Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

geklon 

všechny recenze uživatele

No a co, že tento kult má toporný herecký výkony, no a co, že je to jen plácání se do stehen, no a co, že to předloze a původnímu seriálu, nesahá ani pokotníky. Má to atmosféru takovou, až se z toho chce zabíjet 15 letý maniaky. Každá generace by měla mít svojí verzi téhle totální pubertální demagogie pana Foglara. By se vidělo, na jaké místo, byste pasovali tuto verzi. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Mirek Dušín je své předloze podobný asi tak jako chleba cibuli (připomíná mi spíše původního Mažnáka), Jarka Metelka má knírek, Rychlonožka šílené háro a Jindru někdo odbarvil peroxidem a má pěšinku na špatnou stranu. O trapném Bratrstvu snad ani nemluvě. Ani jeden z nich neumí hrát a všichni mluví děsně strojeně. Původní seriál měl rozhodně větší kouzlo a herci mluvili aspon přirozeně. Na adaptaci Foglara mám vysoké požadavky, nebot jsem na něm, ač jako dívka, vyrostla. ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se ve filmu povedlo stvořit to, o čem jsem nejvíc v oblasti zfilmování pochyboval - prostředí je perfektní, ohnilé domy ruku v ruce s pochmurnou hudbou vytvářejí slušnou atmosféru Stínadel. Bohužel, herecké obsazení je katastrofa, všichni dětští herci jsou prachbídní a to i přestože je předabovali jiní dětští herci. A k tomu vizáž většiny dětí ala gay modelové, zejména Jindra Hojer jako totálně teplý nácek. Jinak jde ale o jeden ze zajímavějších a zdařilejších filmů "kapitalistické" české kinematografie, tři a půl hvězdičky. ()

DominikV 

všechny recenze uživatele

S knížkou a seriálem jsem doslova vyrůstal. Bez mála přesné zfilmování knížky, jehož klady jsou takřka mrazivé atmosféře, hudbě a perfekním ztvárnění Stínadel a mínusy jsou v ,až trapných, hercích, kteří svoje ,,přednesy" přednáší jako básničku na základní škole a v barevné kameře, která se podle mého názoru do filmu nehodí. Sečteno potrženo = solidní tři hvězdičky ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ti kluci tak mizerně hrají. Výběr dětských herců do rolí Rychlých šípů je v této verzi tragický. Jinak atmosféra, nádherné lokace starých, ještě neopravených, pražských uliček a zákoutí, hororové pasáže s Janem Tleskačem a strašidelná Stínadla, znázorněná přesně tak, jak jsem si je představovala v dětství, u knížky..., vše je výborné! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)

Reklama

Reklama