Reklama

Reklama

Recenze (3)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšila, Pokud si celou situaci už sami nepamatujete, týdny před vysíláním vznikalo mnoho zajímavých článků a interview, které vám ji i jednotlivé aktéry připomínaly. Obzvláště roli lorda Maldensona - ztvárněn Markem Gatissem. A výsledek? Z Camerona udělali blbečka, z Browna udělali blbečka, Clegg vypadá jako trpící hrdina celého příběhu a démonizovaný Mandelson je skoro miloučký. To jsem nečekala. (Zlvášť od Grahama, jehož This House považuji za geniální počin). Přes všechny snahy o dramatičnost, kterou tvůrci pravděpodobně doufali, že dosáhnou hudbou, střihem a různými zábery z helikoptéry, nejlépe vyzněly klasické, pomalé, konverzační scény. Mělo to zajímavý námět i své světlé chvilky - přes všechno Cleggovo trápení byla Brawnova chvilka mnohem dojemnější. Jen mám pocit, že sledovat skutečné záběry z doby před pěti lety by i přes nemožnost vidět za zavřené dveře bylo mnohem dramatičtější. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce událostí jak pro děcka, v horšim případě pro blbý. Labouristi jak z karikatury. A tu podivnou bromance po telefonu mezi Cleggem a Brownem si tvůrci taky mohli odpustit. Velký zklamání od Channel4. --- Jinak FPTP současný podobě britskýho stranickýho systému samozřejmě neodpovídá ani omylem a tak nějak očekávám, že po letošních volbách už přece jen půjde do kopru. --- "There you are, Peter. You can go and write those memoirs now, eh?" ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Model dvou politických stran má své jasné výhody a nevýhody. Problém nastává, když se obě tyto strany (Tory a Labour) stanou pro mnoho lidí nevolitelné a k nadpoloviční většině jim nepomůže ani silně diskriminační systém. To se pak musí přejít na něco, s čím nemají prakticky žádné zkušenosti - koalice. Hlavní role pak připadá na "toho třetího", kterým byla v roce 2010 LibDem (zdravím již neexistující LIDEM). Hlavní bod koaliční smlouvy z pohledu Clegga a LibDem (referendum o změně volebního systému) dopadl v roce 2011 neslavně a neslavně se bude pohlížet i na jejich celkový přínos a avizovanou snahu o změnu politiky. Letošní volby mohou dopadnout podobně, protože proti sobě budou stát Cameron (CP) a Miliband (LP). ___ Volbám v roce 2010 se věnoval i několikadenní speciál na čt24, který vysílal předvolební debaty a končil samotným sčítáním hlasů. Pochybuju, že se tolik prostoru dostalo volbám v jiných zemích EU, možná těm v USA. Je tu vidět určitá fascinace angloamerickou politikou a kulturou. Proto není od věci nepřipomenout události na české politické scéně. My máme totiž naprosto jiný volební systém (UK - většinový, ČR - poměrný). Ale nemuselo tomu tak být. Když totiž v roce 1998 došlo na opoziční smlouvu, ODS a ČSSD napadlo, že by nebylo špatné zavést systém dvou stran i k nám. Jenže na změnu volebního systému nebyla k dispozici ústavní většina. Ale ke změně volebního dělitele ústavní většinu nepotřebujete. A tak ODS navrhla ten nejvíce diskriminační dělitel - Imperiali. ČSSD se toho však lekla a komise doporučila smířlivější tzv. "Koudelkův d'Hondt", který (musel) být posléze v roce 2001 zrušen Ústavním soudem ČR. ___ Zajímavá to epizoda, skoro hodná nějakého toho televizního filmu. Volby do parlamentu v UK se budou konat v květnu, tak jsem zvědavej, jestli čt24 chystá speciál i letos. ()

Reklama

Reklama