Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 90. let v irském Dublinu dosahovala zločinnost vrcholu kvůli nezákonnému obchodu s drogami. V té době začala o tomto ožehavém tématu psát novinářka Veronica Guerinová, známá svými nekompromisními články o církevních skandálech a o korupci. Odvážná žena se pouští do boje s narkomafií a nezalekne se ani mafiánského bosse Johna Gilliana. Má oporu v milujícím manželovi Grahamovi, který se stará o jejich synka, pomáhají jí kolegové z redakce, ale když se ani po několika „varováních“, po nichž skončí v nemocnici, Veronica nevzdá pátrání, stane se terčem surového atentátu. Pohřbu statečné novinářky se účastní tisíce lidí a její vražda vyburcuje celé Irsko k činu. Titulní postavu ve filmu režiséra Joela Schumachera přesvědčivě ztělesnila Cate Blanchetová. (Cinemax)

(více)

Diskuze

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Dozvěděl jsem se, že Irsko bylo v 90.letech jako Kolumbie, El Salvador a Guatemala. Všichni na drogách, nikdo s tím nic nedělá a drogovým bossům se nic nestane. Policejní odbor hospodářské kriminality neexistuje, protože všichni jsou svatí a ke svému majetku přišli poctivě. 

Pak je tu novinářka, která si chodí za drogovými dealery a jedná s nimi jako se sousedy, divil jsem se, že je nepozvala na grilovačku. Otevírá dveře, aniž by se zajímala o to, kdo je tam. Jde za největším drogovým bossem, zeptá se ho, kde ke svému majetku přišel a pak je úplně v šoku z toho, že ji málem domlátil. Ona je přece novinářka! Jí by měli všichni poslušně odpovídat na všechno a pak jí ještě políbit ruku. To byla vrozená nebo naučená tupost? Její naivita nezná mezí. Doslova. Po výhrůžkách synovi musí sice zvracet, ale pak je zase jako sluníčko a nemyslí si, že by jí vyšetřování drogových bossů, a tedy násilnických zločinců něco hrozilo. Neznám její články a lituji jejího syna, který svou matku ztratil v útlém věku její absurdní stupiditou. 

Pokud do týdne poté mohli politici změnit ústavu, pak je její zavraždění nejzáslužnější čin, až tak budu cynický. 

Taková katolická země, plná drog, dětí na drogách, všude se povalujících injekčních stříkaček, a nic z toho policii nezajímá. 

Demonstrace vyhnaly drogové dealery? Mění se v Irsku zákony a ústava pouze po demonstracích, nebo se to děje i bez nich? Tak ono se zavedením zákonů proti zločincům snížila kriminalita? To je takový šok! 

Magdaleniny prádelny nikomu jak dlouho nevadily. Vraždění dětí jeptiškami a kněžími nikomu desetiletí a desetiletí nevadily! Masové hroby dětí a žen jim nevadí dodnes. Ale potraty jsou vražda. Vyhladovění dětí a žen k smrti je v pořádku, pokud to dělá katolická organizace, ale potrat je vražda. Otrokářství žen v katolických prádelnách je v pořádku, ale potrat je vražda. Znásilňování žen a dětí katolickými kněžími a jeptiškami je v pořádku, ale potrat je vražda. Být znásilněná je zločin, ale potrat je vražda. To, že první irský prezident poslal Německu kondolenci poté, co se Adolf zastřelil, je v pořádku, asi je to správný katolický počin. Ale nedejbože potrat nebo rozvod, to je proti bohu! Katolická organizace prakticky vládla Irsku, ale to je asi v pořádku. Je mi z Irska 20.století zle. Ano,z celého 20.století. Stát, kde jsou možné organizace jako Magdaleniny prádelny, je zločinecký stát. A neskutečně zaostalý stát. Polsko se je teď snaží dohnat. Snaží se tam i zkriminalizovat samovolné potraty, jako v El Salvadoru. 

Veronica Guerin byla naivní, tupá novinářka, která si žila ve své naivní bublině, kde ohrožovala ostatní na silnici svou bezohlednou agresivní jízdou a přišlo jí to zcela v pořádku a chodila za drogovými bossy jako malá skautka a sebe považovala za svatou. Divím se, že jim nechtěla prodat sušenky. 

Reklama

Reklama