Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

fragre 

všechny recenze uživatele

Kořenem zla je láska k penězům/zlatě. To by mohlo být motto tohoto filmu. Já vím, že ten film je trochu idealizován, realita by byla bezútěšnější, ale pranic mi to nevadí, abych ho neměl rád. Naopak líbí se mi se vzrůstajícím mým věkem stále více (při prvním shlédnutí před mnoha a mnoha lety mi vadilo, jak jsou zde mexikánští bandité vylíčeni jako dosti ubozí a podlí buránci - vždyť Calvera byl onačejší pašák). Ten film má švih, skvělou kameru, vynikající obsazení a lety získal nádhernou nostalgickou patinu. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Předloha je (v rámci žánru) do té míry skvělá, že bych si přál vidět moderní verzi tohohle dramatu. Fakt je, že přestřelky, mordy, a vůbec akční scény tenkrát dělat neuměli. A filmový herecký projev taky od těch časů urazil pěkný kus cesty. Navzdory tomu jsem viděl solidní a zajímavé drama. --- Hodnocení je těžké. Přirovnal bych to k našim hokejistům, kteří tenkrát slavně vyhráli mistrovství světa. Bezpochyby to byla velká událost a ti kluci byli pašáci, jenže, marná sláva, dneska by s nimi zametl kdejaký dorostenecký tým. Nuže, přikloním se protentokrát k hodnocení vzhledem k době vzniku. ()

Reklama

Lucjen 

všechny recenze uživatele

O tom, na čo sa stále poukazuje; že peniaze kazia charakter a vraj vám šťastie nekúpia. Sú tu jasne vykreslené postavy, príbeh samotný sa tiež nesnaží nijako šokovať - ani to nie je potrebné. Poklad na Sierra Madre je pre mňa synonymom nedeľného poobedia, kedy takéto filmy zvyknú televízie vysielať... s kávou, zákuskom (ak práve nedržíte diétu) sa dá pri tomto dobrodružstve pekne oddýchnuť. A ku koncu vás Humphrey možno predsa len prekvapí... mňa teda v podobe bezočivého Dobbsa bavil omnoho viac ako džentlmen v obleku... :) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Navzdory svému stáří je Poklad na Sierra Madre perfektní dobrodružné drama s prvky westernu. Nechybí zde napětí, vynikající hudba, atraktivní prostředí a samozřejmě také poutavý děj, který poukazuje na lidskou chamtivost a změnu chování, když jde o zlato. Humphrey Bogart tu hraje pěkně nesympatickou roli, což se o jeho dvou hlavních partnerech říct nedá. Opravdový zážitek za 5*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, docela mě zklamalo, jak předvídatelný a místy toporný ten film je. A rok 1948 není středověk, takže nějaká doba vzniku mě neoblafne. Ano, má to povětšinou atmosféru, ale postavy jsou hrozně jednorozměrné, děj je málo zábavný, málo chytrý i originální. Většina motivů je naprosto ponechána ladem. Veškerá síla stojí na námětu, což filmu jako adaptaci knihy nemůžu moc přičítat. Slušná žánrovka - toť vše. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Poprvé, kdy za jeden film získali Oscary otec (“nejlepší herec ve vedlejší roli“) i syn (“nejlepší režie“ a “adaptovaný scénář“). (džanik)
  • John Huston si ve filmu zahrál epizodní roli bíle oděného amerického turisty. Díky tomu měl Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) příležitost vyměnit si s ním role a zaujmout na chvíli místo za kamerou. Scénu s bíle oděným Hustonem nařídil opakovat nesčetněkrát. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama