Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

Krissty 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem to jako malá, poprvé jsem tento film shlédla až v osmnácti... Možná i proto mě to vůbec nezaujalo, nebavilo a jediným světlým momentem byla píseň "Milujte se a množte se", která je skutečně chytlavá. Je mi líto, že to musím říct takhle netaktně, ale celé mi to připadalo jako biblicko-komunistická vymývárna. Nemám nic proti víře, sama se o náboženství zajímám, ač se k žádné nepřikláním, ale tohle bylo fakt moc. Svým dětem raději pustím Lady a Tramp nebo Krásku a zvíře. Jednu hvězdičku přidávám, abych byla objektivnější, protože vedle mě seděla moje malá šestiletá nevlastní sestřička a ta od toho nemohla odtrhnout oči, čož asi znamená, že dětem se to bohužel líbí... I když Werich je prostě Werich. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Stvorenie sveta bolo v čase jeho uvedenia do kín veľmi populárne. Väčšina divákov sa výborne bavila na vtipnom výklade stvorenia, na jednoduchej ale príťažlivej výtvarnej stránke filmu a samozrejme na Werichovom komentári. Málokto postrehol, že vtedajší mocní použili film v rámci ideologického boja. Ale to je už za nami. V súčasnosti som tento film vnímal ako dobovú kuriozitu, ktorá pre dnešného diváka už nemá silu prekvapenia a ani potrebnú dynamiku. ()

Reklama

Arkanoid odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh šesťdenným plánom pripomína socialistické pracovné plány. Zaoberanie sa človekom všeobecne nerobí dobre vcíteniu sa do postáv, tento uhol pohľadu na postavy použitý vo filme nedokáže diváka vtiahnuť. Pesničky sú veľmi staré, nemajú dynamiku, animácia v dnešnej konkurencii už tiež neobstojí. Ideológia je viac ako citeľná, príbeh je nenásilný pre deti, ničím nezaujme, všetko ide bez komplikácií vďaka „úžasnej“ práci. Poučenie žiadne, rovnako ako zmysel filmu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Asi jediné spracovanie Biblie, ktoré povolili do televízie aj komunisti. Ale mám pocit, že Werich to nemyslel pôvodne tak, ako si to oni vysvetlili a použili film ako nástroj na podporu jediného správneho svetonázoru. Tá doba je už našťastie preč a zároveň v dnešnej dobe je možné satirickým spôsobom spracovať úplne všetko, tak dúfam, že tento film už dnes nikoho neuráža, mňa teda určite nie. Ako deti sme ho mali veľmi radi a aj dospelý si v ňom nájde množstvo trefných poznámok a situácií. –––– Na dva díly vodíku vždy jeden díl kyslíku, to je nápoj pro bohy, postaví tê na nohy. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Krásná animace, zajímavě pojatý příběh, dobrý text a především Werichův přednes to všechno jsou pozitiva. Stvoření světa díky nim drží pohromadě a krásně funguje. Negativa by se jistě našla. Pro odpůrce náboženství je to dětská propaganda náboženství a pro odpůrce komunismu je to skrytá propaganda komunismus. Film je to každopádně dobrý a nevím, zda by šel vůbec v podobném ranku natočit lepší. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Komunistický režim film zakázal z důvodu znázornění boha a rokenrolu. (fiLLthe3DD)
  • Animátorem filmu byl Francouz Jean Effel. (ČSFD)

Reklama

Reklama