Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

consuela1 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony mně přiměly napjatě sledovat, kdy nad hlavami Rychlých šípů zahlédnu provázky, na kterých je vodí Matěj Kopecký. Jenže je ze svého ansámblu nejspíše vyřadil, protože neobstály ani v konkurenci proti nim přirozeného a živého Škrholy. Nicméně temná atmosféra, zejména v retrospektivách a všudpřítomné napětí všechno bohatě vyváží a navíc mám pro Jestřábovy příběhy nostalgickou slabost. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat tohle je kus mého dětství a přes pár chybiček nepůjdu s hodnocením níž. Díky podmanivé hudbě je výprava do tajemných Stínadel neuvěřitelně atmosférickou záležitostí, která udrží v napětí po celou dobu stopáže. Pravda obsazení mohlo být výraznější a v něčem se tohle filmové zpracování od toho literárního liší, ale po letech jsem si to připomenul a pořád na mě ten film působí. A schválně kdo z vás narozených v první polovině osmdesátých let na tomhle nevyrůstal? Dobou prověřená kvalita.75% ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dokonalé to fakt není, například většina dětských herců celkem často přehrávala a místy to působí i poněkud nudněji, ale jinak se jedná o celkem dobrý film. Nejvíc se mi na něm líbil výběr prostředí (Stínadla vypadala skutečně zajímavě) a hudba, která působila docela mysteriózně (a upřímně, ze začátku bych fakt podle té hudby neřekl, že to bude zrovna film o Rychlých šípech. jelikož by měla i na něco víc mysterióznějšího, bohužel nic takového se už v Česku dávno netočí). Dále to má i pěknou kameru a dost se mi líbil i nadčasový konec, který by se bez problémů dal použít na dnešní politickou situaci. Osobně bych ten film označil za zdařilý a to i v souladu s knižní předlohou (kterou jsem kdysi jako malý četl). Ale ty herecké výkony, probůh... 4* ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nečetl knižní předlohu Jaroslava Foglara, a byť rád čtu českou literaturu minulého století, tohle si asi nepřečtu. Takový vymyšlený svět dětských hrdinů s válečnou historií bez hlubší myšlenky mě jaksi míjí a nedokážu do něj plně proniknout. Přesto se objevilo pár v něčem podobných filmů (Cesta do pravěku, Chlapci z Pavelské ulice), které jsem si dokázal oblíbit. Filmovou verzi Záhady hlavolamu jsem před časem vypl asi po 25 minutách, dal jsem jí znovu šanci, ale nestálo to za moc. Nelíbil se mi vizuál – ani nevýrazné kulisy s Prahou v roli Stínadlech ani "temnota" (když nesvítí všude přítomné zářivé baterky na tváře dětí, tak přímo světlem do obrazu, což je ve tmě dost nepříjemné na zrak). Nelíbila se mi syntentická hudba ve stylu 90.let, která se k příběhu vůbec nehodí a snaží se z toho (zejména v černobílých flashbacích) udělat rádoby psychedelickou záležitost. Nelíbily se mi ani ty dětské výkony, ani výsledné zkrácení příběhu v urychlené verzi, ve které jsem se sám jaksi ztrácel. V zdejší galerii se to tvářilo jako dobrodružný film s artovým nádechem, ale výsledek byl spíše děsný. Nadšení NinadeL z novodobého českého kina v takovéhle podobě rozhodně nesdílím. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Hodnotím plným počtem hvězdiček podle toho, jak na mne film zapůsobil, když jsem ho viděla poprvé jako dítě :-) Tenkrát jsem s našima jezdila často do přírody, později jsem chodila do turistického oddílu, kde knižní příběhy Jaroslava Foglara zaujímaly velkou část mé knihovničky doma, "hltala" jsem jeho knihy a ztotožňovala jsem se s jeho postavami, v tomto případě konkrétně Rychlé šípy byly pro mne prostě jednička :-) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)

Reklama

Reklama