foto

Josef Vaniš

  • nar. 6.1.1927
    Vysoký Chlumec, Československo
  • zem. 12.2.2009 (82 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Vaniš se narodil 6. ledna 1927 ve Vysokém Chlumci. Roku 1945 absolvoval obor filmový laborant a asistent kamery u profesora Rudolfa Skopce na pražské grafické škole. Ovšem již za studií pracoval ve filmových podnicích: Aktualita (1942 – 1945), Favoritfilm a Barrandov (1945 – 1946), Týždeň vo filme Bratislava (1946), pražský Zpravodajský film (1947 – 1949) a taktéž Československý armádní film (1951 až 1958). 

Podílel se na různých krátkých filmech a dokumentech jako asistent kamery, poté samostatný kameraman (ČIERNY POSLUCHÁČ, POMOZTE VÝCHODNÉMU SLOVENSKU, GIGANT, VÍTĚZNÝ POCHOD, PÍSEŇ MÍRU, LETECKÝ DEN, ZIMNÍ PŘÍPRAVA NEJLEPŠÍCH a nebo MINUTY V PAŘÍŽI). 

V první půlce 50. let odjel a natáčel s Vladimírem Sísem v Číně a Tibetu, na začátku 60. let v Indonésii. Z těchto cest vytěžili několik filmů (př. CESTA VEDE DO TIBETU, DVANÁCT MINUT POD ROVNÍKEM, MĚSTO NA VODĚ, LETECKÝ DEN, TROPICKÝ KOKTAJL), obrazových publikací („Tibet“ 1958, „Země zastaveného času“ 1959, „Tajemný Tibet“ 1960, „Vzpomínka na Tibet“ 1997 atd.), výstav (1956, 1958, po roce 1989), nahrávek („Tibet – Tajemství červené krabičky“) a byli i pro divadlo odbornými poradci (činohra „V nebeské zahradě“ pro mladoboleslavské Městské oblastní divadlo). 

V letech 1958 – 1989 se stal kameramanem Filmového studia Barrandov, kam přešel s Vladimírem Sísem. Rád též fotografoval. Před konečným odchodem na penzi pracoval jako kameraman ve svobodném povolání (1989 – 1994). K hranému filmu poprvé přišel už roku 1958 v ČAF u režisérů Vladimíra Síse (ZE SOBOTY NA NEDĚLI) a Františka Vláčila (SKLENĚNÁ OBLAKA). 

Od konce 50. let točil veFSBdlouhé hrané filmy pro režiséry Vladimíra Síse (ŽIVOT PRO JANA KAŠPARA, U NÁS V MECHOVĚ, LEDOVÍ MUŽI, AKCE KALIMANTAN,  ZPÍVAJÍCÍ FILM), Karla Kachyňu (ZÁVRAŤ, NADĚJE, VYSOKÁ ZEĎ) a pro Jiřího Hanibala (POVÍDKY O DĚTECH, ŠKOLA HŘÍŠNÍKŮ, DĚDEČEK, KYLIJÁN A JÁ, DŮM ZTRACENÝCH DUŠÍ, HVĚZDA, VELIKONOČNÍ DOVOLENÁ, KARLOVARŠTÍ PONÍCI, DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT, ANNA, SESTRA JANY; DOBRÝ DEN, MĚSTO; LEŤ, PTÁKU, LEŤ!, LEVÉ KŘÍDLO, LÁSKA S VŮNÍ PRYSKYŘICE). 

Od 60. let měl na starosti kameru u projektů a filmů Ladislava Helgeho (BÍLÁ OBLAKA), Jana Valáška (KDY BREČÍ MUŽI), Vojtěcha Jasného (DÝMKY), Zbyňka Brynycha (JÁ, SPRAVEDLNOST, slovenský DIALÓG 20 – 40 – 60, OÁZA), Miroslava Hubáčka (ZNÁMOST SESTRY ALENY), Jindřicha Poláka (NOC KLAVÍRISTY, OD ZÍTŘKA NEČARUJI, POPLACH V OBLACÍCH, SMRT STOPAŘEK, LUCIE, POSTRACH ULICE, …A ZASE TA LUCIE!, KAČENKA A STRAŠIDLA a KAČENKA A ZASE TA STRAŠIDLA), Jaroslava Balíka (JEDEN STŘÍBRNÝ), Josefa Macha a Štěpána Skalského (TICHÝ AMERIČAN V PRAZE), Julia Matuly (NEVĚSTA K ZULÍBÁNÍ), Oty Kovala (MODRÉ Z NEBE), Václava Vorlíčka (ZELENÁ VLNA, MLADÉ VÍNO) a Jiřího Svobody (PAPILIO, SVĚT NIC NEVÍ). 

V 80. letech navázal celkem plodnou spolupráci s režisérem Dušanem Kleinem (RADIKÁLNÍ ŘEZ, JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE, JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT, KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH, DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ, VÁŽENÍ PŘÁTELÉ, ANO a ANDĚLSKÉ OČI). Právě pro Dušana Kleina natočil Vaniš svůj zcela poslední film v kariéře a ve filmografii, hořkou komedii ANDĚLSKÉ OČI (1993) na námět Bohumila Hrabala. 

Kromě kameramanské činnosti se podílel na technických scénářích u filmů Vladimíra Síse U NÁS V MECHOVĚ (1960) a Zbyňka Brynycha JÁ, SPRAVEDLNOST (1967). Josef Vaniš se postupem času zařadil mezi nejvýznamnější české kameramany druhé poloviny 20. století. Pracoval i jako televizní kameraman (inscenace a filmy AMERIKA, NEJLEPŠÍ KŠEFT MÉHO ŽIVOTA, HOREČKA atd., část seriálu PAN TAU nebo LUCIE, POSTRACH ULICE). 

Získal čínskou Medaili „Za práci" (1956), Medaili ÚV ČSTV „Za zásluhy o Československou spartakiádu 1975" (1975) za dětský film ANNA, SESTRA JANY (1975), Cenu ČSDU (1977), titul Zasloužilého umělce (1986), Pamětní list (1988) na XV. festivalu zdravotnických filmů v Podbořanech za film JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT (1987) a Cenu AČK za celoživotní dílo (1999). Jeho synovcem byl kameraman Jan Vaniš (*1950). Josef Vaniš zemřel náhle na zástavu srdce 12. února 2009 v Praze ve věku dvaaosmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Kameramanská filmografie

Filmy

1994 Andělské oči
1993 Konec básníků v Čechách
1992 Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
1989 Vážení přátelé, ano
1988 Dobří holubi se vracejí
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
1987 Jak básníkům chutná život
Svět nic neví
1986 Horečka (TV film)
Mladé víno
Papilio
1984 Jak básníci přicházejí o iluze
Láska s vůní pryskyřice
Lucie, postrach ulice
1983 ...a zase ta Lucie!
Levé křídlo
Modré z nebe
Radikální řez
1982 Únos Moravanky
Zelená vlna
1980 Nevěsta k zulíbání
1979 Smrt stopařek
1978 Leť, ptáku, leť!
Od zítřka nečaruji
Pan Tau a kouzelnice (TV film)
Pan Tau: A která je ta pravá? (TV film)
Pan Tau na pionýrském táboře (TV film)
Pan Tau: Noc v safari (TV film)
Pan Tau: Od zítřka nečaruji (TV film)
Poplach v oblacích
1977 Pan Tau: Lov na slona (TV film)
Pan Tau: Poplach v oblacích (TV film)
Tichý Američan v Praze
1976 Dobrý den, město
Jeden stříbrný
Noc klavíristy
1975 Anna, sestra Jany
Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
Pan Tau a černý deštník (TV film)
Pan Tau a pes kozopes (TV film)
Pan Tau a pět hrušek a tři jablka (TV film)
Pan Tau a příliš velký balón (TV film)
Pan Tau a Robinson (TV film)
Pan Tau a rodinná slavnost (TV film)
Pan Tau a rosnička (TV film)
Pan Tau a velký ples (TV film)
Pan Tau a zlatý kufr (TV film)
Pan Tau jde do práce (TV film)
Pan Tau odchází (TV film)
Pan Tau se vrací (TV film)
1973 Známost sestry Aleny
1972 Dvě věci pro život
Oáza
Zpívající film
1971 Karlovarští poníci
Velikonoční dovolená
1970 Engel, die ihre Flügel verbrennen
O Happy Day
1969 Amerika oder der Verschollene (TV film)
Hvězda
1968 Dialóg 20-40-60
1967 Dům ztracených duší
Já, spravedlnost
1966 Dědeček, Kyliján a já
Dýmky
1965 Škola hříšníků
1964 Kdy brečí muži
Povídky o dětech
Vysoká zeď
1963 Naděje
1962 Akce Kalimantan
Bílá oblaka
Závrať
1960 Ledoví muži
U nás v Mechově
1959 Život pro Jana Kašpara
1958 Skleněná oblaka
Ze soboty na neděli

TV seriály

1999 Kačenka a strašidla (TV seriál)
1980 Lucie, postrach ulice (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

1962 Dvanáct minut pod rovníkem
Letecký den
Město na vodě
Tropický koktail
1958 Minuty v Paříži
Sebeobrana
1956 Křivé zrcadlo
1954 Cesta vede do Tibetu
1947 Píseň míru

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace