Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Až jsem se toho zarostlého Humphreyho Bogarta lekl! Docela k nepoznání a naprosto odpudivý (takový jakého jej z noirovek neznáme). Jinak se podle mého názoru jedná o sympatický snímek, který na druhou stranu nic nového k danému tématu nepřináší. Za povedené filmové ztvárnění však 4 hvězdičky zaslouží. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre je snímek, který jsem měla už dlouho v hledáčku, přestože žánr westernu mi až tak nevyhovuje. Jedná se ovšem o klasiku, tudíž jsem si ji jako správný filmový fanda nemohla nechat ujít. Huston na poli režisérském byl pro mě zárukou toho, že nešlápnu úplně mimo. Zatím jsem od něj moc filmů neviděla, ale pár ano. Nestaly se mými oblíbenými, ale potvrdily mi, že Huston byl dobrý filmař. Ani Poklad na Sierra Madre můj dojem nezhatil, navíc bylo osvěžující vidět Humphreyho Bogarta v odlišné roli, než je u něj obvyklé. Jenže pořád je to "jenom" western, můj ne úplně oblíbený žánr, je to film tradičně žánrový, takže mi skoro nemohl přinést kýžený zážitek. Trochu jsem s tím počítala, ale zároveň jsem trochu doufala, že by se to mohlo zlomit... ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Humphreyho Bogarta dělá z tohoto film nezapomenutelný zážitek. Klobouk a baloňák? Kdeže Pot, strniště a nebezpečně vychytralý výraz jsou tu Humphreyho hlavními zbraněmi. Přiznám se, že mě „poklad“ přišel trochu moc dlouhý, a o něco méně zábavný než spolupráce Hustona s Bogartem na Key largu a Maltézském sokolu. Přesto krásný film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Absolútne dokonalý western. Povedal by som, že na jeho základe neskôr vznikol žáner spagetti western. Záverečná polhodina je možno aj vrchol žánru. Takže zaradenie do top 100 amíkmi je na mieste. Postavte do podobnej situácie troch slovákov a čechov. Podľa toho, komu z toho hrabne ako Bogartovi zistíte, ktorý z nich je politik. Viac po ďalšom oprášení v dvd prehrávači. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Relativne povedena story s prichuti westernu o zlate horecce plna spinavych homeless typku v cele s Humhprey Bogartem ve sve netypicke roli, kteremu se spusti neskutecne hystericka a stezi uveritelna paranoia, coz je nejvetsi minus. Spatne to neni, ale na zasadni westerny typu Once Upon a Time in The West, nebo Eastwood kousky to rozhodne nema. 6/10 ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Autor knižní předlohy B. Traven byl několikrát pozván k natáčení. Odmítl, ale slíbil vyslat svého zástupce. Zanedlouho se poblíž kamer objevil jakýsi Hal Croves. Nikdo nepochyboval, že to byl Traven osobně. Jednoho dne mu režisér John Huston nabídl plat tisíc amerických dolarů týdně za práci technického poradce štábu, pokud by přestal s tou „komedií“. (Zdroj: ČSFD)
  • Film se točil pět a půl měsíce, tedy 29 dnů nad plán. Bitka v kantýně se natáčela 5 dnů. (džanik)
  • John Huston si vystřelil z Bruce Bennetta (Cody) – nechal ho stále dokola opakovat scénu, ve které zhltne jídlo. Byl přitom spokojený už s prvním záběrem, kamera neběžela, chtěl jenom vidět, kolik jídla je schopen do sebe Bruce nacpat. Když se fórek provalil, tak tomu Huston nasadil korunu vyhlášením přestávky na oběd. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama