Reklama

Reklama

Favoritka

  • Velká Británie The Favourite (více)
Trailer 1

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (CinemArt)

(více)

Recenze (424)

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie a sakramentsky briliantné herecké výkony. Olivia, Emma a Rachel hrajú všetky tri na oskarov, škoda, že vyhrať z nich môžu len dve, keďže Emma a Rachel sú nominované v rovnakej kategórii. Nemám slov, bolo to vtipné, skvelý scenár, ale verím, že takýto film nie je pre každého a musíte naň mať náladu. 4,6* ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je dle mého Favoritka natočena prakticky bezchybně. Hlavně díky parádní kameře a střihu, ke kterým se ještě přidala dobová hudba a kvalitní výprava a dohromady se po téhle stránce film nadmíru povedl. I herecké výkony zde byly opravdu kvalitní a tudíž asi nemám problém s nominacemi na oscara, které si odnesly všechny tři hlavní herečky, avšak přímo na výhru to asi vidím maximálně u Emmy Stone či Rachel Weisz, protože v kategorii hlavních rolí podle mě nemá i přes nedávnou výhru na zlatých glóbech Olivia Colman kvůli silné konkurenci šanci. Co se ale týče stránky obsahové, tak zde jsem tak úplně spokojen nebyl. I když naprosto chápu, co tímto snímkem chtěli tvůrci říct: chtěli odlehčenou formou ukázat nekompromisní svět intrik, přetvářky a manipulace, který se (nejen) v tehdejší době ukazoval velice často, tak mě to prostě vzhledem k relativně vysokým očekáváním nestačilo a taky kvůli tomu jsem cca od posledních třiceti minut netrpělivě očekával příchod závěrečných titulků. K tomu se váže fakt, že jsem po celou dobu snímku nezaznamenal ani maličkou špetičku emocí, což můj dojem taktéž celkem sráží. No a ještě bych zmínil, že postavy mi byly absolutně nesympatické, ale to bych ani nepokládal za mínus, protože o to filmařům dozajista šlo. Finální shrnutí by tedy bylo, že Favoritka je po řemeslné stránce určitě velice povedené dobové drama, kterému nechybí ani místy originální pojetí, ale mě osobně po obsahové stránce zas tak moc neuspokojilo. 70% ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Po Homárovi, ktorý mi absolútne nesadol, som sa ďalšieho filmu od Yorgosa obávala. Pri zbežnom prečítaní obsahu som si pomyslela, že sa pán režisér konečne trochu umúdril a natočil úplne obyčajný historický film z aristokratického obdobia Veľkej Británie. Ale omyl... Ako som mohla byť taká naivná. Ľudia sa predsa nemenia. Favoritka má od normálu veľmi ďaleko a dejú sa tam šialené veci, ktoré by nikto aspoň trochu normálny nečakal. Prekvapivo to ale nie je tak protivné, ako vo vyššie spomínanom filme a celkom dobre som sa pobavila. Charaktery postáv sú fakt nechutné a práve to ma stále držalo v napätí, čo zase vymyslia, aby sa votreli do priazne kráľovnej. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Asi takhle si představuji vrcholné představitele moci a jejich myšlenkové intrikařské pochody. Ovšem v případě Favoritky se tyto pochody rovnou převádějí do ostrých a skvěle napsaných dialogů, jež se odříkávají v nesmírně stylově nadesignovaných a vypravných scénách. Ve své preciznosti trochu připomínající Nit z přízraků. Řada pozitiv ovšem nekončí. Výrazná kamera Robbiho Ryana nabízí širokou paletu všech možných úhlů, pohledů a rybích ok, což dodává celému snímku dynamičnost a co víc atmosféru, kterou aby člověk dnes ve filmu podobného ražení pohledal. Myslím, že až na jednu scénu v lese se kamera drží na stativu a švenkuje po celých místnostech a dovede tak bezchybně zprostředkovat v jakém prostoru se scény odehrávají. A co je zlatým hřebem filmu? No jistě, máte pravdu. Herecké výkony úchylně slizkého Nicholase Houlta a především třech hereček, mezi nimiž nedokážu rozhodnout, jaká byla nejlepší, ani netuším, v jakých jednotkách to vyjádřit. Colmanová a Stoneová dostávají asi nejlepší prostor na to, aby se projevily v několika vrstvách, kdežto Weiszová dostává tu šanci asi o trochu méně, jenomže její suverénní Sarah, která má zdánlivě všechno pod kontrolou, my přišla jako konzistentnější. A i přesto, že se film v posledních minutách se stane mírně únavným, tak zaslouží krásných 80% s příslibem dalších Lanthimosových kousků, na nichž jednoznačně ulpí moje pozornost. ()

štíple 

všechny recenze uživatele

Kdo viděl Humra a Zabití posvátného jelena, nemohl být až tak překvapen. Dívala jsem se kvůli skvělé Olivii Coleman, nicméně z filmu mám smíšené pocity stejně jako jsem je měla z obou výše jmenovaných. Předpokládám, že to je režisérův záměr, nicméně já osobně bych dala přednost filmu, který by mi danou dobu přiblížil v širším zaběru a v historických souvislostech. Tohle Britové umí a člověk je pak obohacen nejen příjemným diváckým zážitkem, ale i pár vědomostmi navíc. Po Favoritce mi bylo jen nevolno. Jak funguje moc a manipulace, o ambicích a lidských slabostech - o tom je tento film především. Kdo se těší na kostýmní drama, ať zůstane raději doma. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Od všetkých troch hlavných herečiek skvelý herecký koncert počnúc Oliviou Colman v roli dementnej kráľovnej, ktorá svoje nešťastie aj akútnu DNU zahrala najsamparádnejšie. Rachel Weisz opäť v roli zmije, v ktorej sa očividne cíti ako doma a Emma Stone omnoho krajšia ako v Chúďatku, zato vychcaná až po okraj. Baby hviezdili a to aj napriek tomu, že bol režisérom jeden z najväčších úchylov medzi režisérmi. Další z filmov o najpreceňovanejšej komodite na svete. Svet ovládaný ženami. Niekde počas storočí sa to tak trochu zmenilo a vytratilo, ale ja myslím, že sa to opäť vráti. V tomto filme sa to ale dáva najavo po celú dobu a neskrývane. Asi najskloňovanejším slovom je kunda, doslova, čo teda u Lanthimosa nie je prekvapením. Myslím, že si niečo kompenzuje, úbožiak. “Keď mi bolo pätnásť, otec ma prehral v kartách.” Nič to ale nemení na tom, že si perfektné dialógy zaslúžia poklonu a boli úplne nečakané. “To blato smrdí.” “Serú tuna na ulicu. Hovoria tomu občiansky protest.” A takýchto parádnych vyjadrení je tu za haldu. Film, ktorý ma prekvapil. Milo. Ale to ako kráľovná podala informáciu o svojich sedemnástich potratoch bolo ….. Až mi stislo srdce. Mať to lepšieho režiséra, mohla to byť spanilá jazda bez uchylárny. Takto dám štyri herečkám a dialógom. Oboje dokonalé. ()

Nely 

všechny recenze uživatele

Tyjo, tak tohle byl asi jeden z nejdivnějších filmů co jsem kdy viděla. Nicméně divné neznamená špatné. Naopak. U filmu jsem se skvěle bavila. Film jako celek neuvěřitelně funguje, ústřední trojice Olivia Colman, Rachel Weisz a Emma Stone má mezi sebou chemie na rozdávání a po herecké stránce jsou všechny bezchybné, hudba je perfektní, scény...prostě bezvadný. Těm všem nominacím se ani nedivím! Doporučuji. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Zajímavý náhled na britský dvůr své doby, kde dvě perfektně typově obsazené ženské rozjedou tvrdý boj o královnu, lepší život nebo budoucnost království. Přestože pocitově působí film delší než je, nenudil jsem se. Favoritce ale chybí něco víc. Není to výrazná komedie nebo drama, neumí chytit za srdce a konec postrádá gradaci a důraz. Za vidění stojí, ale mám pocit, že nominaci na Oskara si zasloužila jen díky pokrytí kategorií emancipace a lesby. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Favoritka je film z dielne vynimočneho režisera Lanthimosa a prinaša nevšednu kostymovu historicku komedialnu dramu .Lanthimos rozprava pribeh dvoch sesternic ktore tužia po moci a bojuju medzi sebou o priazen naladovej kralovnej Anny.Vo Favoritke su muži odsunuty na vedlajšiu kolaj a prím v nom hraju ženy.Ziarlivost a nenavist hraju vo Favoritke dôležitu rolu.Obdivuhodne su aj herecke vykony troch žien Colman,Stone a Weisz podavaju velmi presvedčive vykony a su užastne.Lanthimos ani v tomto filme nestratil silu a dokaže šokovat. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Film jsem shlédnul motivován zejména návštěvou výstavy historických kostýmů vytvořených pro film, jež je umístěna v Kensington Palace v Londýně. Tento zážitek umocnil požitek ze sledování filmu a upozornil na detaily, které by jinak při sledování filmu zrejmě unikly pozornosti diváka. Scénář filmu je velmi důmyslně vybudován. Má tři hlavní "hrdinky", ale v podstatě ani jedna není sympatická... ()

Sharleen 

všechny recenze uživatele

Boli chvíle, keď som mala chuť to vypnúť, ale vydržala som do konca. Ani nie tak kvôli nominácii filmu na Oscara, ako kvôli hereckému koncertu všetkých troch herečiek. Najviac ma potešila Rachel, ktorá po úplne zbytočnej a nezáživnej úlohe v My Cousin Rachel zahviezdila, ako sa na historický film patrí. Dávam 4 hviedzičky, ale znovu by som to už vidieť nechcela. ()

Související novinky

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Black Widow nabírá posily

Black Widow nabírá posily

05.04.2019

Sólovka Black Widow se Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) v hlavní roli pádí rychle kupředu a film obsadil dalších několik herců. Dříve spekulovaná Emma Watson (Kráska a zvíře) je bohužel… (více)

Režisér Favoritky oznámil příští film

Režisér Favoritky oznámil příští film

23.02.2019

Je klidně možné, že za pár dní už budeme psát režisér oscarové Favoritky, prozatím má ale Yorgos Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) na krku pouze cenu BAFTA za nejlepší film, neproměněnou… (více)

Reklama

Reklama