Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (115)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poutavý, lehký a trochu nostalgický stesk nad dobou, která už nenávratně patří minulosti a jíž se někteří snaží křečovitě držet stále dál. Romantika v chlapáckém světě svobody, nepoddajnosti a okázalého hrdinství. Dobrodružně romantický kovbojský život svobody, který opovrhuje normálním životem zaměstnanecké podřízenosti, je vlivem času již spíše jen krásnou vzpomínkou, než skutečností. A byť se několik jedinců snaží stále držet tohoto svobodomyslného způsobu života, tak jsou čím dál více konfrontováni s nemilosrdným pravým stavem věcí, jež znamená rozčarování. I když stále zůstává malý plamínek naděje ve šťastný stav budoucnosti, který je drží při životě. Postarší kovboj zlatých časů Gay Langland (dobrý Clark Gable) je hrdý na svůj životní styl nepodřízenosti. Je si vědom neúprosně postupujícího času, ale to mu nebrání v tom, aby prožíval všechny své chlapácké radosti života s nebývalou chutí. Proměna u něj proběhne až pod vlivem rozvíjejícího se vztahu s čerstvě rozvedenou bývalou tanečnicí nevalných podniků Roslyn Taber (šarmantní Marilyn Monroe), která vnese čerstvý svěží vítr okouzlení do stojaté vody neúprosně odcházejícího času. Svou bezprostředností a užíváním si života poblouzní nejednu mužskou hlavu, často siláckého založení, a zřejmě nepřekvapí, že se nakonec rozhodla pro přirozeného vůdce a autoritu tohoto zajímavého společenství. Z dalších rolí: neúnavný účastník kovbojských rodeí Perce Howland (Montgomery Clift), který si vlivem Roslyn uvědomuje již zašlou slávu starých dobrých časů, Roslynina přítelkyně Isabelle Steers (Thelma Ritter), podporující svojí kamarádku v novém životě, a úlisný Guido (dobrý Eli Wallach), muž silných slov a nepevného charakteru, který touží po Roslyn a je kvůli tomu ochoten obětovat a zradit všechno a všechny. Staré zlaté časy svobody a dobrodružství, těsné souznění s přírodou a neochota se slabošsky podřídit většinovému způsobu života. Je to opravdová pocta tomuto způsobu života, i když většinou ani neslouží svému prvotnímu účelu, což je patrné zejména při odchytu divokých mustangů. Neúprosný zub času ničí staré zavedené pořádky volného druhu života a nechává jen sladkou a bolestnou vzpomínku. Doba se stále mění, často bohužel ve svém romanticko-dobrodružném charakteru opravdového života plného životního umu. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Smutné osudy rozvedené blondýnky, kovboje, opilce a dalších, jako by předpovídaly tragické osudy většiny hlavních představitelů: Marilyn Monroe zemřela asi rok po uvedení filmu zřejmě na předávkování léky, Clark Gable dostal asi dva týdny po ukončení natáčení infarkt, Montgomery Clift pět let nato zemřel na důsledky alkoholismu a drogové závislosti. Smutný film, na nějž jsem se koukal především kvůli Marilyn Monroe (a místy jsem se ne její chybou koukal i na hodinky). Závěr byl velice rozvláčný a zdlouhavý. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Herecky hvězdná a netradiční vztahovka z prostředí nevadské pouště, napínavá v závěrečných scénách uhánění divokých koní. Příběh je volnější a vedlejší, hlavní je psychologie čtveřice nezávislých, sebelítostivých postav. Nedávno se našla hambatá scéna Marilyn, vystřižená z finální verze filmu, tak prosím, sem s ní. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

The Misfits patří mezi velmi oblíbené zlomové filmy. Ta hlavní trojice Gable, MM a Clift byla na konci svých sil, stejně jako epocha, ve které divocí koně žili svobodně na pláních Nevady. Je v tom cosi symbolického, co motivuje diváky se stále znovu a znovu vracet. Přesto by určitý nadhled při hodnocení nezaškodil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keď dobre rátam, je to asi môj tretí film s M. Monroe. Myslím, že je v ňom najviac sexi. Jej šeptavý hlas mi však občas prekážal, až v závere v záchvate zlosti trochu pritvrdila. Hudba niekedy hrala viac než je nutné a bez hudby sa mi to zdalo lepšie. Veľmi ma potešil mladý "Tuco" - Eli Walach, ale dobrí boli aj Gable a Clift. Do polovice dobrý film, ale už som očakával začínajúcu zápletku. Posledných 20-30 minút a hon na mustangy, to je paráda a moje ústa sa zaklapli k mojej spokojnosti späť. Scéna, kde sa Gable snaží zložiť a zviazať mustanga je neskutočná a nebezpečná i z dnešného pohľadu. Neviem či si Gable na to trúfol sám, ale toto chce skúseného kovboja a kaskadéra v jednom. Kamera veľmi neuhýbala, triky v tej dobe neboli. Ostala len poctivá drina a divák dostáva silný zážitok. 80%. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (34)

  • Podle filmu se pojmenovala punková skupina The Misfits. (contrastic)
  • Autorem plakátů propagujících film byl výtvarník Thomas B. Allen. (contrastic)
  • Poslední den natáčení si Clark Gable povzdechl: "Bože, jsem rád, že toto natáčení skončila. Monroe by mi přivodila infarkt". Další den jej infarkt skutečně postihl a za deset dní zemřel. (Kulmon)

Reklama

Reklama