Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi prekvapivá štúdia americkej spoločnosti priemernej strednej a nižšej vrstvy a pekne zobrazený spoločenský a morálny úpadok spôsobený zlákaním na zlé chodníčky. chýbal mi však lepší scenár a lepšie, reálnejšie zakončenie. Ale nedivím sa lepším svetovým (americkým) hodnoteniam. 55%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně kontroverzní film jedné třináctileté holky, kterou originálně hraje čerstvě osumnáctiletá, aby nevznikly problémy, a její mámy, která se z toho všeho dokáže složit a jako herečka získat nominaci na herecký výkon. Nemůžu si pomoci, ale zdá se mi, že tento film je těžce o ničem. I když také jsem měl čest poznat podobné holky jako jsou v tomto filmu, ale nedokážu si to vysvětlit. Puberta možná dokáže cokoliv, ale být takový? Ať si laskavě uvědomí, že mají život před sebou a že to co je trápí je ještě nic oproti tomu, co je trápit bude. Nemůžu si pomoci, ale celkově mě film neskutečně rozčiloval. Od začátku do konce. A jak to tak vypadá, taky to tak bylo myšleno jen neskutečně zle a nudně. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Celkom slusna drama, ktora chcela ukazat zivot rozvedenej rodiny a problemy deti v case puberty, kde tema sex, drogy a nasilie su na dennom poriadku a teda i zniceny vztah matky a dcery. Jedine agresivna kamera mi trosku vadila, ale herecke vykony boli skvele a to nielen Holly Hunter, ale aj Evan Rachel Wood a Nikky Reed, ktore by si zasluzili rovnaku pozornost, mimochodom Holly Hunter je podpisana i pod vyrobou tohto filmu. Nikky Reed nam uz od roku 2003, kedy bol tento film natoceny vyrastla a zahrala si napriklad v takych filmoch ako LEGENDY Z DOGTOWNU (2005) alebo STMIVANI (2008) a Evan Rachel Wood zase napriklad vo filmoch ACROSS THE UNIVERSE / NAPRIC VESMIREM (2007) alebo v drame WRESTLER (2008). Holly Hunter bola nominovana na Oscara za najlepsiu herecku vo vedlajsej ulohe, avsak sosku jej v konkurencii vyfukla Renée Zellweger za dramu NAVRAT DO COLD MOUNTAIN (2003)... 23.04.2010 ________ Holly Hunter - (Melanie Freeland) +++ Evan Rachel Wood - (Tracy Freeland) +++ Nikky Reed - (Evie Zamora) +++ Brady Corbet - (Mason Freeland) +++ Jeremy Sisto - (Brady) +++ Deborah Kara Unger - (Brooke LaLaine) +++ D.W. moffett - (Travis Freeland) +++ Produkcia: Holly Hunter +++ Hudba: Mark Mothersbaugh, Brian Zarate +++ ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kterak se z milé plyšové princezny stala nehorázná hysterická drogoubrací děvka. A kterak ji Evan Rachel Wood hezky zahrála. Ruční kamera v tomhle filmu vůbec nevadí, což u mnoha filmů říct nemůžu. Nemůžu si taky stěžovat, že bych se nudil. Tak řeknu, že v podstatě to jejich chování chápu. I blbost se někdy musí chápat. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Film se snaží co to dá, ale kde nic není, ani smrt nebere. Aneb - zdánlivě silné téma je ve skutečnosti jen sledováním jedné komplikovanější puberty - a tudíž není v ničem zvlášť překvapivý, natožpak aby dokázal člověka zatlačit do židle a přilepit k obrazovce v nedočkovém vyhlížení, kam se příběh bude ubírat. - Jediné podstatné plus je Holly Hunter. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Nikki Reed (Evie) byla spoluautorkou scénáře ve svých 15 letech. (MiCM)
  • Film měl být původně komedie. (MiCM)
  • Brady Corbet docházel na natáčení pěšky, protože jeho dům byl v sousedství domu, který se používal pro natáčení. (Ozo)

Reklama

Reklama