Reklama

Reklama

Snídaňový klub

  • USA The Breakfast Club (více)
Trailer

Film Snídaňový klub režiséra a scénáristy Johna Hughese přináší symbolický obraz života na americké střední škole v 80. letech minulého století. Když se kvůli školním prohřeškům sejde na sobotním vyučování rebel, šprt, školní královna krásy, sportovec a podivínka, všichni jsou pouhými spolužáky. Odpoledne toho mají ale společného víc, než si kdy dokázali představit. V dobrosrdečné komedii o dospívání, která pomohla definovat celou generaci, se představuje hvězdná herecká sestava z 80. let.
(Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Vynikající koncept - parta teenagerů zůstane po škole a postupně se ukazuje, že pod jejich maskami (školní krasavice, problémový frajer, šprt atd.) se skrývá něco mnohem hlubšího. V osmdesátých letech (a i v devadesátých) bylo toto v mainstreamovém filmu velmi vzácné. Hughes dokáže na omezeném prostoru a s omezeným počtem herců divy - opravdu vás zajímá, co o sobě postavy prozradí příště. Na konci jsem jim fandila všem a ačkoli už nějaký ten pátek puberťák nejsem, tak jsem jim i rozuměla. Zaslouženě jeden z nejlepších "coming of age" filmů. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Režisér a scenárista filmu si vytýčil náročný cieľ - ukázať  päticu poškolákov a v poldruha hodine odkryť pred divákom ich charaktery, vrátane vývoja ich postáv. Američania údajne považujú tento film za kultový, ja ani zďaleka. Film tohto typu musí mať dokonale vybrúsený scenár a vierohodne zahrané jednotlivé scény. Podľa mňa doplatil na nízku uveriteľnosť. Bolo tam mnoho vykonštruovanosti, pózy, falše a i keď z času na čas prebleskol zaujímavý nápad, na lepšie než priemerné hodnotenie to u mňa nestačilo. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Na to, že je tenhle snímek starší než já, mi přijde i v dnešní době neuvěřitelně svěží a se schopností promlouvat i k současné generaci. Je to hravé, milé, místy srandovní, jindy dojemné, ale hlavně ryze lidské. Přitom se to celé odehrává během jednoho dne ve zdánlivě nudné školní knihovně, kde se sejde pět poškoláků. Ale to, jakým způsobem jsou ukázány jejich charaktery a následně jejich niterné pocity, díky kterým vyjde najevo, že vlastně nejsou až tak rozdílní a že je to koneckonců jen parta mladých lidí, kteří si dokážou porozumět... to je zkrátka úžasné. Nejen že to naplnilo má očekávání, ale výsledný filmový dojem je snad i o něco předčil. ~(4,7)~ ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem v nejednom filmu či seriálové epizodě zaslechl narážku na tento dnes již kultovní film, dostal jsem se ke Snídaňovému klubu teprve až nyní, takřka čtyřicet let od premiéry filmu. Upřímně jsem očekával více komediální kousek, zatímco po zhlédnutí musím říct, že i přes nejednu humornou a odlehčenou scénu má Hughesův film celkem dost vážný nádech. V reálu by tento příběh, odehrávající se během několika málo hodin, probíhal pravděpodobně jinak, přesto mě film ve výsledku oslovil. Divák sleduje hodinu a půl partu na první pohled nesourodých lidí, které však spojují (doslova tmelí) společná rodinná a osobní traumata. Od zcela banálních problémů se děj pomalu přelívá do vskutku hutných rovin, film ale zároveň nezapomíná být i úsměvný. Bonusem je ústřední píseň Don't You (Forget About Me). ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Chytrý, dokonale promyšlený a dokonale zrealizovaný film. Prostředí jedné školy a prakticky jedné třídy autorům postačilo k vyjádření generačních problémů, rozporů teenagerů s různým sociálním předurčením, a to do hloubky, dramaticky, s překvapivými zvraty a ne zcela očekávaným závěrem. Film má přes pětadvacet let, ale kdyby se měl točit dnes, nebylo by třeba měnit jedinou větu. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (69)

  • Během záběrů na skříňky na začátku filmu lze spatřit nápis "Nemám rád pondělky". Jedná se o odkaz na incident z roku 1979, při kterém 16ti letá Brenda Spencer zastřelila 8 dětí a 2 zaměstnance základní školy Cleveland v Kalifornii. Jako důvod uvedla to, že nemá ráda pondělky a její čin "prosvětlil" den. (HellFire)

Reklama

Reklama