Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (350)

lekr 

všechny recenze uživatele

O iluze možná přišel Pavel Kříž ale především já jsem přišel o iluzi že Dušan Klein je kvalitní režisér...tupý a sotva vtipný film který jsem nevěděl jaký je jeho smysl a v čem tkví pointa jeho humoru...nostalgická zamyšlení bych Křížovi toleroval možná v jedničce kde to není ohraný ale tady je to trapný už proto že nerozdává žádný nový moudra a hodinu a půl poslouchat jeho plky o tom jak ho sere svět a do toho sledovat normální život studenta medicíny je něco neohorázně nudnýho.... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pokračovania úspešných filmov to majú ťažké. Ale básnici mali šťastie v tom, že kľúčové postavy boli k dispozícii. To umožnilo sledovať osudy známych postáv v novom prostredí a v nových situáciách. Preto nechápem dohadovanie sa o tom, ktorý diel básnikov je najlepší. Ja som to sám pre seba vyriešil všeobjímajúcimi troma hviezdičkami pre každý z troch autentických (nenadstavovaných) dielov a mám pokoj. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Vysokoškolák Štěpán Šafránek veršuje pro zdravotní sestřičku Jeskyňku, při studiu využívá alternativní metody udržení pozornosti asistenta Masaříka, občas při praktickém cvičení přeřízne nějaký nepotřebný orgán, což je celkem zábavné, ale dvě věci mu nemohu odpustit: 1. Ignoruje zásadní výuku docenta Zajíce o rozmístění učebnic na pracovním stole, 2. Nedokáže rozpoznat údernou nosnost verše:"Žhavil Béďa žhavil drát, až byl žhavej akorát". ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší díl básníků! A snad i jeden z nejlepších filmů na světě! Vtipný, promyšlený a přitom jen tak letmo nahozený! Zkrátka dokonlalý! A kdo kdy studoval na výšce musí jeho humor a situace do kterých se Šafránek dostává ocenit ještě víc! Legendární postavy Mirečka a Vendulky utěšitelky, to je již jen koření! Nesmyslná přednáška MILOSLAVA Zajíce z katedry duševní hygieny v podání zdeňka svěráka je prostě překrásná! doufejme, že tento film zde na CSFD získá ještě lepší hodocení a jak Mirečka v zahrádkách učili: "Pravda zvítězí nad lží a nenávistí" a můžeme jen doufat, že "budem ještě u toho"!:) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, ale druhý film už mě tak nedostal, jako ten první. Snad jen to, že se pořád jedná o nějakou tu nešťastnou lásku, že je to pořád to samé. Kleinovi se daří skvěle zachytit charaktery a právě postavy a jejich promluvy jsou na filmu to nejlepší. Samotný příběh je trochu provinční. Bavil jsem se, ale ne tolik jako u prvního filmu z téhle pentalogie. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)
  • Režisér Dušan Klein objavil Adrianu Tarábkovú, druhú Štepánkovu (Pavel Kříž) lásku s prezývkou "Jaskynka", v časopise Dievča, kde vyhrala súťaž o tvár mesiaca. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama