Reklama

Reklama

Aguirre, hněv Boží

  • Západní Německo Aguirre, der Zorn Gottes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Snímek Wernera Herzoga AGUIRRE, HNĚV BOŽÍ vypráví příběh expedice konkvistadora Gonzala Pizarra, který v letech 1560-61 vedl hrstku mužů do peruánského deštného pralesa, přitahován příběhy o zmizelém městě. Když ho přepadnou obavy, že je jeho výprava bláznovstvím, vybere malou skupinu, která se má vydat po řece a strávit týden bádáním. Prohlásí, že pokud nic nenajdou, expedice bude ukončena. Tato menší skupina je vedena aristokratem Donem Pedrem de Ursua a jeho zástupcem, Lopem de Aguirre (Klaus Kinski). Průzkumníci, kteří plují na vorech, jsou vystaveni útokům nepřátelských domorodců, nemocem, hladovění a zrádným vodám. Posedlý chamtivostí a šílený touhou po moci se Aguirre chopí velení a zabije každého, kdo se mu postaví. Příroda a Aguirreova neochvějná žízeň po slávě z něj nakonec učiní šílence, který velí jen voru plnému mrtvol a povykujících opic. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

classic 

všechny recenze uživatele

Krásny a výstižný číry EXOTIZMUS,ktorý som si vychutnával plnými dúškami,lebo vidieť posadnutých megalomanov,ktorí bažia po dokonalosti,že možné straty na životoch z oboch strán sa mohli stať reálnymi... Jeden je pred kamerou,druhý za kamerou,kdesi v peruánskej džungli,čo Klaus Kinski ako španielsky dobyvateľ ide tzv.aj cez mŕtvoly,aby dosiahol svoj vytúžený cieľ,ktorý aj tak nedosiahne,všetko sprostredkuje režisér Werner Herzog,ktorý nemá problém v tom,aby si divák myslel,že mu šibe,šibalo aj štábu,najmä týmto dvom pánom,ktorí si liezli po krku,po mne zase liezlo niečo nepríjemné,čo sa dostane až pod kožu,sugestívny nadhľad ako vyzerá ľudská posadnutosť. Fanaticky uctievaný kultový film,najmä kvôli hypnotizujúcemu výkonu Klausa Kinského,z ktorého ide des a hrôza z portrétu ľudskej posadnutosti a jej dôsledkov. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nezdieľam všeobecné nadšenie panujúce v kruhoch ČSFD. Úvodný prechod cez Andy bol úchvatný, dramatická bola, aj plavba cez pereje, ale súbežne so spomaľovaním sa toku rieky spomaľoval sa aj celý film. Postaviť celý film na Klausovi Kinskom nebol najlepším nápadom i keď hral, ako obvykle, skvele s využívaním jeho hypertrofovanej charizmy. Ale celé okolie ostávalo v úlohe pasívnych štatistov, ktorých občas trafí nejaká otrávená šípka alebo neotrávený šíp. Často som si pri sledovaní tohto pomaly plynúceho filmu spomenul na Misiu, ktorú mám medzi stovkou mojich najobľúbenejších filmov. Aguirre sa k nej ani nepriblížil vďaka poloamatérskemu prístupu tvorcov a väčšiny hercov. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Velice působivý film o cestě španělských odpadlíků, dezertérů a zrádců vedených šíleným Aguirrem za nalezením a dobytím Eldoráda. Vedle úžasného Klause Kinskiho mě velice překvapil hlavně skvěle zahraný kněz, který má hodně daleko do klasického klišé obrazu morálního pánbíčkáře snažícího se mírumilovně šířit víru mezi divochy. "Víš mé dítě, ve jménu našeho Pána církev vždy stála na straně silných." ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že po nějakých těch desítkách stovek filmů už začne mít odhad na to, jaký film bude pro něj. A evidentně to stále neplatí. Aguirre jsem si dlouho schovával a těšil jsem se na film plný džungle a šílenství. Což o to. Obojího je dostatek, nicméně celek se pro mě stal pouze a jen úmorným čekáním na jakoukoliv změnu (ať už děje, nebo třeba způsobu vyprávění), která vlastně nepřišla vůbec a díky tomu mě zanechala v takové podivné letargii. Tu bych sice mohl označit jako důsledek sugestivního vyprávění a ponoření se do děje, jenže pocit, který mě svíral, se spíš podobal deliriu z nudy. 5/10 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá ukázka postupné degradace mysli a vzestupu šílenství v honbě za bohatstvím. Až groteskně působí jak si španělští vojáci stále potřebují uchovat aspoň kus tradic, tak zvolí tlustého neschopného šlechtice císařem. Ten jen nesmyslně žere a pak umře, všichni umřou. Klaus Kinski se ukázkově klátí a hudba přináší solidní porci beznaděje a melancholie. Proč tam byla useklá mluvící hlava mi bude někdo muset vysvětlit :) ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Film je veľmi surový, čo podnietil aj minimalizmus príručnej kamery pohybujúcej sa na palube kolísajúcej sa plte. (vander19)
  • Snímek se točil v exteriérech v peruánském deštném pralese poblíž Puerta Maldonada. (PinPrick)
  • V závěrečné scéně byl Klaus Kinski pokousán opicemi. (ČSFD)

Související novinky

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Reklama

Reklama