Reklama

Reklama

VOD (1)

Když všichni jsou prohnilí, je pro ně zločin jediná naděje na změnu. Lupič-gentleman německého původu, známý jako Doktor, se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Po návratu z vězení hodlá se svojí bandou uskutečnit loupež v hodnotě jednoho milionu dolarů. Brilantní plán se jim podaří uskutečnit. Udržet uloupené peníze v tajnosti je mnohem těžší úkol. Členové bandy se snaží jeden druhého navzájem využívat a také za sebou zamést stopy... Kriminální film Johna Hustona je přepisem stejnojmenného detektivního příběhu spisovatele a scenáristy W. R. Burnetta. Jeho děj se odehrává v Chicagu ve 40. letech. Herec Sterling Hayden se představí v úloze lupiče Dixe Handleye, James Whitmore jako jeho zločinecký kolega Gus Minissi. V malinké roličce se v příběhu doslova mihne Marilyn Monroe, která ztvárnila roli Angely Phinleové. Hudbu k filmu napsal známý skladatel maďarského původu Miklós Rózsa. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Klasicky a velmi povedeny Noir s vdecnou strukturou typu - plan, naverbovani tymu, loupezny akt a nasledne konflikty a improvizace. Stylizaci, tematem i hlavnim hrdinou je to velmi podobne The Killing od Kubricka, na ktery to sice celou uroven ztraci, ale zase je tu Marilyn Monroe, i kdyz jen minimalne. 7/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Huston dokázal skvěle zachytit temnou atmosféru světa zločinu, vytváří vrstvy zločinnosti, které zde jsou zastoupeny jednotlivými postavami. Marylin Monroe je zde krásně nevinná a možná je jen dobře, že se objevuje pouze ve vedlejší roli. Herci však celkově skvěle natočený snímek táhnou. Jen to tempo je někdy nesmírně pomalé. ()

Reklama

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

NOIR FILM KOKOŘÍN 2013. Na tomto filmu oceňuji především to, jak si i v poměrně velkém množství postav dokáže udržet přehlednost. John Huston to prostě umí. Ještě než se začne schylovat k loupeži, kolem které se celý film točí, jsou nám krásně představeny jednotlivé postavy i vztahy mezi nimi. Pak už je jenom radost koukat. Jo a kdybych nevěděl, že jednu z postav hraje Marilyn Monroe, tak bych ji nejspíš ani nepoznal :) ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Noir, ktorý položil základy heist filmu a čiastočne tak ide o predobraz kultového Rififi či Melvilleových krimi... Keď jediným východiskom je zločin. Jeden sníva o uháňaní mexických dievčat, ďalší o odvrátení bankrotu a iný zasa o vrátení sa na rodinnú farmu a jej obnovení. Ciele sú rôzne, prostriedok rovnaký. Skvelý výstižný názov, rovnako dramaturgický obluk. Možno by som uvítal viac exteriérových scén, ale vývoj príbehu predsa len zvádzal k interiérom, kde sa dobre pracovalo s viacerými obrazovými plánmi. Po cca 10 rokoch som údel hrdinov precítil hlbšie, hlavne Sterlingov koniec ma celkom dojal. 4,5* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Standardně nadstandardní John Huston. Asfaltová džungle se sice nemůže chlubit natolik vyšperkovanými charaktery jako kupříkladu Poklad na Sierra Madre a scénář nás dnes svým ohraným schématem už jen stěží nějak překvapí, ale přesto se jedná o film-noir neoddiskutovatelných kvalit, s poctivě vystavěnou atmosférou prohnilých zločineckých duší a s natolik sympatickými antihrdiny, že jim i v jejich zoufalém boji proti neúplatnému osudu budeme rádi držet palce. Právě pocit bezvýchodnosti je hlavní dominantou filmu, Huston si v něm libuje a rozplétá jednotlivé zvraty a intriky přesně tak, aby příběh s očekávaným završením nevyšuměl do prázdna, nýbrž zanechal i nějakou emocionální stopu. Nemohu říci, že se to podařilo na sto procent, ale moje lačné divácké buňky byly každopádně dostatečně nasyceny, datum spotřeby stále značí velmi trvanlivé zboží... 80% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (18)

  • Cena: MFF Benátky 1950: nejlepší herec (Jaffe). [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Strother Martin v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Huston upravil pôvodný scenár z pera Bena Maddowa a obrátil pozornosť od aktivity policajného komisára oveľa viac smerom k zločincom. Napriek tomu dielo zahŕňa aj komentáre komisára a proces vyšetrovania prípadu. (Biopler)

Reklama

Reklama