Reklama

Reklama

Zabíjení

  • Česko Velká kořist (více)
Trailer

Johnny Clay sa po piatich rokoch dostal z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je pevne rozhodnutý, že do ďalších kšeftov sa pustí až keď sa presvedčí, že riziko ozaj stojí za potenciálny zisk. Spolu so štyrmi ďalšími mužmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. V hre sú dva milióny dolárov. Lúpež je naplánovaná do najmenších detailov. Zapojený je do nej aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Je ochotný riskovať krk len preto, aby zapôsobil na chladnú a panovačnú manželku Sherry. Sherry mu je neverná s Valom a všetky informácie o plánovanej lúpeži posúva svojmu milencovi. Tak dokáže aj dokonale naplánovaný zločin stroskotať na príliš dokonalej zhode náhod... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick rozehrává zajímavé drama s noir-feelingem, v němž popisuje více/méně minutu po minutě jeden kriminální čin z dostihového prostředí plus všechny okolnosti s tím související. Filmařsky čisté, herecky dobře zahrané, s výborným feelingem, scénářem i hudbou - film prostě tiká přesně jako švýcarské hodinky. Poznámka pro všechny milovníky filmových nesrovnalostí: hned v úvodu je možné si všimnout drobné nesrovnalosti, která samozřejmě nijak nesnižuje celkovou výbornou kvalitu snímku - všímejte si pozorně listu papíru, který má Marvin Unger při popíjení zázvorového piva pod svým loktem. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Cakal som nieco slabsie, ale nenasiel som v tomto filme ziadnu chybu, jedine mi v niektorych scenach nesadla hudba, ale to vobec nebolo podstatne. Kratka minutaz mi vobec nevadila, pretoze Kubrick ukazal vo filme vsetko, co som chcel vidiet bez toho, aby som sa co i len chvilku nudil a casove sceny do seba tiez zapadali ako puzzle. Cela lupez bola perfektne organizovana a nacasovana, takze ja ako divak som uz len ocakaval nejaku chvilu, kedy nieco nevyjde. Podobnu lupez s odputanim pozornosti som videl vo filme UTEK DO MEXIKA (1994) s Alecom Baldwinom a s Kim Basinger a podla mna boli obe perfektne natocene... (26.05.2009) ___ Sterling Hayden - (Johnny Clay) +++ Coleen Gray - (Fay) +++ Vince Edwards - (Val Cannon) +++ Jay C. Flippen - (Marvin Unger) +++ Elisha Cook jr. - (George Peatty) +++ Marie Windsor - (Sherry Peatty) +++ Joe Sawyer - (Mike O´Reilly) +++ Hudba: Gerald Fried +++ ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima těch 5* dám. Kubrick vystavěl zajímavý příběh s dobrou atmosférou, dobře jej zpracoval, zejména k závěru měl snímek opravdu skvělé provedení (situace z více úhlů pohledů) a stupňovalo se napětí. Jen tedy závěr byl dost hloupý, resp. chování hlavního hrdiny bylo až neuvěřitelně naivní. Předtitulková scéna však byla opravdu zdařilá. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Aj keď dnes je už žáner film-noir prakticky mŕtvy, vždy ma poteší nejaký krásny návrat do rokov (obdobia), keď sa takéto filmy točili ako na bežiacom páse. Zabíjanie je dokonalý filmík z ranej Kubrickovej tvorby. Pred ním mal na konte len dva (vojnový Strach a túžba, film-noir Bozk vraha). Zabíjanie mám však o veľa radšej ako Bozk vraha, hlavne pre majstrovskú atmosféru a dialógy. Stanley to ešte z časti prešpikoval čiernym humorom, ale tu klady filmu zďaleka nekončia. Film má aj slušné herecké obsadenie a hlavne poriadny scenár. Bravo, Mr. Kubrick!!! ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Kubrick je genius. Myslel jsem si, že po všech těch filmech mě už nemá čím překvapit, ale tenhle film mě teda pěkně vyvedl z omylu. Noirová atmosféra mu očividně sedí. Počáteční rychlé vykreslení děje bylo trochu zmatené, takže jsem se trošku ztrácel, ale časem jsem se dostal do proudu děje a bylo to OK. A na scénu zakončující film nikdy nezapomenu. 10/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Zkušební promítání dopadlo bídně – divákům se nelíbilo hlavně nelineární vyprávění. Stanley Kubrick byl přinucen film sestříhat do srozumitelnější podoby, ve skutečnosti jej udělal ještě víc matoucím. Nakonec byla uvedena původní verze, které je zásluhou její formy vyprávění přičítán velký vliv na Gaunery (1992) Quentina Tarantina. (Matty)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1956 v New Yorku. (Varan)
  • Stanley Kubrick a producent James B. Harris založili před natáčením společnost Harris-Kubrick Pictures. Společně koupili práva na novelu Lionela Whitea "The Snatch" za 10 tisíc amerických dolarů, avšak asociace výrobců a distributorů filmů MPPDA nedovolila natočit film o únosech dětí. Došlo tedy k výměně práv na knihu "Clean Break", podle které byl poté film natočen. Novela "The Snatch" se pak dočkala zfilmování v roce 1968 jako Noc následujícího dne (1968) s Marlonem Brandem v hlavní roli. (gogos)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama