Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

topi 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa opět dokazuje, že umí točit jednoduché filmy, ovšem tak velmi pěkně zpracované a hluboce lidské. To dokáže jen tady pan Kachyňa. Navíc ve spojení se scénáristou Janem Procházkou, který příběh i napsal. To je vždy záruka kvality a ne jinak je to i u filmu Městem chodí Mikuláš. K dokonalé atmosféře zapracoval hudební skladatel Petr Hapka. Film si pouštím každej rok na Mikuláše a vždycky si ho absolutně vychutnám. Nádhernej film!! ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Velice povedený snímek Karla Kachyni. Etuda z maloměstské nemocnice, s posmutněle obyčejnou atmosférou prosincové vlastně ničím vyjímečné noci (až na toho Mikuláše), věrohodnými postavami a charaktery, kterých budete i v malé chvíli litovat i chápat zároveň, jež vás opravdově osloví. S vynikajícími herci, nezbývá než doporučit. 80% ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film, který nic nepředstírá. Doktor je opilec a kurevník, Sestra Mihulová je opět zamilovaná. Dětský pacient mluví sprostě a kouří. Ano, takto to mohlo být. Vrchní sestra je protivná jak hovno, takové většinou vrchní bývají kromě Nadi Tokely z Brna. Zprvu jsem se lekl, že to skončí tragédií. Končí to ale tak, jako vše v životě. Ani dobře ani špatně. Prostě to nějak pokračuje s vysokými ztrátami na všech stranách, ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak ako chlapec som mladému Rudovi celkom fandil a fakt že po rokoch si na niektoré zo scén pamätám (najmä keď ho prichytili fajčiť) filmu vyslúžil 4*, nemyslím si že teraz by ma až natoľko oslovil a preto si ho nepozriem opäť a budem naňho spomínať ako na jeden z tých filmov, ktoré ma oslovili v detstve. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karla Kachyňu považujem za jedného z najlepších českých režisérov. Natočil mnoho snímkov, ktoré si rád zvyknem i opakovane pozrieť. Najradšej mám jeho film "Ucho". Ale na svojom konte má i dalšie veľmi podarené snímky ("Fany", "Krava", "Smrť krásnych srncov", "Sestričky", "Pozor, vizita!", "Kočiar do Viedne", "Kráľ Šumavy"...). Okrem celovečerných kino titulov občas zrežíroval aj nejaký televízny film. Jedným z nich je tv snímok "Mestom chodí Mikuláš", ktorý vznikol pod jeho režisérskou taktovkou v roku 1992. Tento komorný dramatický príbeh sa odohráva počas sviatku svätého Mikuláša na detskom lôžkovom oddelení nemocnice v malom českom meste. Je to dojemné a smutné. Je veľká škoda, že pán režisér Kachyňa nedostal možnosť spracovať túto tému do formy kino filmu. *** ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kdy sestřičky shání doktora, Pipka (Alena Mihulová) nadiktuje telefonní číslo 26 318. Kateřina Hrachovcová na telefonu vytočí čtyřku a poté zcela jiné číslice, načež telefon zazvoní. (hermiona)
  • Filmovalo se v Bohnicích. (M.B)
  • Pohled na město s kostelem na začátku a na konci filmu byl točen v Polici nad Metují. (stefaton)

Reklama

Reklama