Reklama

Reklama

Mladinká Sidonie-Gabrielle Colette se zamiluje do o 15 let staršího, charismatického pařížského literáta Willyho.  Poté, co se vezmou, je Colette z klidného venkovského prostředí katapultována do světa zářivých pařížských salónů a opojných večírků francouzské smetánky. Colette se přizpůsobuje novému životu, noří se do bohémského světa svého manžela. Inspirativní prostředí v ní probouzí kreativitu a spisovatelský talent. Píše první dílo ze série o Claudine. Willy jí dovolí publikovat pouze, pokud román vyjde pod jeho jménem. Fenomenální úspěch Claudine dělá z Willyho slavného spisovatele a z manželského páru opravdové celebrity. Jenže emancipovaná Colette touží po uznání. Jejich manželství se nejen vlivem Willyho nevěry a Colettina vzrůstajícího zájmu o ženy začíná hroutit. Willy se však své talentované ženy za žádnou cenu nehodlá vzdát... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Hravé. To bolo asi prvé, čo ma napadlo. Má to svoj rytmus, svoju zápletku, dobovú atmosféru a na pozadí niečo dráždivé, vhodné aj do dnešnej doby. Vzťahy postáv a ich interakcie sú asi to, čo robí ten film zaujímavým. Niekde som už ale toto videl, že niekto písal za niekoho iného a tiež myslím že to bola žena. Rozhodne tu skôr išlo o to všetko okolo, nie ani tak o to písanie. Fajn oddychovka, možno trochu dlhá, ale neurazí, neunudí. 3 z 5 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nemá to spád, nemá to zápletku, je to příliš sentimentální a ženské, vytýká literát Henry své mladší manželce, když započala práci nad pozdější sérií románů. Není to tak dlouho, kdy se dusila Glenn Close v úspěších svého muže-spisovatele, přitom vše bylo krapet jinak. Otřeli jsme se tehdy o literární společnost, která znevažuje ženské autorky, i o tvrzení, že za každým velkým mužem stojí velká žena. Colette psala v ich formě, sentimentálně, pod pseudonymem Willy. A pochopitelně pro svého manžela, sobeckého nevěrníka, pro kterého flirtování s jinými nic neznamenalo („Je to pro ukrácení času a zahnání nudy!“). Později začala psát sama za sebe, věnovala se i herectví a tanci, udržovala poměr s ženami. Filmové zpracování života známé francouzské spisovatelky má podtitul Příběh vášně, ovšem právě vášeň jsem z plátna absolutně necítil. A necítil jsem toho mnohem víc. A vlastně souhlasím s první větou komentáře –ačkoliv shrnuje prvotinu pozdější významné autorky: nemá to spád. Životopisný film nikdy nezestárne. Jenže většinou je to tradičně pojatá biografie s výjimečným hercem v hlavní roli. Nic víc, nic míň. To už je jakousi pravidelnou ingrediencí každoročního filmového kalendáře. Keira Knightley hraje tradičně slušně, stejně jako zbytek ansámblu, ale celkově toho ve mně moc nezůstalo. Dietní 3 hvězdy. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film je určitým způsobem "pomalý" a tak nějak lehce plynne. Dvojice West a Knightley - super - rozporuplnost daných postav se mi líbila. Žasla jsem nad tím, že tam ani jednou nebylo téma otěhotnění hlavní hrdinky a vůbec se to tam ani slovem nezmínilo...Na danou dobu, manželství, daný styk, který měli se vážně divím. Je to hezky nenuceném o tom, k čemu byly "nuceny" úspěšnější manželky, jelikož knihy psané od žen by se vážně nečetly...Tleskám. Průměr, ale velice příjemný :) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

O životě Colette jsem nevěděl vůbec nic, vlastně jsem si až do závěrečných titulků myslel, že ve skutečnosti ani neexistovala, ale přesto mě film skoro ničím nepřekvapil. Což je škoda. Může za to jednak nešťastná upoutávka, která jeho děj v podstatě shrnula (to asi nevadí lidem, kteří Colette znají), a jednak jeho standardní životopisný scénář - dobrý, ale standardní. Vzpomněl jsem si na Božskou Florence, která mě také bavila, ačkoliv to zároveň byla právě taková biografická rutina. Ale nehledě na to je Colette více než dobrý film, skvěle zahraný Keirou Knightley i Dominicem Westem, s uvěřitelně podanou a lákavou atmosférou Paříže přelomu 19. a 20. století a s nádhernou výpravou vůbec. Obzvlášť vyzdvihnout musím krásu hudby Thomase Adèse - je to sice jeho první soundtrack, nicméně Adès je zkušený skladatel, pianista i dirigent, zkrátka jedna z nejvýraznějších osobností současné - nejen britské - hudební scény. A je to poznat. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem nerozuměla některým momentům žánrového ladění, ale tomu, co neříkali, jsem myslím rozuměla. Nicméně myslím, že ti lidé, co pro film vymýšleli promo, mu nerozuměli vůbec. Už jen kdybych se měla věnovat tomu hloupému českému názvu: film se k žádné přílišné vášnivosti neuchyluje, naopak zůstává poměrně věcný a chce být prostě vyslyšen. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. ledna 2018 na filmovém festivalu Sundance. (ČSFD)
  • Westmoreland původně napsal scénář již v roce 2001, ale v té době nemohl natočit film. (ČSFD)
  • Citát od Colette: „Ruka, ktorá drží pero, píše históriu,“ je veľmi podobný citátu, ktorý sa všeobecne pripisuje Napoleonovi Bonapartemu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama