Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka o chytrém perníkáři a "kocourkovských" radních... Do dnešního cyklu Pohádka pro pamětníky jsme vybrali jednu veselou, kterou natočila v roce 1966 režisérka Vlasta Janečková, jež do hlavní role perníkáře Kacafírka obsadila Jana Třísku. Naposledy se na ni diváci mohli podívat v roce 1968. Nyní se tedy opět vrací po 49 letech na televizní obrazovku a hned se spoustou pěkných písniček... V jednom městečku mají zvláštní radní, kteří vydávají nesmyslné příkazy. Jako například, že do města nesmí nikdo přijít v botách, aby netrousil bláto. A tak švec přijde o práci. Měšťané nakonec rozhodnou, že švec bude dělat kloboučníka a kloboučník zase ponocného. Jedno podivné rozhodnutí střídá další. Je tu ale veselý chlapík Kacafírek, který má rozum v hrsti a s hloupými měšťany si hravě poradí... V dalších rolích se můžete těšit na J. Šaška (malíř Ondřej), J. Beyvla (purkmistr Tobiáš), P. Filipovskou (Nanynka), M. Homolu (konšel Prskavec), O. Lackoviče (konšel Brumbálek), J. Líra (konšel Truneček) a další herce. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Velice roztomilá kulisovka se sympatickým a po čertech hezkým Kacafírkem v hlavní roli, půvabnou a roztomilou Nanynkou v roli vedlejší a s naprosto nablblými radními v rolích ústředních. Velmi cynicky působí Kacafírkova zmínka o tom, že radní nařídil na mostě chůzi po čtyřech, aby se lidem nezamotala hlava a nespadli z mostu dolů. Možná, kdyby byl býval Kacafírek šel po mostě po čtyřech a ne po zábradlí, byl by stále mezi námi. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Osobně mne podobné náměty spíš rozčilují. Hlupáci nařizují lidem nesmysly a lidi poslouchají jako ovce. Potom se objeví někdo, kdo začne hlásat něco jiného a lidé jako ovce jdou opět za ním. Ono to tak v životě často bývá, ale vadí mi lidé, kteří nemají vlastní názor a jen slepě poslouchají buď to, co jim někdo nařídí nebo to, co jim vykládají populisté. Takže dvě hvězdičky pouze za herce i když Tříska s tou píšťalou působil spíš trapně a připomínal krysaře, který taky dokázal ovládat tupý dav. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pohádka se zpěvy v kulisách. 1) Sportovní postava 30letého Jana Třísky (perníkář) připomíná hercovy taneční začátky. Jinak ovšem s píšťalkou a houfem dětí okolo mi spíš připomínal krysaře při práci. 2) Švec bude dělat klobouky, kloboučník koláče, pekař bude krejčovat, krejčí bude dělat ponocného. A je to. Vzpomněl jsem si na základní vojenskou službu, kde vyučení kuchaři opravovali zdi, zatímco vyučení zedníci se klopotili v kuchyni. 3) Takže: Dobré jitro, nejroztomilejší Nanynko. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Černobílá pohádka neskutečné délky a naprosto příšerně ukecaná. Navíc příběh je zcela nezáživný, postavy mezi sebou vedou mraky dialogů a o čem to mělo být, to asi nevěděl ani sám autor. Pořád ty samé kreslené kulisy, žádná velká změna během celé hodiny. Únavná a po právu zapomenutá pohádka. Hudba: Alois Palouček ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kacafírek je taková typická pohádka, kterých je jinak mraky. Jako řada dalších poukazuje na lidskou hloupost, tentokrát si vzali tvůrci na paškál radní. A ať mi nikdo neříká, že v roce šedesát šest nedošlo k jemné kritice poměrů v zemi a čelních představitelů obecně. Podle mě došlo. Ovšem pohádka by se klidně hodila i na dnešní dobu a nejspíš i na všechny jiné doby, protože politici a radní jsou pořád stejní hlupáci, na tom se nic nezmění, a pořád jim půjde především o vlastní "břuch". K tomu nám hrají pohádkové písničky, u kterých jsem měl chvílemi pocit, že je skládal K. Kryl nebo J. Nohavica. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama