Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mezník v žánru noir? Nevím. Protřelá detektivka s precizně vykreslenými charaktery postav? Nepochybně. Cynický Bogart s místy až tragikomickým projevem, kterým disponují i ostatní postavy, zejména gangsteři, předvádí jednu ze svých nejslavnějších kreací. Příběhová nejistota i napětí vrcholící v samotném závěru. Huston jde od samého začátku rovnou k věci a chytře buduje odpověď na otázku, kdo bude nakonec profitovat z drahocenné sošky. Tenhle debut se vydařil a zároveň opevnil vůči zubu času. Místy až tragikomické výstupy mafiánské bandy, u nichž si nejsem jist, zda to byl záměr, či nikoliv, jsem vnímal jako plus. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Charismatický Humphrey Bogart v roli soukromého detektiva, Mary Astor coby jeho femme fatale, jeden z prvních filmů noir. Nicméně napětí trochu vázne a zub času si také vybral již svou daň. ()

Reklama

Artran 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem měl podobný pocit uspěchanosti a až mechanicky vyprávěného příběhu jako v Double indemnity. Tato zhuštěnost děje má však za následek poměrně pozitivní vypořádání se s Hammettovým lakonickým stylem. Huston sice vypustil některé choulostivé scény a obecně se hammettovské drsnosti mírně obrousily drápky, ale i tak je tato adaptace poměrně zdařilá. Přesto však doporučuji samotnou knihu. Ta je lepší a závěrečný konec na čtenáře dopadá s daleko větší závažností. *** a půl ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"The stuff that dreams are made of”. Noir klasika nebojící se konverzace, kde cynické soukromé očko věčně zahalené v cigaretovém dýmu, pragmaticky jedná podle počtu zelených papírku dosazených do rovnice. Pro tyto role byl Bogart stvořen. Doporučuji nepřehlédnout výkon filmového debutanta pokročilého věku S.Greenstreeta v roli tlouštíka, sžíraného okřídlenou maltézskou obsesí. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Hustonův první průnik na stříbrné plátno nejen že ovlivnil tvářnost americké filmové detektivky čtyřicátých a padesátých let, vyšvihl režiséra, tehdy jen uznávaného scénáristu, k elitní režisérské špičce, ale konečně poskytl první průlomovější roli pro Humphreyho Bogarta. Ten v roli soukromého detektiva Sama Spadeho odhaluje vraha svého komplice, jenž byl záhadně zastřelen. Vyšetřování ho přivádí na stopu cenné starožitnosti, po které již dlouhá léta má spadeno až podezřele moc lidí. Autor předlohy - Dashiel Hammet - poskytl poměrně nápaditou a originální látku, z jejíž atmosféry celuloid ani věk nic neubral. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (51)

  • Celé desaťročia nebolo možné tento film vysielať v americkej televízii. Dôvodom boli sexuálne vzťahy medzi postavami. O'Shaughnessy (Mary Astor) bola promiskuitná a indície nasvedčovali tomu, že Joel Cairo (Peter Lorre) bol homosexuál. (beso74)
  • Vrcholná scéna trvá bezmála dvacet minut, tedy pětinu filmu. Objeví se zde všech pět hlavních postav. Její natáčení trvalo déle jak týden. (džanik)
  • „Je málo vecí, na ktoré môžem byť pyšný a tento film je jednou z nich,“ prehlásil Humphrey Bogart. (marlon)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama