Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

"Tak končí naše komédie, zlo prohrává a dobro žije." Joo, jak jsem se u této divadelní hry smál, a směju se doteď. Skvělá hra, samozřejmě z dílny Ladislava Smoljaka, který má pro vtip nejen hlavu, ale i poté celou divadelní hru, na kterou se dívat a nesmát se, je hřích. U Záskoku, bych řekl, že je to asi jedna z nejlepších her vůbec, protože to má skvělý příběh, že se vlastně koukáme v divadle na divadlo, nepovedené divadlo, které je vážně skvělé, plné suprového vtipu a Vavrocha, který je zahrán perfektně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sledovať v televízii divadelný záznam býva vždy často brutálna nuda, nie tak ale pri Smoljakovi a Svěrákovi. Napriek tomu mi ich humor v tomto diele príliš nesadol, ale to je spôsobené najmä tým neustálym nepríjemným pocitom, že by som to omnoho radšej sledoval v divadle. Asi najmä tú "rozhlasovú hru". Preto takéto hodnotenie. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

,,A všimli jste si už, kde si jaký lidi sedaj? Tak třeba - první řada uprostřed - místní honorace. To je jasný. Ale tady vlevo, a to je zajímavé, tady vždycky seděj blbci." Záskok je jedna z mým nejoblíbenějších her, hned vedle Dlouhého, širokého a krátkozrakého. Dokud jsem se nezačala dívat na Cimmrmana, ani jsem netušila, že je Svěrák tak skvělý herec a jelikož miluji divadlo, tak se není co divit, že až tady si mě získal :o) Hned bych šla na nějakou jejich hru do divadla :o) ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Asi to nebude úplně můj šálek kávy. Cimrmany jsem doposud přehlížel a po skončení Záskoku toho ani moc nelituji. Klasické komediální představení, u kterého jsem se upřímně zasmál, a to je vše. Párkrát jsem prostředí divadla navštívil a zasmál se o poznání více i u hodně profláklých titulů. Normálně jsem chtěl dát hodnocení průměrné (3*), ale už jen kvůli Svěrákovi nemůžu. Opravdu předvádí jeden z nejvtipnějších a zároveň nejlepších českých hereckých výkonů. Abych to shrnul, Záskok nabízí několik opravdu velmi humorných situací, spousty nezapomenutelných hlášek, famózního Svěráka a místy sžíravou nudu, při které jsem si stihl udělat večeři. Je mi to líto, ale Cimrmani asi nebudou nic pro mě. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Tak u Záskoku dostala moje bránice pořádně zabrat. Jde o mého druhého Cimrmana, kterého jsem viděl – prvním bylo Dobytí severního pólu. A zatímco tehdy jsem se spíš jen usmíval a po zhlédnutí dal 4* s menším údivem nad tak vysokým hodnocením ostatních, tady musím dát 5* s čistým svědomím a bez váhání. Tohle bylo opravdu něco precizního – jak úvodní přednáška, tak i samotná hra. Ale hra byla stejně větší pecka. Svěrák v roli herce Prácheňského byl naprosto fascinující, ty perly pronášené z jeho huby zkrátka neměly chybu – původně jsem měl v plánu tady vypíchnout pár z nich, ale jelikož jsou všechny skvělé, byla by škoda jednu před druhou jakýmkoliv způsobem upřednostňovat – ostatně skoro každý komentář zde nějakou z nich cituje. Další herci jsou také skvělí, především Brukner v roli Vlasty (pohlaví si rozhodněte sami). Inu, přestože se v divadle téměř zásadně nudím a chodím do něj nerad, v případě možnosti vidět Záskok naživo bych si tuhle příležitost rozhodně nenechal ujít. Paráda! Vím, že je to sice můj druhý viděný Cimrman a na vynášení rozsudků o tom, které z viděných představení je tím nejlepším, ale vážně se domnívám, že lepší představení než Záskok už jen tak neuvidím. Ale kdoví – možná se mýlím. :) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Zdeněk Svěrák považuje hru za nejlepší. (Kulmon)
  • I přesto, že se hra hraje ve dvou půlích, tak jako jediná z her DJC je rozdělená na 3 části. Část A („Seminář“), část B („Mistr přijíždí“) a část C (Divadelní hra – „Vlasta“). (mnaucz)
  • Autoři nejprve psali hru už zkaženou, ale pak napsali hru tak jak by vypadala nenarušená a pak ji "kazili". (Kulmon)

Reklama

Reklama