Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Vtipná role pro Bogarta! Slušela mu, ale raději ho mám jako oholeného elegána, který zná etiketu lépe než pan Špaček, viz. Rick Blaine v Casablance! Sice dostal Oscara a já si hodlám tvrdit, že zaslouženě, není to přesně on. Kejo kolegyně Hepburn byla pravým opakem, otravná a umíněná konzervativní britka s americkým přízvukem. A sama Kathrine se mi vůbec nelíbila, přidávala filmu tak dvacet let stáří a jiskření mezi hlavními hrdiny jsem nezaznamenal, protiklady se sice přitahují, ale jen do určíté hranice. Čas se opravdu projevil na téhle dobrodružno-romantické polokomedie, ale přesto jsem si to poměrně užil. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Romantika v netradičním dobrodružném prostředí, která se skrze sladká slova a předvídatelný vývoj vztahu ústřední sympatické dvojice dokope až k velmi působivé, tragikomické kritice celosvětového válečného konfliktu. Přímočarý příběh o lásce, odhodlání a jednom velkém výbušném plánu, který se sice nestal průkopníkem ani v žánru romantickém, ani v tom protiválečném, ale stvořil si svůj vlastní neodolatelný a roztomile jednoduchý filmový svět plný překvapení a zdravých lidských emocí... 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na Africké královně je jednoznačně ústřední dvojce. Humphrey Bogart a Katharine Hepburn nemají žádnou chybu a jejich dialogy jsou skvěle napsané. Katharine má v sobě i po těch letech stále velké kouzlo jako žena i dáma zároveň. Bohužel prožitek z filmu nebyl nikterak silný. Příběh postavený na bláznivém nápadu, který se úplně náhodou stane skutečným je taková malá sci-fi, ale to by nevadilo. Film ale plyne jako proud vody v těch místech plných rákosu, kde se hlavní hrdinové ke konci filmu zaseknou. Je to velká škoda, ale opravdu příliš mě svrběl prst na ovladačce, abych zkusil, co dávají jinde... Rozhodování mezi 3 a 4 hvězdičkami nakonec převážilo dolů. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi nemali problém štúdiá venovať poctivú námahu akémukoľvek žánru. Romantický film si zaslúžil najšpičkovejšie obsadenie, krásne exotické exteriéry a prepracovaný, vtipný scenár s dialógmi, ktoré presne sadli vhodne vybraným hlavným predstaviteľom. Nie je to špička žánru ako asi pre mnohých, ale vrele doporučujem dnešným konzumentom tuctových romantických jednohubiek, aby si rozšírili obzory a siahli tak potom po omnoho kvalitnejších predstaviteľoch tohto žánru, aké sa točia dnes. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Americký filmový institut zařadil film v roce 2007 na 65. místo ve svém žebříčku "Nejlepší filmy všech dob". Film byl v roce 1994 vybrán k uchování v Národním filmovém registru Spojených států. (Bajda)
  • Scény na palubě lodi se natáčely na velkém voru, na kterém byla postavená maketa lodi. Části lodních kulis mohly být odmontovány, aby se uvolnilo místo pro kameru. Na Katharine Hepburnovou (Rose Sayer) tak jednou málem spadla těžká měděná replika lodního kotle, která nebyla přišroubována. Herečka naštěstí stačila včas uhnout. (Rodriguez)
  • Katharine Hepburn (Rose Sayer) pila pouze vodu, aby dala najevo své znechucení nad množstvím alkoholu, které John Huston a Humphrey Bogart (Charlie Allnutt) během natáčení vypili. V důsledku toho utrpěla těžkou úplavici. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno