Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

swed 

všechny recenze uživatele

Nejdříve krátké ohlédnutí: 30. léta byla pro Hitche ve znamení svižných thrillerů, okořeněných nadsázkou (krom odvážné "Sabotáže"), romantikou a špionáží. Hrdina, většinou typický představitel střední třídy, je shodou nepravděpodobných okolností donucen podstoupit riskantní cestu za očištěním své pověsti, jež je téměř vždy spjata s bezpečím celého státu. V průběhu dobrodružství dostává naše postava pomoc, a to zpravidla v podobě sympatického protějšku (slovní špičkování a erotické jiskření jsou samozřejmě v ceně). Netřeba zdůrazňovat, že na každém konci čeká nějaká ta akční scéna (za jednoznačně nejzdařilejší považuji famózní bubnovací finále z "Mladého a nezkušeného"). Výše popsaná charakteristika platí i pro "Zmizelou dámu". Film je považován za tvůrčí vrchol Hitchova britského období, což není vůbec přehnané. Uvážíme-li rok vzniku, můžeme mluvit o základech pro moderní thriller - zápletek, točících se okolo podezření, vzniklo od té doby spousta. K nestárnoucímu vyznění přispívá i lehká režie, proto vůbec nevadí, že celému spiknutí přijdete na kloub poměrně rychle. 8/10 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Cením si naprosto nenásilného skloubení několika filmových žánrů, od komedie přes dobrodružství a zároveň detektivní pátrání až k romanci, příběh o zmizení staré dámy z jedoucího vlaku je vyprávěn s takovou lehkostí, nadhledem a humorem, že jedna sedla na lep dřív, než by napočítala do tří.. Vyobrazené osazenstvo vlaku bylo k popukání, každý měl své vlastní důvody/motivace a teprve v okamžiku, kdy se je divák dozvídá, vše do sebe bezchybně zapadne.. Přihlédnu-li k roku vzniku snímku, asi tuším, co chtěl pan Hitchcock sdělit.. U mě se mu to povedlo na výbornou.. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Proč je vlastně Hitchcock zvaný mistrem napětí a nikoliv mistrem humoru? Během toho filmu mě podvědomí silně nabádalo představovat si, jak by to vypadalo, kdyby natočil film ve spolupráci s Monty Pythony. To by totiž musela být čirá krása nesmírná. Vždyť on tam má králíky v klobouku stoicky přihlížející bitce kouzelníka se samozvaným detektivem! A potom scéna muže, který si chce s bílým ubrouskem zachránit život je zase z úplně jiného žánru, ale stejně tak působivá. Možná byl Hitch mistr všeho. Jinak když jsem před rokem viděla poprvé Michaela Redgravea (v Secret Beyond the Door), tak jsem ho měla jen za pohledného panáka a vůbec by mě nenapadlo, že mu postupem času přijdu tolik na chuť. A dvojice těch sportem posedlých gentlemanů (které jsem dřív viděla v Přízracích noci, ale tady jsou vlastně originální) je taky dost božská, takovým tím studeným odtažitým zatuhlým způsobem, ach, chci s nimi chodit na čaj každý čtvrtek. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Hitchcock mě v pro něj docela nezvyklé, komediální poloze potěšil. Místy mohl v ději přidat na tempu (hlavně začátek v hotelu byl na můj vkus příliš zdlouhavý) a ukočírovat Margaret Lockwood tak, aby občas nepřekročila hranici snesitelnosti. Ve druhé polovině však už to byl ten starý dobrý Hitch budující hustou atmosféru a usazující ve vás pocit, že nevíte co přijde příště. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak vypadaly nejlepší popcornové bijáky ve 30. letech? Přesně takhle. Hitchcock nadčasově kombinuje romantickou komedii s mysteriózním thrillerem a po úvodní půlhodině přichází se zápletkou, za kterou by dal i Liam Neeson všechny svoje dcery k unesení. Celý mix navíc dohromady skvěle funguje, film má spád, není hloupý a ústřední dvojici se dá bez jakýchkoliv problémů fandit. Parádní zábava a spolu s The 39 Steps patrně nejlepší britský Hitch. 9/10 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Film sa pôvodne volal The Lost Lady, a to ešte v dobe, keď sa nepočítalo s Hitchcockom ale Neillom v úlohe režiséra. (Arsenal83)
  • Během práce na tomto filmu se Hitchcock znovu spojil s kameramanem Jackem Coxem, byl to jejich dvanáctý společný film. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama