Reklama

Reklama

Amy

  • Velká Británie Amy (více)
Trailer 3
Velká Británie, 2015, 128 min (Alternativní 123 min)

Obsahy(1)

Kým ve skutečnosti byla dívka, která stojí za slavným jménem Amy Winehouse? Co tato hudební ikona skrývala před okolním světem a proč zemřela v pouhých 27 letech? Celovečerní dokument nechává promlouvat zejména Amy samotnou prostřednictvím dosud nezveřejněných archivních záběrů, rozhovorů, ale především skrze její hudbu a původní texty, které vždy reflektovaly aktuální události jejího života. Vidíme Amy jako obyčejnou dívku s obrovským talentem a touhou zpívat, jako zjevení ohromující hudební fajnšmekry, jako popovou hvězdu obletovanou fanoušky i jako oběť manipulovanou manažery a pronásledovanou bulvárními novináři, unikající k závislostem. Za známým mediálním obrazem ale odhalujeme hlavně Amy, která skutečně touží jen po dvou věcech: opravdové lásce a hudbě. (Aerofilms)

(více)

Recenze (252)

Martin96 

všechny recenze uživatele

Tomuhle říkám dokument! Cením si toho, že prakticky emočně nevydírá, je velmi inteligentní a je výborně sestřihaný. Má dokonce jistý přesah v momentě kdy se ke slovu dostanou drogy, sláva a pronásledování bulvárem. Člověk si až říká:"Je to opravdu jenom o Amy? Nebo by se to mohlo stát i mně?" ()

foils 

všechny recenze uživatele

Extrémně talentovaná, a zároveň magor. Poměrně neotřelý filmový styl těžko vynahradí fakt, že se Asif Kapadia rozhodl jít diváckým předsudkům a dojmům naproti. Příčiny zpěvaččiny smrti nachází v přehnaně liberální výchově, v lidech, kterými se obklopovala, a v tlaku mašinérie showbusinessu. Nedostatky ve výchově prezentuje hlavně jako selhání jednotlivců, ostřejší kritiku obecnější společenské tendence by totiž "jeho" divák nemusel zkousnout. Zato si užijeme trochy obligátní kritiky nahrávacích korporací. Vyloženě za exploatační se jeho dílko (dokument je to tak napůl) sice označit nedá, přesto si nejde nevšimnout určitého nezájmu o zpěvaččino nitro. Určitou výjimkou budiž její (ve skutečnosti poněkud ambivalentní) excentričnost ve vztahu ke slávě a vnějším známkám úspěchu a také v osobních vztazích, jinak se jí ale režisér dostat trochu hlouběji pod kůži příliš nesnaží, respektive se spokojuje se zkratkovitými odpověďmi. Spíš ilustruje další témata, třeba jak korespondovala její hudební tvorba s osobním životem. Film Amy stojí za vidění, na tak velké ploše se ale dal vykreslit zajímavější, rozmanitější a pravdivější portrét zesnulé zpěvačky. ()

Khostik 

všechny recenze uživatele

Super!! O Amy jsem vůbec nic nevěděl, ale tenhle dokument mi přinesl přesně to co jsem potřeboval.. Na jedničku zpracovaný ()

Rotsby 

všechny recenze uživatele

Bravurne zvladlej dokument, vazne to na me zapusobilo, ze kdyz jsem slysel jeji tunes a ten feeling, tak me mrazilo v zadech. Vynikajici snimek o nadprirozene zpevacce a krehke dusi. ()

klaranapoli 

všechny recenze uživatele

Já jsem tuto zpěvačku nikdy moc neznala ani nijak neposlouchala, ale každej jí znal jen z toho praštěnýho bulváru. Na tento film (dokument) jsem se podívala opravdu jen z čisté zvědavosti, abych se o tomto člověku dozvěděla něco víc. Velmi jí obdivuji, její hlas je nejvýjimečnější ze všech a je mi jí moc líto, že to muselo dopadnout takto. Měla dobře našlápnuto....R.I.P Amy! ♥ ()

Nevis 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o holce, která milovala hudbu, ale měla strašnou smůlu na lidi. Hlavně ten její přítel a otec byli na facku. Už je to týden, co jsem dokument viděla a pořád si pouštím "Back to black", hodně působivé. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Studie rozpadu osobnosti, jedné z mála, která se hudebně i lidsky vymykala obvyklým produktům popkultury posledních let. Kvantum dokumentárního materiálu je úctyhodné, až mě napadá, jestli Kapadia nenakupoval od paparazziů. A pak to velmi profesionálně sestříhal, aniž by cokoli lakoval na růžovo, kohokoli soudil nebo překročil čáru. Klobouk dolů. ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

