Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej medzinárodne úspešnej čiernej komédie, ktorá je režijným filmovým debutom uznávaného islandského divadelného režiséra a filmového herca Baltasara Kormákura, sa odohráva v priam vidiecky pokojnej štvrti Reykjavíku, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť "typicky" islandskej depresívnej atmosféry rozprávania, obohatenej prvkami mrazivého čierneho humoru. Tragikomickým hrdinom filmu je dvadsaťosemročný Hlynur, povaľač, ktorému sociálna podpora bohato stačí na to, aby sa cez týždeň potĺkal a cez víkend si s kamarátmi užíval v rockovom klube v centre. Pohodlný život inteligentného, ale lenivého mladíka, ktorý netúži viazať sa, však končí v okamihu, keď si jeho rozvedená matka pozve na Vianoce svoju učiteľku z krúžku flamenca, Španielku Lolu - a šokovaný Hlynur zistí, že cudzinka je matkinou milenkou... Lola, ktorá poprehadzuje tradičné sexuálne úlohy, sa stáva hýbateľom pochybne pokojného života hrdinov. Zmeniť sa musí i Hlynur, ktorý vyrastal bez otca, vzdal sa mužskej úlohy a dlho odmietal prijať zodpovednosť dospelého človeka. Režisér však sympatizuje skôr so sebavedomými a samostatnými ženami než slabošskými mužmi. Napriek vypätej dramatickosti daných situácií (incest, drogy...) i cynickému komentáru hrdinu, sprevádzajúcemu rozprávanie, sám autor sa s prirodzenou ľahkosťou vzdáva jednoznačných odsúdení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

k212 

všechny recenze uživatele

Inu, po prvním shlédnutí musí tento konglomerát vtipných scének, zmatených až ujetých bonmotů hlavního hrdiny a jeho přátel, říznutý krásným výliskem sprostých slov, s probublávající elektronickou hudbou na pozadí, a s opravdu netradičními rodinnými vztahy, zákonitě nadchnout. Podruhé už zas tak tolik ne, potřetí už zevšední, toliko originální prvoplánovitost je mu vlastní. 75% ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Himl-hergot-donervetér-krucajs-element, to byl ale dobrej filmek, se snad z toho začnu učit islandsky. Každým coulem originální film, od samotného začátku, kdy vidíme jen záběr na obličej souložícího Hlynura, přes nepřeberné množství hlášek, černých jak nejkvalitnější koks a postřehů ze života Hlynura, který všechno řeší se zápalem připomínajícím lenochoda, ještě k tomu zpomaleného mozkovou mrtvicí, nic mu neuteče, na všechno má dostatek času a chystá se v pohodičce a teplíčku domova, nebo teplíčku klubu životem proflákat od sociálních dávek, po starobní důchod, holt dokonale vymyšlenej systém. K tomu matka lesbička a být zároveň něčí bratr i otec současně se taky zrovna moc lidem nepodaří. Navíc skvělá depresivní severská atmosféra, já takovéhle filmy prostě miluju. Zaujalo mě i originální řešení vany v bytečku, kde je opravdu málo místa. ,,Hver maður er borinn frjáls og jafn öðrum að virðingu og réttindum. Menn eru gæddir vitsmunum og samvizku, og ber þeim að breyta bróðurlega hverjum við annan."Ať žije štědrost sociálních dávek ve státech typu Welfare state. ()

Reklama

DDT 

všechny recenze uživatele

Nic nedělat, žít z podpory, nechat se vydržovat matkou a ve "volných chvílích" sjíždět porno na netu, to byl, přiznám se, kdysi i můj cíl. Bohužel jsem nebyl tak důsledný jako hrdina téhle komedie :( a tak mi nebyla odměnou Victoria Abril (která v roli "matčiny milenky" s tradičním španělským šarmem předvádí svoji další "skoro úplně normální" postavu). ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Fungující komedie s bizardní dějovou linkou a postavami. Co se člověku může stát, i když jeho život sestává z povalování a občasného poskakování v nočním klubu. Hlavní postava je v každém případě od začátku nesmírně sympatická a ke konci filmu si k ní člověk utvoří velmi srdečný vztah. Výborně funguje i chladné islandské prostředí a charakteristické hudební pozadí. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Hlynur (Hilmir Snær Guðnason) je povaleč. Základní potřeby mu obhospodaří jeho matka, peníze které dostane od sociálky mu krásně vystačí na víkendové chlastačky, a s touto životní filozofií chce dožít až k důchodu. Vše se ale musí změnit, když na vánoční prázdniny pozve jeho matka svoji učitelku flamenca, Španělku Lolu. O Silvestrovské noci si, díky alkoholu, Hlynur a Lola spolu pěkně užijí. Pár dní na to ale odhalí Hlynur, že Lola je vlastně milenka jeho matky... Islandská kinematografie pro mne doposud byla velkou neznámou, ale když na to tak koukám, tak je vlastně vcelku jedno jestli jde o Island, nebo některý z ostatních severských států. Filmy z jejich luhů a hájů mají takový zvláštní (mrazivý) nádech. I když se člověk musí usmívat (např. nad Hlynurovu pohledu na svět), pod komediálně romantickou slupkou je zase schován ten sníh, led, mráz (a ten pocit, že člověk musí hodně chlastat, aby přežil - nebo vlastně možná naopak, když si vzpomenu na závěrečnou scénu filmu)... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o evropský koprodukční projekt, který v červnu 1999 společně s dalšími 11 celovečerními projekty finančně podpořil evropský fond Eurimages. (Verka13)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Locarnu a svému režisérovi vynesl cenu mladé poroty Euro. (Verka13)
  • Ocenění: Edda (islandská výroční cena) 2000: nejlepší scénář, nejlepší zvuk. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno