Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Moje asi nejoblíbenější Cimrmanovská hra. Miluji genialitu postavy Karla Infelda Prácheňského, se kterým bych rád hrál i zadarmo a dál, než "sem" se nepouštím, protože nejsem sebevrah! I když, "noooo, nemá talent!" K tomu skvělá postava šikovatele Vogeltanze ("Kde jsi, Vogeltanz!"), kterému se zapalila lýtka, i když Vlasta je vlastně Vlasta a další a další perly. Vynikající dílo z mozků pánů Svěráka a Smoljaka...kéž bych viděl na živo v hereckém složení, uvedeném v popisu filmu... ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější hra od cimrmanovců, patrně díky tomu, že naše představení Pasti na myši podle Agathy Christie se díky záskoku při jedné z repríz na konci prvního aktu vykolejilo natolik, že mé pokusy o záchranu předčily i samotného Karáska. Posuďte sami: GILES DAVIS: A co se stalo s paní Stanningovou? SERŽANT TROTTER: /pauza/ Asi taky umřela. MAJOR METCALF: Tedy seržante, já se vám do toho nechci motat, ale není paní Stanningová náhodou ta, která včera zemřela v Culver street 24? SERŽANT TROTTER: /pauza/ Ano... ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jsem invalida Karásek...jen Jmelí mě moc nejde od huby. A v Českých Budějovicích jsem byl ale žít tam nechci. No a co teprve Kudrjaš....navíc vím, že nemám talent (Kuzma je v mém životě vždy na jiné straně) a ten Hamlet se stále někde skrývá....Ještě, že vím, že až se ukážu našemu lékárníkovi, Ten mi dá pěkné kapky...A od Roudnice, která ještě není se blíží osmahlý cikán! ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Asi to nebude úplně můj šálek kávy. Cimrmany jsem doposud přehlížel a po skončení Záskoku toho ani moc nelituji. Klasické komediální představení, u kterého jsem se upřímně zasmál, a to je vše. Párkrát jsem prostředí divadla navštívil a zasmál se o poznání více i u hodně profláklých titulů. Normálně jsem chtěl dát hodnocení průměrné (3*), ale už jen kvůli Svěrákovi nemůžu. Opravdu předvádí jeden z nejvtipnějších a zároveň nejlepších českých hereckých výkonů. Abych to shrnul, Záskok nabízí několik opravdu velmi humorných situací, spousty nezapomenutelných hlášek, famózního Svěráka a místy sžíravou nudu, při které jsem si stihl udělat večeři. Je mi to líto, ale Cimrmani asi nebudou nic pro mě. ()

Mr.Pumpkin 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru je Záskok nejlepší hra Divadla Járy Cimrmana. Měl jsem to štěstí, že jsem viděl toto skvostné představení přímo v žižkovském divadle cimrmanologů, kde na mě čekal gejzír inteligentního humoru a neuvěřitelných hlášek. Výkon Zdeňka Svěráka je nezapomenutelný. "Ty nejsi Vlasta, ty jsi Vlasta.." :)) Bezchybné! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Původně v této hře hrál také Jaroslav Uhlíř, a to roli podruha Bárty. Později však divadlo opouští poté, co nepřišel na 2 představení, které za něj odehrál Marek Šimon. „To byla dvě představení. Když se mi to stalo poprvé, tak mě chtěli vyhodit, ale Svěrák se mě na té schůzi, která kvůli tomu byla, zastal, že: ‚To bychom se museli povyházet všichni. Každýmu z nás se to někdy stalo.‘ Když se mi stalo podruhé a pikantě na to, že jsem ten celej den strávil se Zdeňkem. Nevím co jsem dělali, myslím, že na nějaké písničce a já jsem mu asi v půl jedenáctý volal, že mám refrén a on na to: ‚To je hezký, ale dnes si měl hrát, víš to?‘ A já jsem povídal ‚nevím‘ a ptal jsem se jak to mám vědět? A on na to: ‚Máš číst fermany,‘ a já nevěděl, co to ferman je“ řekl Jaroslav Uhlíř. (mnaucz)
  • Když se hra hrála poprvé v Českých Budějovicích, část hry, ve které Vavroch vzpomíná na Budějovice a nevěří, že by někdo mohl říct takový nesmysl jako „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý,“ a divákům nepřipadala směšná.. Prý si diváci mysleli, že je to pro každé město proměnlivé. (Např. že v Prachaticích se řekne: „V Prachaticích by chtěl žít každý“). Až s výdejem hry na CD se tato věta stala populární i v Budějovicích. (mnaucz)

Reklama

Reklama