Kdyby tvůrci zapracovali právě na tomhle, mohlo vzniknout velkolepé dílo. Jenže nevzniklo. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dva lyžaři a nemluvně. Akční středověká honička na lyžích s trochou intrik v boji o královský trůn Norska. Děj zasazen do historického pozadí, takže můžeme mít pocit, že jde o osud země, ten je v rukou Haakon Haakonssona toho času v peřince. A tak se věci ujmou jeho ochránci, kteří musí zastavit konkurenční družinu podporovanou Svatou církví. Družina sice zastavena je, ale církev na postupu nikoliv. Jelikož jde o norský film, čekal jsem víc, než jen pár akčních scén. 75% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že mě tvůrci měli na lopatě od samého začátku, překrásná příroda, fantastické záběry, parádní lyžovačka a k tomu ty hromady bělostného sněhu.. K příběhu - mladý král umírá, byl zavražděn a než vydechne naposledy, stihne vyslovit, že má syna.. Od této chvíle začíná napínavý a houževnatý boj o život malého chlapce, čestných mužů proti zrádcům.. U mě spokojenost.. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)
  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama