Reklama

Reklama

Henry Brogan (Will Smith) je elitní nájemný zabiják, absolutní profesionál, který bez pochybností vždy stoprocentně odvede zadanou práci. Při poslední zakázce se však k němu dostaly informace, které neměl slyšet, proto se ho jeho zaměstnavatel s těžkým srdcem rozhodne nechat zlikvidovat. Koho však poslat na člověka, který je v tomhle oboru nejlepší ze všech? Ideální by byl Henryho dvojník, o něco mladší, odolnější a odhodlanější. Ve společnosti Gemini, vedené technokratem Clayem Verisem (Clive Owen) už léta probíhá tajný projekt, který právě tuhle možnost nabízí. Henry se poprvé bojí o život. V patách má rovnocenného protivníka, který předvídá jeho každý krok a každý úder vrací o něco silnějším protiúderem. V doprovodu tajné agentky Danny (Mary Elizabeth Winstead) zběsile prchá napříč kontinenty, než mu dojde, že pokud má mít aspoň nějakou šanci na přežití, musí se svému pronásledovateli postavit tváří v tvář. V ponurých kulisách budapešťských katakomb se mu ho konečně podaří zahnat do kouta, ale když se mu podívá do očí, má najednou mnohem víc otázek než odpovědí. Proti němu stojí jeho o třicet let mladší Já. A stále ho chce zabít. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (421)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem verzi ve 3D a v HFR což byl tak dokonale vyčištěný obraz až mě to občas přišlo nepřirozený, ale může být že někdo jiný z toho bude nadšený. Na samotným filmu musím nejvíc ocenit akční scény, motonáhečka hýří kreativitou v každý sekundě a fighty mají nejen skvělý chorea, ale kameramen věděl kde stát a střihač jak střihat, tady opravdu není co vyčíst a klidně bych dal pět. Příběh jako takový mě s ohledem na žánr přijde v pohodě a nějak zásadně spousty věcí neřeším, protože tempo u akčního filmu je víc než vyprávěcí táhlo. V některých momentech mě však přišlo zvláštní chování postav,m vlastně celá ta Budapešťská epizoda zejména s telefonem madam tajné působila trošku směšně. Willíkovi tyhle role asi sluší, ale zrovan ukázka herectví to tady fakt není. Nicméně s ohledem na to, že v poslední době mě jednoduché akční snímky docela zklámávají svou zdlouhavou nudnou ukecaností (zdravím Sly ), tak tohle je docela neurážející akční fresh jednohubka. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Parádně natočený devadesátkový akčňák. Ang Lee dokáže uchvátit kompaktním stylem, perfektně zakomponovanými POV záběry a v akčních scénách, kterých je víc než dost, vyloženě exceluje. Třeba na takovou akční scénu v Kolumbii, zakončenou honičkou na motorkách, si může kdejaká komixárna nechat jenom zdát. Technická stránka nemusí na někoho působit dobře, ale mě živý, křišťálově čistý obraz problémy nedělal. V HFR jsem viděl jen část filmu a tam to je hodně o zvyku, u takhle přízemního vizuálu se to každopádně dá akceptovat a čas ukáže, jestli to je nebo není slepá ulička. Scénář každopádně není nic objevného, prostě devadesátky jak vyšité, celé to je dost předvídatelné a Clive Owen by si určitě zasloužil propracovanější postavu. Jako retro žánrovka v progresivním hávu ale Blíženec funguje dobře. Casting každopádně na jedničku a mladý Smith je taky Ok (někdy, někdy zase míň). ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pasáže z Bogoty fajn až super, pasáže z Budapešti fajn až super, akčné finále v USA absolútna katastrofa ako vystrihnutá z mdlého priemerného seriálu. Čiže stačilo by sa len pekne oprieť do záveru filmu a mohli sme tu mať ďalšie super scifíčko s Willom, takto ostáva veľká pachuť na jazyku, pretože práve finále je to, čo ovplyvní vaše hodnotenie filmu najčastejšie. Nakoniec sa Blíženec tematicky najviac približuje k Ja, Robot, lenže zatiaľ čo ten som videl minimálne päťkrát, a to aj vďaka výbornému finále, ku Gemini Man sa nemienim už nikdy vrátiť. Ani k ako k uchádzajúcemu sci-fi, ani ako ku guilty pleasure. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jsem ve stádiu, kdy herce z mládí, které jsem v dětství žral, dneska vídám ve filmech po boku s jejich dětmi, kteří ale vypadají jak oni v devadesátejch letech. Trochu deja vu, ale je to tak. Na Blíženci je třeba sakra vidět, že film točí někdo zkušenej, a že Ang Lee už i v devadesátejch letech ukázal, zač je toho loket. Jenom na dnešek už je takový film spíš rutina, než něco, co stojí za to si zapamatovat. Akce dobrá, efekty v pohodě, dialogy slabší, příběhově na úrovni pětiletého dítěte. Ok, Hollywood to dnes tak chce, tak dám solidní tři hvězdy a myslím si, že do pár měsíců na Blížence s poklidem v duši zapomenu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Přísnost musí občas být, vždyť tohle je film Ang Leeho. Tady člověk musí mít trošku vyšší nároky než obvykle. Will Smith se zařadil po bok všech Arnoldů a Jean-Claudů, kteří si už v minulosti vjeli do vlasů se svým klonem. Blíženec je hodně zbytečné akční sci-fi, které nejvíce ohromí omlazeným Willem Smithem a jednou parádní honičkou na motorkách. Zbytek je často dost k nepřežití. Hlavně postavy nejsou zrovna dvakrát sympatické a zajímavě zahrané. Hrozně moc se těším na další Mizery a byl bych rád, kdyby Will přehodnotil své hollywoodské postavení. 45% ()

Galerie (136)

Zajímavosti (10)

  • Natáčalo sa najmä v americkom štáte Georgia, v Kolumbii v meste Cartagena, ale aj v Budapešti v štúdiách Origo. (WalterIK7)
  • Ve scéně, kdy Henry (Will Smith) volá Jannet (Linda Emond) do kavárny kvůli vyjednávání, je kromě výhledu na Dunaj vidět v pozadí budova parlamentu. Samotný hovor pak probíhá z Rybářské bašty. (honza.kuzel)
  • Původní verze scénáře je 20 let stará. V 90. letech 20. století se uvažovalo, že ho natočí Tony Scott v hlavní roli s Nicolasem Cagem pod studiem Disney. V té době nebyla dostatečná technologie pro omlazení hlavní postavy, a tak se od nápadu odstoupilo. Další verze pak počítala s Harrisonem Fordem v hlavní roli a mladší já si měl zahrát Chris O'Donnell. [Zdroj: Filmkult.cz] (Kinofil)

Související novinky

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

21.01.2022

Skoro to začíná vypadat, že se pokračování ze série Mission: Impossible už nikdy nedočkáme. Po několika odkladech a přerušování produkce z důvodu pandemie totiž přichází další smutná zpráva. Studio… (více)

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

23.10.2019

Režisér Ang Lee (Pí a jeho život, Ulička slávy) dlouhodobě vsází na to, že vyšší snímková frekvence (HFR) je budoucnost kinematografie. Jeho poslední pokus přesvědčit diváky, že má pravdu, nicméně… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Reklama

Reklama