Reklama

Reklama

Rabbit Proof Fence

  • Austrálie Rabbit-Proof Fence (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmový příběh je natočen podle skutečné události. Odehrává se v roce 1931. Tři malé míšenky, byly uneseny z domova, aby je ve sběrném táboře připravili pro život mezi "bílými". Statečná Molly se ale rozhodne této budoucnosti vzepřít a společně s Daisy z tábora utečou. Vydají se na nebezpečnou cestu dlouhou 1500 mil, s domorodým stopařem ve službách státu v patách a jen s malou nadějí na přežití před sebou ... "Policajt přišel a vzal Gracie, Daisy a mne, Molly. A dali nás tam. Do tábora. Řekli, že nemáme mámu. Věděla jsem, že nemají pravdu. Utekly jsme. Byla to dlouhá cesta. Bylo nám jasné, že když najdeme plot, ten RABBIT - PROOF FENCE, že se dostaneme domů." K silně emotivnímu dojmu z filmu přispěje i dokumentární závěr. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (88)

Hermione 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený australský film. S příjemnou a melodickou doprovodnou hudbou. Všechny 3 hlavní představitelky působí velice přirozeně a uvolněně. Vynikající je i překvapivě obsazený do vedlejší(menší hlavní) role Kenneth Branagh, který bohužel tolik nevynikne, přesto je jeho výkon velice kvalitní. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

MOŽNÝ SPOILER : Opravdu zdrcující film a když si představím, že to byla skutečnost, tak vůbec nechápu, jak něco takového bylo možné. To, jak ty děti odchytávali jako zvěř a v klecích je převáželi do jakýchsi pochybných táborů, je něco neskutečně drastického. Molly má můj obrovský obdiv, že se vzepřela a touha po domově jí pomohla najít tu sílu překonat nemožné. O táborech na převýchovu míšenek, vlastně dětí násilím odtržených od matek jsem nevěděla, ale jsem ráda, že jsem tenhle příběh mohla vidět, protože silně vypovídá (přímo řve) do světa lidí o tom, čeho všeho jsou schopni! ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že se v tom filmu zas tolik věcí nestalo. Ale ta hodina a půl utekla asi stejně jako jeden díl Simpsonových, což značí o jeho relativní nabušenosti a nebo o tom, že mě to fakt bavilo což teda asi opravdu jo. Popravdě jsem neměl tušení, že se v Austrálii opravdu děly takovéhle věci. Už jen proto, že bílý muž tam přijel docela nedávno a dalo by se počítat s tím, že už tam přijel chytrý. Ale to je naše vizitka, naše smůla a náš stud. Ještě že už to tak není. Byť pouze ostudných 40 let... ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu mě pálila chodidla, jako bych šla bosa po vyprahlé australské poušti společně s hlavními představitelkami... Velmi sugestivní. A Kenneth Branagh zahrál toho fanatika oficiální "rasově ředící" propagandy fakt skvěle odporně. Když pak posloucháte zpětně např. na BBC vyprávění lidí přímo touto propagandou zasažených, jdou vám z toho slzy do očí... Za zmínku stojí i soundtrack k tomuto filmu z "pera" Petera Gabriela - hlavně když v bonusech vysvětluje, jak dosáhl zvláštního zvukového efektu tím, že protáhl frekvenci zpěvu jednoho australského ptáka. V normální frekvenci zní jeho zvuk neškodně, leč zpomaleně nepříjemně děsí... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vlastně na tom až nic tak ohromujícího nebylo, jen že tři domorodé ušmudlané kočičky vytržené "zákonem" z domova, umístěné v jakémsi koncentráku, utekly a podstoupily strastiplnou pouť australskou přírodou (úchvatná kamera) a řízeny jen instinkty mířily (za zvuků Gabrielovy krásné hudby) domů k mámě. Jak řikám, nic ohromujícího, JEN obyčejně hezký film. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Film měl premiéru v Jigalongu, kde sídlí komunita, do níž se dívky po svém útěku vracely a kde dosud žijí jejich rodiny. Promítalo se venku. (-bad-mad-wolf-)
  • Autorkou literární předlohy "Follow the Rabbit - Proof Fence" je Doris Pilkington, dcera Molly, která v příběhu vystupuje. (-bad-mad-wolf-)
  • Dcery Molly se také staly členy ukradené generace poté, co byla Mollly odvezena zpět na River Moore téměř 10 let po jejím útěku. Opět se vydala domů do Jigalongu, tentokrát nesoucí její 18měsíční dceru Annabelle, ale musela opustit svou druhou dceru, čtyřletou Doris. Annabelle byla Molly odebrána v roce 1943. (Macik1982)

Reklama

Reklama