Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hranice se musí střežit před zákeřnými narušiteli, o tom statečný pohraničník nepochybuje. Ujme se postřeleného psa, získá jeho důvěru a posléze díky němu dopadne i nepřátelského agenta, který chtěl narušit mírový život pokrokového našeho lidu. I takovéto historky kdysi natáčel Karel Kachyňa. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

TKKMR 

všechny recenze uživatele

Hoci bola vojenská tematika režisérovi Kachyňovi vždy blízka, v Ztracené stopě sa tvorcovsky príliš nevytiahol a vlastne tu na to ani nedostal priestor. Išlo totiž o propagandistický dobový film s náborovým poslaním, ktorý bol natočený na želanie vtedajšej vládnej garnitúry a ako taký viac-menej splnil svoj účel. Tému boja pohraničnej stráže s narušiteľmi štátnych hraníc Kachyňa síce v podobne propagandistickej podobe, no predsa len o poznanie impozantnejšie a divácky atraktívnejšie rozvinul o štyri roky neskôr v Kráľovi Šumavy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No co si budeme povídat je to hrozně naivní film a taky když si pak člověk přečte jak pohraničníci už od mala cvičili tyto hodné pejsky jenom k primárnímu cíli roztrhat na kusy každého nebožáka který v té době nechtěl žít v ČSSR tak to dostává trochu jiný rozměr, ale pořád platí, že pro tyhle agitky sloužící jako nábor do armády které se mimochodem jenom jinak a jinde točí pořád mám slabost. Je to dokonce v barvě, což je na tu dobu bomba a podobně jako v jiných filmech z 50 let s účastí spousty budoucích hvězd, tak proč ne.60% ()

Reklama

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Žádná těžkotonážní propaganda se nekoná, příběh filmu se zaměřuje především na vojína Kříže a jeho služební i milostné trápení. Natočen je v podobném "pohádkovém" oparu jako ostatní pozitivně laděná díla z padesátých let, barva mu k tomu dodává další rozměr. Jako moudrý mentor je zde starý bača (starej kozák, dvě vojny přežil a tři roky u partyzánů), který umí vždy poradit, i ve chvíli milostného rozkolu: "...děvuch na svete ako dreva, do jeseňi zabudneš a na jár budeš oblátať druhů". ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

To je celý Sklenčka, zákeřně, ze stínu kuje jeden pikel za druhým. Ale až Ťapka vyroste, jeho rejům bude konec. V malých rolích potěší přítomnost mladých Haničince a Brabce. Bek je jako vždy bodrý až hrůza. Ještě štěstí, že protipól mu dělají Dítě a především Cupák, který i do agitky dokázal vnést kus grácie a duchaplnosti. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka o pejsích a jejich páničcích ( československých pohraničnících). Na film se hezky dívá, není ani moc dlouhý, odehrává se v krásné přírodě a herecké výkony se dají snést, hllavně práce se psy musela být velmi složitá. Na druhou stranu mě nemile překvapilo, že film režíroval Karel Kachyňa, ale je pravda že každý musí někde začít a většinou je to od píky ( ta ovšem v tomto případě není až zas tak hrozná). Jinak pro milovníky pejsků je to povinnost. ()

Zajímavosti (2)

  • Skutočné mená troch vlčiakov boli Blesk, Bojar a Hasso a spolu s nimi aj šteňa Ťapka. (Raccoon.city)
  • Natáčanie filmu prebiehalo aj na stanici Zelená Lhota. (dyfur)

Reklama

Reklama