Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Dokument som videl ešte v dobe keď vyšiel, nakoľko som veľký fanúšik Kurta a Nirvany, no až teraz, keď sa dnes máme dočkať premiéry na STV som zistil, že som to ešte nehodnotil ! Čo na to povedať. Snáď len, že je to najlepší dokument, aký kedy o KC niekto natočil, aj keď určite tam ešte sú rezervy. Hlavne tie animované pasáže mne osobne veľmi nesadli. A keď príde na scénu Courtney ako "klaďas", tak mám dosť. Dve veci nikdy nepochopím - prečo by sa Kurt zastrelil vediac, že opustí dcéru, ktorú tak miloval...a ako sa mohol zamilovať do takej strelenej, blbej a čo je najhoršie, egoistickej ženy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V dokumentu je řečeno, že "Kurt ze všeho nejvíc nenáviděl ponížení a odmítnutí" přesněji řečeno "humiliation and rejection". Tak mu toho tvůrci z úcty k umělci nadělili plné dvě a čtvrt hodiny. Od malička lúzr, toužící po lásce, magor bez kamarádů, depresák a feťák, neschopný de facto ničeho. Chudák, který brnkal v depresích na kytaru. Kurtův svět nám zůstal utajen, ale toho, jak ho viděl svět okolní se nám dostalo vrchovatě. Myslím, že důvod úspěchu Nirvany zůstal tvůrcům utajen také. Nikdo z těch plesnivejch dědků sedících v těch korporacích, o nichž Kurt píše v deníku, to asi dodnes nepochopil. A tenhle film je taky jen zboží- když už Kurt nic nemůže napsat, ještě pořád se z něj dá něco prodat. Ukázka toho, že Kurtovy korporace jsou ještě pořád u vesla a bude tomu tak navždy. I když tenkrát, když se hrál grunge, jsme doufali, že tomu tak nebude. 70% ()

Reklama

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Né, že by tu nebylo spousta zajímavýho pokoukáníčka, to jo. Ale kde je kurva Dave Grohl? Proč Kris mluví vlastně jen o hovně i v tom malém prostoru co dostal. Tenhle dokument je pokud si to člověk přizná vlastně dost velká sračka! O tom, jak vznikaly skladby, převratný album a vztazích mezi členy kapely se nedozvíme zhola nic. A některý kecy Kurtovi mámy nebo té čubky Courtney jsou fakt k smíchu. Nelze upřít snahu o vykreslení složité Kurtovi povahy, ale silně z toho zapáchá kdo za tím vykreslením stojí....jeho hudební partáci to rozhodně nejsou. Ale jak říkám, dá se tu koukat na malýho Kurtíka jak dovádí, velkýho Kurtíka jak dovádí s dcerkou, no a prsatící se Courtney.....to je ale na plnohodnotný dokument kurevsky málo. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce intimních hudebních dokumentů, jaký jsem kdy měl tu čest vidět. Kdo si myslí, že se bude koukat na dokument o Nirvaně ten se šeredně plete. Tohle je neskutečně intimní zpověď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, ze které neskutečně čiší všechen ten strach a vztek. Tvůrců se společně se svolením Kurtovi rodiny dostalo také obrovské množství autentického materiálu a jeho potenciál využili naplno. Spojení Kurtových rozpohybovaných obrázků s animovanými pasážemi a akustickými covery největších pecek působí naprosto dokonale a dokáže vás vtáhnout přímo do jeho hlavy. Hodně intenzivní záležitost, které lehce ubírá její délka a občasné hluché pasáže. Dokonalá vzpomínka na Kurta jako člověka. Pro fanoušky must see. Pro ostatní jednoznačně typ na dokonalé dokumentární řemeslo a silný intimní příběh. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo četl knihy Těžší než nebe a Come As You Are, tak zde nenašel nic nového nebo objevného, navíc zde chybí větší kontinuita v čase, ale na druhou stranu psychedelické výjevy jsou povedené a do celého vyznění sedí. Dokument má dost chyb, a je vidět, že do toho musela hodně krafat Courtney, ale jako fanoušek Kurta je mou povinností trošku hodnocení nadsadit. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)

Reklama

Reklama