Reklama

Reklama

Srdce v Atlantidě

  • USA Hearts in Atlantis (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Fotograf Bobby Garfield dostává zprávu, že jeho přítel z dětství Sully se zabil při autonehodě. Vydává se na jeho pohřeb do Bostonu a doufá, že tam potká Carol Gerberovou, poslední z partičky tří nerozlučných jedenáctiletých dětských přátel. Na pohřbu se dozvídá, že Carol je již také po smrti. Vzpomínky na mládí ho vedou k domu, kde bydlel. Je to již stará polozbořená ruina, ale dětství bylo nezapomenutelné: Bobby žije sám se svou matkou a ta pronajme první patro domu Tedovi Brautiganovi. Zatímco matka je vždy zaneprázdněna, hlavně sama sebou a svou prací, Ted začíná brát Bobbyho pod svá křídla. Vzniká mezi nimi vztah jako mezi otcem a synem. Brzy se ukáže, že Ted má jakousi telepatickou schopnost číst v myšlenkách a částečně ji předá Bobbymu, když se ho občas dotkne... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (21)

  • Záhadný název filmu dává více smyslu, pokud známe knihu. Idea knihy „Hearts in Atlantis“ je o generaci, která selhala před tisíci lety v Atlantidě a slíbila si, že tentokrát lásku přinese do naší doby, ale nedokázala splnit svůj slib a ideály. (sator)
  • V knize i scénáři Bobby útok na Harry Doolina plánoval úmyslně, režisér se ale bál, že by tím hlavní hrdina ztratil sympatie diváků, a tak ho zmlátí pouze v sebeobraně. (Othello)
  • Scéna, kdy se Bobby hádá se svou matkou, protože udala Teda, byla přepsána na přání Antona Yelchina. (Othello)
  • Chlapec, který v jedné scéně rozváží noviny na kole, je ten samý, který si předtím prohlížel v obchodě vysněné Bobbyho kolo, ale bylo mu to rozmluveno Carol. A vida, noviny rozváží na skutečně jiném kole. (Othello)
  • Vyprávění Teda o fotbalovém zápase je slovo od slova převzaté od autora scénáře Williama Goldmana, který tento mač viděl na vlastní oči. (Othello)
  • Dle režiséra bylo jednou z nejnáročnějších věcí na natáčení donutit mladého Yelchina k výraznému smíchu. Vyrůstal totiž v poměrech, kde je takový smích nevhodný, a proto mu to bylo přirozeně proti srsti. Náročné bylo zejména vytáhnout z něj požadovanou emoci ve scéně, kdy Anthony Hopkins předvádí prdění. V jedné scéně (konkrétně v minutáži 48:11 až 48:12) můžeme vidět jeho upřímný úsměv, který zabraly kamery až poté, co režisér řekl "stop". (Othello)
  • Při scéně, kdy Bobby poprvé mluví s Tedem na verandě, si můžeme třikrát všimnout u světel létající můry. Když ji vidíme poprvé, je to skutečný hmyz, obě další jsou počítačovým trikem. Režisér si za můrou stál kvůli realističnosti, ve skutečnosti se ale scéna točila přes den ve studiu, protože Anton Yelchin nemohl kvůli svému věku natáčet v noci. Na place byl jenom jeden exemplář tohoto hmyzu, který se po prvním vypuštění do záběru zalétl bůhví kam, a tak zbytek dodělal počítač. (Othello)
  • Režisér Scott Hicks se vyjádřil, že ačkoli v Kingových povídkách byl Ted mimozemšťan, stejně jako Podlidé (Low Men), tak tento detail ve filmu vynechal, protože chtěl, aby se divák zaměřil na drama o lidskosti. (Othello)
  • Bronislau Nagurski, o kterém vypráví Ted ve filmu, byl skutečný hráč amerického fotbalu. Událost, kterou Ted popisuje, se opravdu stala v roce 1943, kdy fotbalové týmy měly nedostatek hráčů. Nagurski se vrátil ke svému bývalému týmu Chicago Bears na jednu sezónu a dal tento legendární touchdown na finálovém zápase proti Washington Redskins. (Othello)
  • V nekrologu, který obdrží dospělý Bobby o Sullivanovi, se píše, že zemřel při hromadné autohavárii. Tak skutečně zemře i v knize a přesné okolnosti jeho smrti rozebírá povídka „Why We´re in Vietnam“ (česky Proč jsme byli ve Vietnamu, vyšlo též ve sborníku Srdce v Atlantidě). (Othello)
  • Konec filmu je opět převzat z jiné Kingovi povídky a to z „Heavenly Shades of Night Are Falling“ (česky Nebeské stíny noci padají, též vyšla ve sborníku Srdce v Atlantidě). V původní verzi se dospělý Bobby ještě jednou setká s Carol, která se účastní násilných protestů proti válce ve Vietnamu. (Othello)
  • Postava Teda Brautigana se na knižních stránkách objevila ještě jednou, a to v sedmé knize z Kingovi série „Dark Tower“ (česky Temná věž). Zde se také můžeme dozvědět kompletní pozadí jeho zvláštního daru. V tomto románu Ted zavede několik postav do skříně, která je přenese do vzdálených zemí. Jedna z postav to přirovná k románu (i zfilmovaném) "The Lion, the Witch and the Wardrobe" (česky Lev, čarodějnice a skříň) od spisovatele C. S. Lewise. Tohoto spisovatele si Anthony Hopkins zahrál ve filmu Shadowlands. Sám Lewis psal, ale nedokončil román nazvaný Dark Tower. (Othello)
  • Jméno Ted Brautigan je pravděpodobně narážka na dva významné autory z šedesátých let: Teda Berringana a Richarda Brautigana. (Othello)
  • Automobil rodiny Sullivanů je Packart z roku 1958. Těchto vozidel bylo vyrobeno jen 159 kusů. (Othello)
  • Ačkoli název filmu odkazuje ke Kingově povídce „Hearts in Atlantis“ (česky Srdce v Atlantidě, vyšla ve stejnojmenném sborníku), jeho děj je přepisem povídky „Low Men in Yellow Coats“ (česky Ničemní muži ve žlutých pláštích, vyšlo též ve sborníku Srdce v Atlantidě). (Othello)
  • Mika Boorem hrála jak Carol, tak její dceru Molly. (Othello)
  • Ted se během filmu zmíní o "knihovní policii". O tomto útvaru píše Stephen King ve své antalogii „Four Past Midnight“ (česky Čtyři po půlnoci). (Othello)
  • Hope Davis a Anton Yelchin si zahráli role matky a syna také ve snímku Charlie Bartlett (2007). (oje)

Související novinky

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Reklama

Reklama