Když jsem ji poprvé slyšela zpívat, byla jsem unešena..měla jsem ji mnohem radši než Adele aj. Dokument je skvělý, ale strašně smutný... ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Hodně smíšené pocity. Nejen z obsahu, ale i formy. Místo, abych přemýšlel o pomíjivosti slávy, její odvrácené tváři, nebezpečí drog a významu vztahu mezi rodiči a děti, rojily se mi hlavou spíš otázky kolem dokumentu samotného. Dal starej Winehouse rozhovor zdarma a co Amyin manžel? Hrozně moc pochybuju o tom, že se na dokumetnu pořádně nepřiživili, ale nepídil jsem se po tom, tak třeba se pletu. A co ty bulvární záběry, které nás tolik nechávají okusit z první řady jaké to je, mít kolem sebe neustále smečku fotografů a kameramanů? Funguje to skvěle, člověku se z toho zvedá žaludek, ale na druhou stranu se právě jednou z bulvárních kamer na to dění díváme. Prozřel někdo z bulváru a poskytl dokumentaristům tyhle záběry zdarma, aby aspoň trochu ulevil svému svědomí, nebo si za ty záběry nechali znovu pořádně zaplatit? Odpovědi na tyhle otázky začnu záměrně hledat až po napsání tohoto komentáře a ať už budou jakékoliv, na mém hodnocení to nic nezmění. Pro mě bude tenhle dokument mít vždycky dochuť lehké kontroverze. Ale takový byl konec konců i život Amy. A ve výsledku musím uznat, že film přinejmenším skvěle vykresluje, jak dopadnete, když se necháte využívat pár sakra šikovnejma manipulantama. A starej Winehouse si vesele dojí dál - plánované turné s hologramem a za pár týdnů nám bude zpívat jakožto "swingový zpěvák a filantrop" v Brně. Ještě bych si tady zvládl vylívat srdíčko dál, ale raděj tenhle komentář ukončím, jelikož už se mi z toho všeho opět začíná dělat šoufl... ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem si našla čas podívat se na tento dříve opěvovaný dokument. Bohužel, jak ve svém komentáři hezky vystihuje @Zeck, zpracování filmu je průměrné. Jsem člověk, který se chtěl o životě Amy dovědět něco víc, protože jsem ji příliš neznala, zaslechla jsem možná 2 písničky - nepatřím mezi skalní fanoušky. Dokument jsem měla místy puštěn zrychleně, protože se hodně táhl, často je prostřihován záběry z vystoupení a archivními záběry, ovšem nepředává nic moc navíc. Pochopila jsem, že asi náhlá sláva její již tak slabou osobnost dorazila, ovšem jaké přesně byly vztahy mezi ní a vydavateli, rodinou, přáteli... to jsem se nedozvěděla. A to je škoda. ()

BIG.NINE.CF 

všechny recenze uživatele

Dokument kterému něco k dokonalosti chybí, ale každopádně z něho jasně vyplívá, že kdyby někdo zakopal jejího manžela hned na začátku manželství, tak tady Amy s námi ještě byla. Je jí velká škoda... ()

Gareth_Jones 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument sa síce pozeralo dobre, ale celý ten vývoj situácie v živote mojej obľúbenej speváčky bol veľmi smutný a vieme, že na konci tragický. Do drog ju vlastne namočil priateľ, na ktorom bola závislá ako psík, neskôr bola neschopná bez neho čokoľvek urobiť. A bez drog vlastne tiež. "Čo cítiš Ty, chcem cítiť aj ja." Otec ju mal ako zlatú hus, ktorá mu znášala zlaté vajcia - prachy. Vedela fungovať aj bez alkoholu ale ako vravela, keď bola čistá, že bez alkoholu ju to nebaví. Nič iné ako tragický osud ju v podstate ani nemohlo čakať... Klub "27" a ona v ňom. ()

Mat3s3 

všechny recenze uživatele

Citlivý a střídmý životopisný snímek o talentované zpěvačce bez zbytečně přemrštěného patosu. Nikdy jsem nebyl velkým fandou Amy a ani na tom nějak nehodlám nic měnit, ale kdybych byl, tak by mě tento dokument neurazil. Smutný příběh. Škoda, že se holka nerozhodla pro undergroundovou dráhu. Mohla být nejslavnější mezi neslavnými a ušetřit si mnoho starostí. Hlavu, srdce a hlas na to měla. ()

Související novinky

88. Oscary - výsledky

88. Oscary - výsledky

29.02.2016

Letošní "kontroverzní" ročník udělování Oscarů skončil. Akademie umění a věd rozdala svá každoroční ocenění. Jedním z několika překvapení večera bylo vyhlášení nejlepšího filmu, kterým se stalo drama… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama