Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (115)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Útlu knižôčku Arthura Millera som si kúpil krátko po tom, ako som premiérovo videl film nakrútený podľa nej. Bol som primerane nadšený, pretože vo vtedajšej filmovej distribúcii takéto dielo pôsobilo ako zjavenie. Dnes po polstoročí už moje pôvodné nadšenie opadlo, ale pocit mimoriadneho filmu samozrejme ostal. Prispel k tomu nielen samotný, pomaly sa rozbiehajúci, ale výborne gradujúci príbeh, ale aj skvelá derniéra dvoch výnimočných postáv amerického filmu, množstvo skvelých dialógov, vynaliezavá kamera, hudba, ktorá sa netlačila do popredia a predovšetkým nezabudnuteľná záverečná polhodinka o love zvyškov divých mustangov a beznádejnej snahe obrátiť tok času. Mierne depresívny film o osudoch neprispôsobivých jedincov v meniacom sa svete ostane natrvalo v mojej pamäti, aj keď som bol nútený mu jednu hviezdičku ubrať. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Herecky hvězdná a netradiční vztahovka z prostředí nevadské pouště, napínavá v závěrečných scénách uhánění divokých koní. Příběh je volnější a vedlejší, hlavní je psychologie čtveřice nezávislých, sebelítostivých postav. Nedávno se našla hambatá scéna Marilyn, vystřižená z finální verze filmu, tak prosím, sem s ní. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem zcela nepochopil mýtus o nekonečné kráse Marilyn Monroe, ale tady vypadá opravdu parádně. Nicméně její značně přecitlivělé reakce mne štvaly takřka celý film, takže daleko zajímavější bylo sledovat trio kovbojů, kteří se před ní předváděli. Guido byl skvělý při tanci i v letadle, Perce zářil roztomilostí při skotačením na býkovi a mazák Gay si zkušeně užíval své svědomité nicnedělání. Na všech třech mne potěšilo, kterak zhnuseně odmítali stálou práci za stálý plat, ale jsem zklamán z toho, že veškerá zábava se záhadně vytratila v polovině snímku společně s rozvodovou královnou Isabelle a snímek se vydal cestou nudného dramatu. Dozívat se to dalo, ale našlápnuto to mělo rozhodně lépe. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Zomierajúce hviezdy zachraňujú mustangy... Neo- a anti-western s úchvatnou nostalgiou za starými dobrými časmi, ktorá sa tu miesi s tragikou prítomnosti (hodnou dramatika Arthura Millera). V kontexte okolností  je to naozaj pecka na plné. Okolnosti: Miller napísal scenár a ušil rolu osobne pre Marilyn v snahe zachrániť  ich manželstvo; ona na pľac večne meškala, bola neustále pod vplyvom a bola to pre ňu posledná filmová rola; Huston na pľaci pravidelne popíjal; Gable zomrel pár dní po nakrúcaní; o necelé dva roky po ňom ho tragicky nasledovala aj Marilyn a pre oboch tak šlo o ich labutie piesne. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Traja muži a jedna očarujúca žena hľadajú svoje miesto v živote. S trpkými skúsenosťami z minulosti a nádejou do budúcnosti. Márnou, svet pre nich už nemá miesto, ako nemá pre divoké mustangy. Či už v meste, na rodeu, na vidieku alebo v prérii, všade ich niečo dostihne. Oddychový rozjazd a strhujúci záver filmu sú vo veľkom kontraste a ja stále rozmýšľam, prečo som videl tak málo filmov s Marilyn. –––– Aj dobrý človek môže zabiť. S dobrom musíte prijať aj trochu zla. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (34)

  • Film je posledním představením dvou velkých hvězd Clarka Gableho i Marilyn Monroe. (contrastic)
  • Předlohou byla krátká povídka napsaná Arthurem Millerem, který v Renu očekával vlastní rozvod, aby se mohl oženit s Marilyn Monroe. (Kulmon)

Reklama

Reklama