Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka se chýlí ke konci a válečná loď USS Indianapolis zatím tajně přepravuje jednu ze dvou atomových bomb, které by mohly ukončit válečné běsnění. Japonci však těžký křižník napadli a potopili. Mise USS Indianapolis byla utajovaná tak přísně, že loď nikdo nepohřešoval a informace o jejím napadení byla zveřejněna až o čtyři dny později. Téměř 300 členů posádky z celkového počtu 1197 ihned utonulo. Zbývající přeživší z USS Indianapolis uvízli ve vodách Filipínského moře, kde trpěli hladem, žízní, teplem a halucinacemi, zatímco se bránili neúprosným útokům žraloků. Strádání, které trvalo pět dní, přežilo jen 317 mužů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

tron 

všechny recenze uživatele

"Niekedy je lepšie vzbudzovať úctu, než strach." Doteraz najväčšiu filmovú úctu zložil tragédii lode Indianapolis živočíšny Robert Shaw vo svojom hrozivom, nezabudnuteľnom, dnes už legendárnom monológu v kultových Čeľustiach. V roku 2016 vznikla celovečerná verzia tejto strašnej, šialenej a jedným slovom neuveriteľnej udalosti. Americká vojnová loď bola potopená a stovky preživších námorníkov sa následne v mori stali obeťami žraločích hodov. Keby to napísal scenárista, nikto by tomu neveril. Lenže to napísal sám život. Bohužiaľ, tým asi všetky plusy tejto snímky končia. Nie je to vyložene katastrofa, či prúser a zrejme nemôže byť reč ani o vyložene nevydarenom projekte. Ale okrem Nicolasa Cagea (v úlohe kapitána alias obetného baránka) nemá nikto šancu zaujať. Mladí sú absolútne nezaujímaví a natoľko bez charizmy, až sú neviditeľní. A starí? Thomas Jane? Tom Sizemore? Nenechajte sa oklamať, majú v podstate len cameo (nebyť záverečných titulkov, nevedel by som, že tu vôbec Jane hral!). Film neuspokojí fanúšikov vojnovej histórie, ani žraločích krvákov. Má dve hodiny, ale veľmi dlho trvá, kým sa loď potopí a ešte dlhšie, kým sa na hladine objaví prvá plutva. A po pár vcelku šťavnatých a desivých minútach je to ustrihnuté a pokračuje sa bez žralokov. Wtf? Mariovi Van Peeblesovi bolo smutno za Čeľusťami 4 a tak spáchal toto. ()

Lukiš 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se mi líbilo, že se režisér držel faktů a pojal tento film jako památku těmto námořníkům, ale na druhou stranu film postrádá potřebné napětí, které by vystihovalo hrůzu, kterou tito námořníci zažívali, což je velká škoda, jelikož tato tematika je pro napětí jak stvořená. Na film mě nalákal monolog z filmu Čelisti, tudíž jsem čekal tak trochu nervydrásající thriller, na který bych jen tak nezapomněl. Bohužel se nic takového nedostavilo, a mě nezbývá, než čekat, až se této tematiky ujme někdo, kdo tomu dá ten správný říz. Film má ale více vad na kráse, přišel mi hodně uspěchaný, a nedokázal jsem se vcítit snad do žádné z postav. Na druhou stranu ale musí být hodně obtížné celou tuto událost vtěsnat do pouhých dvou hodin. Ani Nicolas Cage zde nepředvádí nějak mimořádný výkon. Hodnotím průměrně, 1* navíc za závěrečných cca 20 minut. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Mario Van Peebles se chopil režie velkorozpočtového snímku o jedné zásadní americké události na sklonku 2. světové války s Japonskem, jenž už jednou byla v roce 1991 pro televizi natočena. Je to událost, která předcházela svržení atomové bomby na Hirošimu a však má s tím hodně co do činění. Loď U.S.S. Indianopolis, o kterém film je, dopravovala součásti oné atomové bomby. Snímek nejen rekonstruuje událost na moři, ale dává zároveň i ohromný kopanec do vlastních řad, neboť se jedná i o ohromnou kritiku tehdejšího velení. Loď byla zasažena japonskou ponorkou, následně se potopila a přeživší námořníci byli ponecháni napospas osudu ve vlnách plných žraloků. A kdo byl za to nakonec souzen? Jak už to bývá, na konci filmu jsou dodány přímé záběry, fotografie a výpovědi očitých svědků. Jestli snímek dokáže chytnout za srdce, těžko říct, ale vžít se do těch námořníků je i tak setsakramentsky těžké. Snímek není natočen špatně. V dramatizaci se netlačí za každou cenu na plyn a naopak tomu všemu dává volný průběh. Bohužel jsou moc okaté CGI efekty. Jejich nepřirozenost je až zarážející. Vzpomínkový film a pocta všem námořníkům na lodi U.S.S. Indianopolis. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

No,zábavnost tohodle je tak velká,že přes svoje usínání sem ani netušil,že na posádku tohodle křižníku zaútočili žraloci.Já totiž film po hodině vypnul,protože to bylo jaksi bez ladu a skladu.ten film se tu první hodinu nejvíc věnuje postavám,a jejich kecům.Na tohle fakt nemám čas.jako by mi nestačilo kopyto Holek ,ještě se začne projevovat ten filmovej Mario.20%. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Tak, ako sa tu opakovalo už viacero ľudí, aj ja musím spomenúť geniálnu scénu vo filme Čeluste, kde Robert Shaw rozpráva hrôzostrašný príbeh lode Indianapolis. Aj kvôli tomu, som si chcel pozriet tento film a to aj napriek nie príliš lichotivému hodnoteniu a aj preto že iný film o tejto udalosti som žial nenašiel. Musím s ľútosťou konštatovať, že tunajšie hodnotenie je k filmu ešte zhovievavé. Ja osobne som totižto film nemohol ani dopozerať, tak som sa nudil (a to sa mi často nestáva). Je to až nehorázne ako tvorcovia filmu dokázali spackať tak silnú tému a spraviť z nej toto nudné čudo. Neostáva mi iné, len dúfať, že sa raz nájde niekto, kto túto udalosť s dôstojnosťou, ktorá sa na taký príbeh sluší, podá na filmovom plátne. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (8)

  • Quint ve filmu Čelisti (1975) vypráví o tom, jak se potopila loď Indianapolis. Quint byl jedním z námořníků, kteří přežili ztroskotání lodi a zůstali uprostřed moře pronásledováni žraloky několik dní až do doby, než se dočkali záchrany. (PanZahadnyCZ)
  • Japonskou ponorku I-58 si zahrála americká druhoválečná ponorka USS Drum ( SS-228 ) třídy Gato. (bejkovec)

Reklama

Reklama