Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z dílny produkčních společností Artactive production a Blackout production přichází dokument, který vás jako pomyslný DeLorean vezme zpět do časů, kdy našim videím vládly rychlodabingy, filmy se nakupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Pojďte se podívat, jak na svoji dobu vzpomínají tehdejší piráti, dabéři, distributoři a vůbec všichni ti, díky kterým jsme měli čím naše videa krmit. (Artactive Production / Blackout Production)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (216)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Toto mě minulo podobným způsobem, jako třeba před časem dokument Fenomén VHS. Marná sláva, ale tu éru jsem nezažil, dnešníma očima mi přijde dost příšerná, a celkově je pro mě těžko hledat si cestu k něčemu, co je zde podáno pro mě tak nezáživnou formou, že jsem u toho skoro usnul. V pár momentech jsem se pobaveně uchechtnul, ale to nadšení pro VHS a rychlodabing se na mě stejně nepřeneslo - dost možná kvůli tomu, že dabing prostě odjakživa z hloubi duše nesnáším. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa prekvapujúco fakt dobrý dokument o tom, ako sa k nám dostávali spoza železnej opony západné filmy a ako sa sme sa museli s nimi vysporiadať, aby to všetko prešlo, aby sa pripravil zodpovedajúci dabing, aby to mohlo ísť do vysielania atď. Dobre zvládnutá forma, ktorá v rozhovoroch odhaľuje veľmi veľa pikošiek. A tie ja rád. ()

Reklama

evapetra 

všechny recenze uživatele

Nejzábavnější na sledování filmu o fanoušcích amatérsky zkopírovaných videokazet s rychlodabingem mi přišly právě ty pasáže o dabování. Jak tomu dabující občas více či méně nerozuměli a vytvářeli tak svým pohotovým vymýšlením vlastní obsah. A hlavně jak Ondřej Neff vyprávěl, že u jakési britské akční komedie nerozuměl vůbec nářečnímu dialektu a celý ten dabing si vlastně vymyslel. Docela ráda bych se zrovna na toto vylepšené dílko podívala. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Nechci být zbytečně nekritickej, ale tenhle dokument je stejně unikátní jako doba a činy, o kterých vypráví! Každému, komu je nad 30 nebo žije na hranicích s Polskem, tak není výraz rychlodabing cizí - většina z nás ho zažila a to v autentické podobě, kdy sis filmy nemoh pustit na netflixu nebo chodit do kina jak se ti zlíbilo. Tahle jalová doba přinášela jalová řešení, ze kterých stala naprosto svébytná subkultura, která si přesně takovou retrospektivu zasloužila. Krom informačně nadupaného obsahu se film vyznačuje přehlídkou dobových materiálů, vypovědí fanoušků i protagonistů a to vše v profesionální obrazové i zvukové kvalitě a především s geniálním střihem. Většina dokumentu jede takovou silou a razancí, že zapomenete na to, že výraz nuda v dokumentární sféře vůbec existoval. Co kvituju s nadšením, je, že valná část dokumentu je taky enormě vtipná a já osobně jsem řval smíchem jak protrhlej. Ze všeho dejchá neuvěřitelný fandovství, zápal pro věc a to ať na straně doby tehdejší nebo na straně autorů. Tohle je ryzí fandovství, kde je srdce na správným místě a je to vidět (viz debata s tvůrci po vysílání). Chtěl bych uronit slzu dojetím, ale nadšení mi to nedovoluje. Tenhle dokument je, přátelé, mástrpís! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

K mnoha superlativům, které dokumentu právem náleží, chybí dodat už jen málo. Celku chyběl vysvětlující komentář někoho, kdo by byl schopný doplnit ty insiderské hlášky a fanouškovské nadšení, alespoň rámcově zhodnotil etapy celého toho fenoménu, přidal trochu čísel (atypem je Sněhurka ze 37., jinak se vybíraly vesměs americké a asijské filmy 60. - 90. let, porno bylo zřejmě německé, o jiné evropské filmy nebyl primárně zájem), srovnal s mainstreamovou scénou před a po roce 1989. Nějaké ty paradoxy, jak dlouho trvala distribuce nějakého konkrétního rychlodabingu ve vztahu k tomu, jestli (když) se film konečně dostal oficiálně ven... Je to moc hezký korpus, na kterém by se dalo pracovat dál a dál, ale už teď je jasné, že ta scéna byla s láskou připomenuta a naprosto stylově. Některé ty výpovědi mohou i vysvětlit, proč se tak zvrtla dramaturgie laciných DVD kolem roku 2010 nebo naopak připomenout klasické fóry z Troškova Slunce, sena. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (10)

  • Některé scény se natáčely v Muzeu filmových legend, které je v České republice již na 3 místech, a to konkrétně v Poděbradech, v Praze a v Kroměříži. Dohromady nabízí sbírku téměř 2 000 detailně propracovaných exponátů. (rublik05)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama