Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Clyde Bruckman, Buster Keaton .. Můj první němý Buster Keaton a nakonec velice příjemné seznámení. Nesází sice na hluboké myšlenky nebo emoce (jako Charlie Chaplin v některých svých dílech), ale příběh, který je plný akce, pohybu a dobrodružství. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Frigo na mašine je jeden z najvtipnejších, najakčnejších a najsvižnejších filmov, aké som kedy videl. Nemyslím iba v tejto kombinácii dokopy, ale aj jednotlivo. Keaton si skvele napísal jednotlivé scénky, ktoré sú vždy vtipné. Čo by sme dnes dali za takú komédiu, kde sa môžeme zabávať od začiatku do konca. Nápad akejsi road movie na lokomotíve je geniálny a použitý prvý krát, všeobecne možno považovať Friga na mašine za prvý road movie film kinematografie. Aspoň ma teraz žiadny iný nenapadá. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát videný najslávnejší film Bustera Keatona. Nemá zmysel písať o ňom komentár. Poznať tento film je pre každého filmového diváka obdobné, ako povinné čítanie kedysi v škole. Rozdiel je akurát v tom, že do povinného čítania sa nám príliš nechcelo a do opakovaného sledovania Friga na mašine budú mať diváci chuť ešte hodne dlho. A o púhych 12 rokov uplynie stovka od jeho nakrútenia. O ktorom v súčasnosti nakrúcaných filmov to bude možné povedať. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé nezaujaly mně ani tak gagy, jako spíš stopáž odpovídající dnešním snímkům i zdařilá kamera a celková akčnost. Do té doby jsem byl zvyklý na krátké spíše studiové grotesky a najednou hoďka a půl akce s Busterem Keatonem v exteriérech. Gagů jsem tam čekal víc, ale i tak klobouk dolů. * * * * ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Grotesky pre mňa predstavujú nevyčerpateľný zdroj filmového kúzla a originálnej zábavy. Buster Keaton nie je Charlie Chaplin. Ale rozhodne ho nemôžem považovať za niekoho menejcenného, hlavne preto, lebo Frigo na mašine je film, ktorý ma svižné tempo, krásne rozohrané scénky, plné rôznych kaskadérskych kúskov, ktoré jednoducho lahodia ľudskému oku. Buster Keaton zo svojim jediným výrazom je jednoducho nezabudnuteľný a to nehovorím o pamätných scénach ako scéna z delom alebo útek zo severu na juh. Všetko to do seba krásne zapadá. Je to akčné, je to vtipné, je tam romantika a hlavne s toho srší dobrodružstvo a sympatický hrdina. Film, ktorému síce môžem niečo vyčítať, ale nespravím tak. Užil som si ho a užijem si znova, čo je naozaj jediná vec o ktorej vôbec nepochybujem... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Buster Keaton (Johnnie) si na pyrotechnika zahrál při ranách z děla – první výstřel byl příliš silný a Buster málem přišel o prsty. Posléze ladil intenzitu kanonády dávkováním střelného prachu za pomoci pinzety. (classic)
  • Jeden čas se zdálo, že film, sestříhaný z 200 000 stop (téměř 61 km), nebude zachován. Po 2. světové válce se nepodařilo nalézt žádnou kopii, až herec James Mason po koupi Keatonova (Johnnie) domu našel ve skříni filmové pásy. Díky tomu mohl být Frigo na mašině v roce 1989 zařazen do Národního filmového registru jako kulturně, historicky nebo estetický významný film. (classic)
  • Na natáčení scény, kdy lokomotiva spadne do řeky, se přišlo podívat několik tisíc lidí. (Duoscop)

Reklama

Reklama