Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 018)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nebudu si hrát na pseudointelektuála a snažit se na film nakydat špínu, protože jsem byla na dvě a půl hodiny připoutána ke křeslu a prostě si užívala hezký příběh v zajímavém prostředí. Klišé? Jistě. Patetické? Ano. Komerce? Samozřejmě. Prostě americký popkornový velkofilm s veškerou velkolepostí i obvyklými neduhy. A co má být, mně se to zkrátka líbilo - a to ani nemám kdovíjak v lásce Toma Cruise. 91% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Od poetických záběrů na nádhernou krajinu Nového Zélandu až po závěrečných naprosto strhujících 20 min, všechno prostě tak jak se na hollywoodský stomilionový velkofilm sluší a patří. Ba co víc i když je to americký velkofilm, zdaleka nevypadá tak americky jak by se mohlo na první pohled zdát a Edward Zwick a jeho pocta k samurajskému umění je obdivuhodná. Tom Cruise je jedním slovem ohromující. Postava Nathana Algrena je v jeho podání skutečně úžasná. Režisér si dával záležet na každém záběru kamery. Dá se vidět i vícekrát a pořád vás Poslední Samuraj bude bavit. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Tygří oči jsou stejné jako moje, ale tygr přichází přes rozbouřené moře...... Nečakane kvalitný film. Najlepšie natočené boli tie kľudné pasáže, kde sa kapitán Algren zbližuje s japonskou kultúrou. Nič veľkého sa v nich nedeje, no sú naplnené aj tak množstvom emócií a všetky tie rozdiely v ich kultúrach, tiché pohľady, hudba, Algrenov bojový výcvik - jednoducho nádhera. Akčné pasáže však filmu tiež hanbu nerobia a majú dobrú choreografiu, dynamiku a sú kvalitne vymyslené. To, čo u mňa filmu strháva hviezdu sú niektoré klišoidné scény a záver filmu. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se na Posledního Samuraje znovu podívala a musím zvednout hodnocení. Zwickovi se tohle totiž vážně dost povedlo, nicméně je zvláštní (nebo možná ne) že i jako v případě 47 Rónin tu máme film s Japonci o Japonsku (nechme stranou, že Roninové jsou fantasy) a i zde to (aspoň mě) kazí Hollywoodský prkenný fešák. Nemám ráda Cruise, ale neupírám mu, že např. v Mission Impossible mu to šlape moc pěkně. Tady mě hrozně vadil, ale fakt hrozně. Kdyby se Poslední Samuraj tak křečovitě nedržel zajetých atributů jako a) bílý civilizovaný amík vs "domorodci", za b) bílý civilizovaný amík vs domorodá kráska, za c) bílý civilizovaný amík se postaví svému původnímu zaměstnavateli, bylo by to z fleku na pětihvězdí. Protože vše ostatní je parádní a Poslední samuraj měl mnohem na víc, než být obviňován z toho, že se opičí po Tanci s vlky. Reálie, hudba, atmosféra, nádherně zachycená odlišná mentalita Japonska (ta jejich všudypřítomná slušnost, takže se nasmívají, ač se zrovna baví o tom, že smrdíte jako prase), i ten střet pokroku a starých tradic... V neposlední řadě přesní Japonští herci v čele s Kenem Watanabe, který prostě herectvím i svojí vícerozměrnou postavu strčí Cruise do kapsy (stejně jako to udělal zde poněkud upozazděný Hirojuki Sanada Keanu Reevesovi v 47 Rónin). No jo, ale těžko čekat, že někdo by měl koule natočit Hollywoodský výpravný dobový epos bez nastrčení postavy typu zde Cruise. Nebo kdyby to aspoň byl charakterní herec, který by dokázal svojí postavě vtisknout trochu víc, než jen "mám-trauma-potřebuju-saké-zamiloval jsem se-našel jsem čest-jsem v pohodě", což Cruise prostě není. Ale i tak Zwick dobře, dobře. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco, co mě nadchne a snímek v leccčem předčil moje očekávání. Poslední samuraj obsahoval snad všechno, co bych očekával od filmu tohoto typu, tzn.: silný příběh, krásnou hudbu, strhující akci, krásné exteriéry, decentní humor, lásku, navíc pohled do kultury a historie Japonska a mnoho jiného, ale přece jenom mi tu 1 věc chyběla...dobře udělaný závěr! Kruci teda, už mě s tím Američané fakt štvou, proč musí u skoro každého dobrého filmu pos...pokazit konec?! Dyť to není normální! Což je škoda, protože jinak by to bylo v mých očí téměř dokonalé válečné drama. Ale i tak Posledního samuraje doporučuju, protože je to nadprůměrný filmový zážitek, který stojí za to (ipřes ten trapný konec) prožít. p.s. trochu mi to připomnělo Tanec s vlky ;-) ()

Galerie (94)

Zajímavosti (44)

  • Děla, která jsou vidět v bitevních scénách, byla vytvořena přesně dle dobových typů. Hlaveň děla je odlita z bronzu a váží 420 kg. (Witta)
  • Počas súboja dvoch nindžov a Katsumota (Ken Watanabe) stojaceho medzi nimi, drží jeden meč a druhý dve saie. V blízkosti nindžov už obaja držia meče a s nasledujúcim záberom majú opäť pôvodné zbrane. (johnsnow)
  • Kovář, který ve vesnici vyrábí meče, byl skutečný kovář jménem Yoshihara Kuniiye. Jeho mistrovství ve výrobě mečů mu vysloužilo titul jednoho z nejrespektovanějších kovářů v zemi. (HellFire)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama