Reklama

Reklama

Nebezpečný útěk

  • Česko 12 hodin strachu (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Carol Hunnicutová se v losangelském hotelu stane nechtěným svědkem mafiánské vraždy, kterou spáchá gangsterský boss Leo. Harry Caufield z kanceláře okresního prokurátora, který už dlouho po Leovi pase, zjistí podle otisků prstů identitu svědkyně a vypátrá, že se skrývá v zapadlé chatě v kanadských horách. Vydává se za ní a na místě zjišťuje, že mafie už také objevila Carolinu stopu a snaží se ji zlikvidovat. Podaří se jim uniknout najatým zabijákům a nastoupit do expresu, směřujícího do Vancouveru. Dalším Leovým mužům se však povede vmísit se mezi cestující. Život Carol i Harryho je v bezprostředním ohrožení. Železniční detektiv Keller Harrymu pomůže zbavit se najatých vrahů, ale sám přijde o život. Nebezpečný souboj s mafií vrcholí na střechách vagónů, kde Harry musí čelit zuřivému útoku tajemné cestující Kathryn, která je také v Leových službách... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Když se mnou decentně mlátila puberta, jevil se mi tenhle film napínavý jak guma od trenek velikosti XXXL. O víkendu jsem si dala po 16-17 letech repete a přestože část kouzla zůstala zachována, přece jen na mě z "Nebezpečného útěku" pomrkávaly slaboduché okamžiky a nejedno klišé. Ale nemám důvod nadávat, vlastně jsem se docela bavila, byť se někdy smích dostavil v okamžicích, kdy to tvůrci filmu zřejmě nezamýšleli. 66% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman si po letech zavzpomínal na Francouzskou Spojku, ale respektujíce svůj postupující věk si na prahu šedesátky odpustil divoké přestřelky a naháněčky v autech, a vydal se chránit korunní svědkyni do vlaku (a nikam jinam). Nebezpečný Útěk je celkem rutinní záležitost, a od doby jeho natočení už vznikla řada podobných a možná svižněji natočených žánrovek, ale ve své době to byl bez problémů koukatelný kousek, a na tom se příliš nezměnilo. Fanoušci filmové historie si můžou zaplesat nad hitchcockovským stylem, ostatní přinejhorším nemusí litovat svého času, pokud ho stráví na téhle koleji. Za mě něco mezi 60 a 70%, ale spíš k těm 60. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Akčný thriller odohrávajúci sa väčšinu času vo vlaku, kde chlapík chráni svedkyňu vraždy pred zloduchmi. Po vzore Die Hard tentoraz nebojuje so zloduchmi Rambo ale obyčajný prokurátor Hackman. Tentoraz to s tou obyčajnosťou prehnali, keďže Hackman sa väčšinou nezmohne na nič viac ako pobehovanie so svedkyňou z jedného kupé do druhého a občasného pokecu so zloduchmi, ktorí sa ho snažia presvedčiť, aby to vzdal. Proste pokiaľ sa dej odohráva vo vlaku, tak je to totálna nuda. Našťastie tu sú tri akčné scény mimo vlaku. Úvodná adrenalínová naháňačka auto vs. vrtuľník odohrávajúca sa v lese. Je nasnímaná podobne ako naháňačky v Roninovi a mal som z nich pocit, jak keby som sledoval nejaké rely. Pri každom jednom strome som sa nakláňal, aby som sa mu s spolu s postavami vyhol. Potom zaujme kratučká bitky uprostred a finálne blbnutie na streche idúceho vlaku v ktorom Hackman konečne niekomu nakope zadok. Fakt nádhera, čo všetko v tých časoch poisťovne hviezdam dovolili stvárať. Dnes by sa to všetko odohralo pred zeleným pozadím. Bez tých troch akčných scén by to bola strata času, ale vďaka nim to za jedno zhliadnutie stojí. Chcelo to lepší scenár, aby aj dialógové scény boli tak napínavé ako akčné. 5/10. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Peter Hyams natočil niekoľko solídnych filmov, ale aj množstvo hovadín, ktoré sa zapísali zlatými písmenami do dejín našej kinodistribúcie (Lovci dinosaurov). Nebezpečný útek je našťastie ten prvý prípad. Napínavý dej umocňuje klaustrofobické prostredie vlaku, z ktorého niet úniku. Ale prvkom, ktorý robí film zaujímavým pre diváka, ktorý nepotrebuje vidieť každú blbosť, je Gene Hackman. Určite vydarenejšie, ako Segalov príspevok na danú tému. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si, že bez Gena Hackmana by se z tohoto filmu stalo zapomenutelné béčko, což by se mu bez milosti přihodilo. Akční scény jsou natočeny zručně, ale ve střižně se zřejmě chlastalo, jinak si neumím vysvětlit ty školàckě chyby, kterých se Mitchell při zpracovàní honičky auta vrtulníkem dopustil. Snímek má skvělé tempo a udrží divákovu pozornist až do vítězného Genova úsměvu. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Keď Robert (Gene Hackman) a Carol (Anne Archer) unikajú z chaty autom, kmeň padnutého stromu im poškodí čelné sklo. O pár záberov neskôr je sklo opäť celé a následne znova poškodené. (mijec)

Reklama

Reklama