Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

Mishelen 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec nejlepších českých filmů všech dob. Čtl jsem i novelu, ale tento film ji na celé čáře válcuje. Výborná psychologická studie rozvrácené osobnosti, která podléhá nátlaku okolních politických a společenských událostí. Nadčasová záležitost. Film nebyl zamýšlen proti zrůdnosti nacistického režimu, ale jakéhokoli režimu nebo systému ať už politického, sociálního, ekonomického, náboženského atd. Škoda, že závěrečná scéna snímku, kdy do Československa přijíždí armády Varšavské smlouvy a mezi nimi je vítá Kopfrkingl, byla zničena, vyznění filmu by bylo fenomenální. Kdybych měl hodnotit nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli v českém filmu vítězí u mě Rudolf Hrušínský za ztvárnění této postavy. Co jsem však nepochopil je přítomnost manželů (zde V.Menšík a M.Myslíková), kteří se objevují i v knižní předloze. ()

bazmo 

všechny recenze uživatele

Ja som vôbec nepochopil Juraja Herza...Pre mňa je to moc komplikované s množstvom psychomonológov Rudolfa Hrušinského..Zaráža ma fakt že podľa hodnotenia by to mal byť jeden z najlepších filmov Českej kinematografie..Tak s týmto otvorene nesúhlasím a beriem to ako trebárs Picassa či Warhola v maliarskom umení. Nerozumiem tomu tiež a len preto aby som nevypadal ako nechápavý „sedliak“ teda aby som bol "cool" nebudem to oslavovať a už vôbec nie velebiť..Tento snímok je minimálne pre veľmi náročného diváka ktorý v spleti priemerných snímkov hľadá niečo čo sa tomu vymyká.. Súhlasím tento film je výnimka , ale u mňa s hodnotením dvoch hviezdičiek keďže je to snímok ktorý si už viac krát nepozriem.. ()

mombasamomo 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu se dá říci jediné: Rudolf Hrušínský, Rudolf Hrušínský, Rudolf Hrušínský !!! Předvádí nadlidský výkon, tento snímek se přímo vypálí do moku a navíc svojí atmosférou strčí do kapsy všechny novodobé thrillery i horory. ()

Dufresne 

všechny recenze uživatele

Myslím, že stačí vidět pouze jednou. Uznávám herci se tu možná vyznamenali, ale opravdu není třeba vidět něco tak deprimujícího víckrát. ()

tomasBA 

všechny recenze uživatele

diabolska kamera, diabolsky dobry Hrusinky, diabolsky film- perfektne zrezirovane a otextovane, o hudbe nehovoriac skutocny skvôst a to nielen v cesko/slovensku...100% ()

Aktamix 

všechny recenze uživatele

Absolutní 100 %. Za normálních okolností jasný Oscar pro pana Hrušínského. Nejlepší český herecký výkon v hlavní roli ever! Hrušínský je základním stavebním kamenem tohoto eposu. Rudolf Hrušínský to je tady herecký koncert na úrovni oxfordské univerzity. Konec je odlišný od knihy, což mne trochu mrzí, ale co už. Rybí oko, černobílá, leopardí klec, jízdní řád smrti, katafalk, éter, židé, pan Novák, morfinista Fenek,... Nejlepší československý film všech dob. Pozor na fanatismus všeho druhu. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly a pan Kopfrkingl to z jeho pohledu taky myslel dobře. "Drahé děti, pohřbu žehem se vůbec nebojte!" ()

Missfit 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale ač je to výborné dílo podle výborné předlohy, ve filmu jsem se v některých pasážích trochu ztrácel, jindy jsem se zase trochu nudil. Nijak neodsuzuju L. Fukse v kontextu české literatury, ale nejsem si úplně jistý, jestli to Juraj Herz vzal za ten nejlepší konec. ()

raiden14 

všechny recenze uživatele

Ked sa pozriem na slovensky film teraz a porovnam to s tymto skvostom...tak je jasne ze niekde sa stala chyba. Spalovac Mrtvol je asi najlepsi kinematograficky pocin co v nasej malej krajine vznikol a mal by ho vidiet naozaj kazdy. Atmosfera taka husta ze potrebujte motorovu pilu, úžasný Hrušinský z ktorého by vam naskakovala husia koža aj keby si na záchod sadal a podfarbujúca čierno-biela hudba. Klenot našej kinematografie. „Co abych tě, drahá, oběsil?“ ()

pelegryna 

všechny recenze uživatele

Značně přeceňované dílo, ¨hlavně kvůli paní Chramostové, ale film sám o sobě žádným zázrakem není.Hodnotím plným počtem jen pro obdivuhodné herectví pana Hrušínského a excelentní kameře. ()

littelfuse 

všechny recenze uživatele

Perla české kinematografie. Naprostá povinnost pro fandy nejen Rudolfa Hrušínského, ale i dokonalého filmařského řemesla. Každá scéna filmu je pečlivě připravená a celkově film působí jako umělecké dílo. Od působivých prostřihů mezi scénami, vynikající hudby (citliví lidé hudbu milují), až po herecké výkony a prostředí natáčení (krásné Pardubické krematorium) je film jako celek bezchybný. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Zaručeně nejlepší československý a český film vůbec o tom žádná. Rudolf Hrušínský to je kapitola sama pro sebe. Je zbytečné tady něco dál vypisovat k mistrovství díla, které bylo zakazováno a jeho tvůrci perzekuováni. Lze se smělostí postavit tento film na úroveň světové tvorby a zařadit ho do zlatého fondu kinematografie. A jestli se Vám to nelíbí, vezmu Vás tyčí pana Dvořáka po hlavě. ()

FilipGOLF 

všechny recenze uživatele

Film to byl velice zajímavý, dokonale herecké výkony a výkon pana Hrušinského na 1*. Tento film předčil i knihu a velice se ji držel. Stejné dialogy atd... tak to má být. Na tomto filmu vidíme, jak snadno se lidé dali zmanipulovat nějakou ideologií. Celkový dojem 4,5* ()

Darriel 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem se k tomuto dílu dostal zkrze referát, který jsem si měl připravit ještě jako školou povinný. Tento film je důkazem, že film může být lepší než kniha - fantastický mrazivý zážitek z hereckého výkonu Rudolfa Hrušínského. Klid a přesvědčení v jeho očích, že to, co dělá, je v podstatě potřebná služba, se mi zarývá hluboko pod kůži. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

co k tomu napsat, snad jen : hle, 90 procent pouze, tak teď si pěkně zčeknu každýho, kdo tomu dal 1 -2 hvězdy, co se jim líbí, nebo to tu snad neberou vážně ?! No, to snad !!!! OK, beru, Obitus má rád opravdické horrory a toto moc není.. http://www.csfd.cz/uzivatel/3317-obitus/oblibene-filmy/ Kdo další, třeba Dudek, nj, má rád Evropu, tak tj, ale proč né tohle.....třeba tu má někde koment, peču na to, jde se dál.. http://www.csfd.cz/uzivatel/8635-dudek/oblibene-filmy/ Slovenka, ta má ale...bodů.....nj, geeci, těm stačí málo, ikonka, náznak...né, ta určitě není ve skutečnosti sexy, třeba to je chlap....ale né, trans (nic proti nim..)... http://www.csfd.cz/uzivatel/30312-larelay/ T2, no tak, Predátor je kult, Termitinátoři taky slušný, ale ten Avatar a Temný Řitíř, no to je ale nuda, fuj, 4x hnuj, nemůžu z tohohle..ale tak, jasný, prům. čsfd vkus, nic proti, já vim, je to nehezké a nemorální a netradiční a off topic trošičku, ale jako..... http://www.csfd.cz/uzivatel/12308-t2/ další žen(Sk)a...teda cz...né, je mi to fuk....ale jako...asi jsou citlivější (přecitlivělejší..)...:) http://www.csfd.cz/uzivatel/78788-ellesime/oblibene-filmy/ Falco má taky průměrnej vkus: Avatar, Vykoupání z Šošénku (já rači Motýlka), blockbustery, Amerika, asi je pro ně Spalovač málo barevný, vlastně dočista černobílý, moc český, málo akční, málo jednoduchý, málo oddychový, je v něm příliš málo nelogičností...ikdyž nějaký tam možná jsou, ale já už nevim..... http://www.csfd.cz/uzivatel/42626-falko/oblibene-filmy/ Prostě, co, tak to na světě, na čsfd chodí, lidi jsou zkažený blockbusterama, americkejma kravinama, který jsou sice často kůl a já jich taky spoustu žeru, jen prostě mi to nestačí, achich, sem na to tak hrdý :) na další peču, dělá to hodně lidí, jistě by je šlo zanalyzovat, ale já na to šel rychle, povrchně....třeba by s nima šlo kamarádit (v reálu)...dyť o co de, jen o pitomé filmy...__________jinak..pozor..knížka...hm, nečet sem, teda, bylo o v pov. četbě, asi nee, nebo....Fuks...hehe....jako Herz neni žádnej mistr horroru, Hitchcock to samý (prostě horror by měl způsobovat zástavy a tak :), vlastně, né, jasně, že pár lidí Hitchcock v kině prej zabil, myslim, na Psychu...třeba...ale tak.....se mění..to no...), jako Herzovy filmy mrazí, určitě, ale, co to řešim, je to klasik českýho filmu.......prostě...českej horror to skoro neni a když už tak, leda jen pro nezkušené a přecitlivělé, co si to pouštěj po půlnoci sami na chalupě.....pak....stačí málo..i komedie...pro děti.. ()

borboleta 

všechny recenze uživatele

Nestává se často, aby byl film stejně dobrý jako jeho knižní předloha, a jen naprosto výjimečně se stane, aby byl film dokonce lepší. Spalovači mrtvol se to povedlo a i když kniha je dobrá, on ji ještě mnohonásobně přeskočil. Atmosféra je naprosto děsivá, práce s rybím okem dodala filmu další rozměr a scéna, kdy Karel Kopfrkingl oběsí svojí ženu, je pro mě nejmrazivější a nejděsivější filmovou scénou vůbec. Rudolf Hrušínský je naprosto excelentní. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama