Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 2

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (106)

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Záchrana norského království na hřebenech hor. Nils Gaup natočil poměrně slušnou historickou podívanou, kterou možná trošku zbytečně táhne k průměru snaha přiblížit se zaoceánským produkcím, nicméně na druhé straně zachraňuje sympatická severská atmosféra a exteriéry. Pro fanoušky historických podívaných rozhodně dobrá volba, ostatně i pro všechny, kteří si chtějí dát výpravu do norské historie. [60%] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlé. Predovšetkým výborne natočené a zahraté. Do toho krásna nórska príroda a jeden veľký dobrodružný útek legendárneho nórskeho kráľa pred "pučistami" za pomoci dvoch hrdinov. Príbeh je plný napínavých situácií, súbojov a pretekov na lyžiach a hlavne scenár je solídne napísaný, kľudne by som filmu pridelil nálepku historický. 75/100 ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dva lyžaři a nemluvně. Akční středověká honička na lyžích s trochou intrik v boji o královský trůn Norska. Děj zasazen do historického pozadí, takže můžeme mít pocit, že jde o osud země, ten je v rukou Haakon Haakonssona toho času v peřince. A tak se věci ujmou jeho ochránci, kteří musí zastavit konkurenční družinu podporovanou Svatou církví. Družina sice zastavena je, ale církev na postupu nikoliv. Jelikož jde o norský film, čekal jsem víc, než jen pár akčních scén. 75% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když rtuť za oknem šplhá ke třiceti stupňům, je dobré dát si něco z mrazivého Norska. Poetická kamera snímá norskou přírodu, uprostřed níž se odehrává klasický příběh - boj o královský trůn. A navíc k tomu i téma ,,Má je pomsta!". Nebudu spekulovat, jaké filmy jsem si připomněl (dobře, kromě Stopaře i Barbara Conana), jelikož se mi film jako celek líbil. Bondovská jízda na lyžích neměla chybu, snad jen ty výbuchy chyběly. I závěrečná honička měla šmrnc a dynamická kamera byla snad na několika místech současně. Jistě, boje mohly být krvavější, i když fackovaná v české hospodě to rozhodně nebyla. A snad by snímku slušela i větší ponurost...ale což - pěkná oddechovka se šťastným koncem (i když jak pro koho). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Haakon IV. Haakonsson je v Norsku vnímán podobně jako třeba u nás Karel IV. a jeho dobrodružný útěk za pomoci Torsteina Skelvy a Skjervalda Skrukky patří k nejlegendárnějším epizodám norských postvikinských dějin. A filmařům se to podařilo zachytit takřka na jedničku. Netvrdím, že to probíhalo přesně tak, jak nám to film předkládá, ale faktem zůstává, že oboum bojovníkům z řad birkebeinerů nepřátelé v jednu chvíli dýchali na záda, takže si nemyslím, že by tvůrci byli zase tak daleko od pravdy. Pro mě je film dostatečně dramatický, lyžařské sekvence jsem si užil a to i včetně závěrečného střetu a celkový velmi dobrý dojem dotvářela nezaměnitelná severská atmosféra. Herecky parádní, protože Hivju se pro podobné role narodil, Harr už svoje středověké kvality dokázal ve Vikings a nezaostávali ani ostatní. K dokonalosti sice něco chybělo, ale i tak jsem velmi spokojen. 85% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama