Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Když mi bylo asi 8, tak jsem si do videopůjčovny na sídlišti neustále chodil půjčovat videokazetu s tímto filmem. Loni jsem měl možnost za sebou shlédnout původní seriál i toto zpracování no a oproti černobílému seriálu je to hodně slabý odvar. Jestliže Romanu Skamene a jeho kolegům jsem všechny ty "plantážníky a himbajz" atd. věřil, tak tady už to působí dost uměle a nepřirozeně. Mažňák vypadá jako tupej gauner, co neumí do pěti počítat, jeho otec jakbysmet, Vontská rada je parta hezounů v koženejch bundách, no a celkově to všechno působí divně. Ty tři hvězdičky dávám hlavně z nostalgie, jak už jsem avizoval výše. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Je mi vlastně až s neuvěřitelným podivem, že tenhle český literární poklad má pouze dvě kinematografické zpracování. A to druhé už je přes 30 let staré. Filmová Záhada hlavolamu to má těžké, protože musí za hodinu a půl stihnout to, co seriál stihl za devět půl hodinových dílů. Chybí tedy mnoho věcí, když příběh chvátá neustále kupředu. Vontské kronice ještě rozumím, ale vynechání Široka už mu odpustit nemohu. Na druhou stranu tu je Bratrstvo kočičí pracky a Tam-tam. Přesto se mi i filmové zpracování Foglarovi knihy moc líbilo. Velmi vhodně zvoleny kulisy města, především pak Stínadel a i velmi slušný casting. Vlastně Rychlonožka a Losna mi sedí víc tady než v seriálu. Atmosféra je výborná a oceňuji jak často dá film vzpomenout na seriál. Za mě velmi dobré zpracování českého dědictví. Konec nechává husí kůži i po tolika letech. (88 %) ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Každý kdo seriálu vyčítá způsob mluvy pravděpodobně knihy neviděl ani z rychlíku - je to adaptace věrná, a tak je s tímto třeba počítat. Chvála satanovi že se nepustili do nějakého modernizování, větší peklo si představit nedovedu. Problematičtější než repliky samotné jsou ti co je pronáší, nu herci jsou lemry a zakecat to nejde, ale naštěstí nejsou nijak k nepřežití, a hlavně o ně tolik nejde - hlavní je atmosféra Stínadel, a dobrodružného příběhu v jejich spletitých uličkách. Za to si režisér zaslouží potlesk, netušil jsem že v Olomouci jde najít tolik zajímavých zákoutí, a propojit je vhodným záběrováním do tak působivého celku. Celkově vkusná adaptace... cílící pravděpodobně více na fanoušky, než nezúčastněné. 7/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Souborné vydání Foglarovy stínadelské trilogie je mojí nejoblíbenější knihou pro děti a mládež vůbec a její uvěřitelné a stejně působivé zfilmování považuju za úkol náročný i pro ostříleného matadora, natož pro snaživého debutanta. Kotkův film, hlavně kvůli typově dobrým, ale dřevěným dětským hercům, kteří se nedokázali porvat s archaickou mluvou postav, nízkému rozpočtu a rozhodnutí vycházet jen z prvního dílu, nepůsobí ani uvěřitelně ani patřičně hutně a epicky. Děj je totiž tím pádem chudý a na celovečerní stopáž násilně roztažený a snaha o epičnost neustálými podhledy, jízdami a jeřáby budí dojem studentského cvičení křečovitě jedoucího na efekt. Nicméně nutno uznat, že ty varhanami podbarvené záběry na polorozpadlé baráky nebo na Rychlé šípy utíkající stínadelskými uličkami popř. černobílé flashbacky jsou úžasně traumatizující. Stejně jako Dlouhé bidlo, s pedofilním úsměvem a hlaholivým "TAK CO, ČERVENÁČKU?" beroucí na dvoře Červenáčka kolem ramen jako vězeňské kápo nováčka. Vlastně ne, to byla spíš strašná sranda :) ()

Derek 

všechny recenze uživatele

ako vacsina mladych chlapcov som foglarovky hltal (i ked som mal radsej chlapcov od bobrej rieky ako rychle sipy) a bol som nadseny faktom ze zo zahady hlavolamu vznikol film (o to vacsie bolo moje sklamanie ked sa nakoniec film u nas v kine nepremietal pre nedostatok zaujmu...). i dnes ma film dobru atmosferu (polorozpadnute budovy v stinadlach) ale je dost casto vidiet ze ide o rezijneho debutanta. skvelu kameru a slusnu hudbu zhadzuju dole neskutocne slabe herecke vykony vsetkych zucastnenich, ktori i ked su typovo presny su herecky tragicky... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)

Reklama

Reklama