Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (233)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna nechá málokoho na pochybách, že nepůjde o běžné rodinné drama. Krajina ponořená do sněhu, otec, děvčátko v červeném oblečení, laň, puška. Thelma je Carrie. Tedy, není zcela Carrie, ale určité podobnosti se najdou. Thelma ovládá jisté síly. I když se nejedná přímo o telekinezi, zvláštní psychické schopnosti tu jsou. Rodinné zázemí je podobné jako u Carrie - přísná výchova ve jménu Boha, jako by Thelma úpěla pod knutou Ďábla. Jak dívka pátrá po tom, co se sní děje, odkrývá divákovi svoji minulost, ve které je nejedno tajemství. Psychologické mysteriózní drama je seversky pomalé, avšak nenudí. Jako rudá nit se vine celým příběhem podivný neklid, temné mrazení, kdy čekáte, jak se vše najednou zhroutí nebo exploduje. Snové scény mají zvláštní kouzlo, zejména ty s vodou. Symbolika barev, smysl pro detail, ptáci. Samozřejmě vše dopadne špatně, což je fajn. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Na Thelmu jsem se těšil. Ve finále je mi proto líto, že dopadla mnohem hůře, než jsem čekal. Jedná se sice o mistrovsky zfilmovaný kousek, co se týká práce s kamerou, nebo hereckých výkonů (hlavně představitelka Thelmy svou roli skvěle podchytila). Na druhou stranu snímek svou roli plní zcela neuspokojivým způsobem. Filmu chybí mnohem větší intenzita - kdyby se všechno odehrávalo v duchu úvodní scény, bylo by to v pořádku, ale takových momentů je zde hodně málo. Když už přijde něco jako "Matiasovy scény", dalo by se z daného aspektu vytěžit mnohem více. Tvůrci se navíc snaží o několik "wow" efektů, které z hlediska schopností hlavní postavy nedávají jednoduše smysl. Zde mám na mysli například operu, nebo ptáky narážející do okna... Zkrátit stopáž, emočně zahustit a přidat na intenzitě. Potom bychom se mohli o čtvrté hvězdě bavit. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEŽIŠOVO H*VNO?" ,,NIE." ,,JEŽIŠOVA P*ČA?" __ To, že sú v súčasnosti príbehy dospievajúcich outsideriek ,,in" ešte neznamená, že všetky sa premenia na zlato. Po prvotnom veľkom navnadení skončila pre mňa ,,Thelma" niekde na polceste. Zo začiatku vo mne prevládala spokojnosť a vôbec som si nedával niektoré scény do asociácií s veľkými míľnikmi kinematografie (Vtáci?), iba som si užíval priateľstva dvoch zvláštnych dievčat a so zvedavosťou som sledoval, ako sa bude ďalej vyvíjať príbeh prezentujúci sa len v rôznych náznakoch a metaforách, napriek archetypom neponúkajúcim vždy jednoznačnú interpretáciu. Postupom času sa síce dá tým symbolom rozumieť, čakal som však ich nejaké hlbšie, jednoznačnejšie vysvetlenie (možno som ho správne nezachytil). V hodnotení preto volím strednú cestu. ,,Thelma" obsahuje potenciálne silné scény, ale ani jedna nie je natoľko úderná, že by ma dostala do kolien. Vo výsledku sa jedná o dobrý, snáď aj nadpriemerný film (pripomínajúci mi o čosi horší ,,Raw"), ktorý si treba pozrieť viacej ráz a vtedy si zrejme zaslúži objektívne zhodnotenie. (3127. hodnotenie, 176. komentár k filmu) ()

classic 

všechny recenze uživatele

Myšlienky, čo sa dokážu zhmotniť, sú samé o sebe nebezpečné, pokiaľ dotyčný myslí na nepekné veci ! Ak by som ja mal takúto schopnosť, vlastnosť, či DAR, tak to by som teda narobil poriadky ! Postihnutého by som normálne omráčil, a ten by vôbec ľutoval toho okamihu, keď uzrel svetlo sveta. Thelma, vysokoškolská študentka, kdesi v Nórsku, by bola oproti mne, ešte iba obyčajný, neškodný začiatočník, síce uznávam, že má toho na „Rováši” pomerne dosť, moc pekne sa nezachovala voči svojmu mladšiemu bratovi, ktorý skončil pod ľadom, a ani rodičia si o nej nemyslia nič dobrého, rysuje sa jej vzťah so spolužiačkou, a tak má to veľa, čo potrebuje riešiť, vyriešiť. Je lesbický orientovaná, zamilovala sa do Anji, ktorá city opätovala... V tomto severskom snímku je vskutku hutná atmosféra, ktorá ku koncu stráca svoj význam, pretože, čo sa vybudovalo v úvode, v strede, sa postupne vytráca, a tak pre mňa osobne, sa FILM stáva absolútne zbytočným, ledva, sotva na jedno pozretie, s pozoruhodným výkonom hlavnej predstaviteľky Eili Harboe, a myslieť si, že tu mám novú, legendárnu CARRIE, je extrémne naivné, aj keď obe ovládali telekinézu, sú veľmi iné, rozdielne ! V žiadnom prípade sa nejedná o akýsi mimoriadny film, ako to tu mnohí definujú ! ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Není Trier jako Trier aneb v Norsku otevřeli první sexshop pro křesťany. Jablko z Ráje tam sice nemají, ale hada-pokušitele seženete v pohodě. Mladá a (překvapivě depilovaná) křesťansky založená slečna Thelma má záchvaty, podobné epileptickým, z toho, že své kamarádce nemůže vyhovět v sexuální oblasti. Podobenství hada a ptáka má psychickou inklinaci k mužskému pohlavnímu orgánu. Pořádné nadpřirození by tedy vyřešilo její nadpřirozené výjevy. S tím ale zásadně nesouhlasí režisér a dvě únavné hodiny hledá, jak by diváka oslnil. Co ho vedlo k natočení této nebetyčné píčoviny, je celkem zjevné: a) viděl Carrie, b) miluje filmy Darrena Aronofskyho, c) psychicky se na něm podepsaly nedělní bohoslužby. To von Trier by naservíroval přinejmenším explicitní cestu do dívčího klínu, Joachim servíruje modlitby, snůšku paranesmyslů a nudu. A ke vší škodě tlumí sexappeal hlavní herečky, neb Eili Harboe je materiál, se kterým se dá pracovat. Takže tenhle norský výjev pomateného tvůrce a obdivovatele biblických dějin můžete s klidem vynechat. O horor se to sotva otře, na psychologický film je to nepůsobivé. Solidně nasnímané a herečka v hlavní roli se snaží. Víc nic. Ke všemu protivně náboženské. 2/10 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první film režiséra Joachima Triera, který byl promítán v kinech v České republice. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama