Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Je mi vlastně až s neuvěřitelným podivem, že tenhle český literární poklad má pouze dvě kinematografické zpracování. A to druhé už je přes 30 let staré. Filmová Záhada hlavolamu to má těžké, protože musí za hodinu a půl stihnout to, co seriál stihl za devět půl hodinových dílů. Chybí tedy mnoho věcí, když příběh chvátá neustále kupředu. Vontské kronice ještě rozumím, ale vynechání Široka už mu odpustit nemohu. Na druhou stranu tu je Bratrstvo kočičí pracky a Tam-tam. Přesto se mi i filmové zpracování Foglarovi knihy moc líbilo. Velmi vhodně zvoleny kulisy města, především pak Stínadel a i velmi slušný casting. Vlastně Rychlonožka a Losna mi sedí víc tady než v seriálu. Atmosféra je výborná a oceňuji jak často dá film vzpomenout na seriál. Za mě velmi dobré zpracování českého dědictví. Konec nechává husí kůži i po tolika letech. (88 %) ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Původní seriál je klasa, ale tenhle film se víc drží předlohy. Atmosféra je celkem slušně budovaná. Stínadelské uličky podbarvené hubou, píseň Vontů je učarující, ale herecké výkony mizerné. Za zmínku stojí Filip jančík, známý především jako dabér Couďáka ze sitcomu Krok za krokem, který si zde střihl roli Velkého Vonta. Za nejlepší scény vůbec považuji ty vzpomínkové s Janem Tleskačem. Ten kluk hraje bezchybně, funguje atmosféra a odpovídá mým představám, které jsem měl při čtení knížky. Je tam i pár dalších výkonů, až na úvodní pětici..:-) ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

To se nedá. Možná, kdyby si režisér prosadil tu černobílou verzi, tak to bylo stylovější. I když se snažil barvy utlumit, tak atmosféra Stínadel chybí. A vůbec - Červenáček je Roman Skamene, Tleskač je Jaromír Hanzlík, Mažňák je Václav Sloup, Losna je Ivan Vyskočil a basta. Tak jako vždycky volím Bahňáka. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

No a co, že tento kult má toporný herecký výkony, no a co, že je to jen plácání se do stehen, no a co, že to předloze a původnímu seriálu, nesahá ani pokotníky. Má to atmosféru takovou, až se z toho chce zabíjet 15 letý maniaky. Každá generace by měla mít svojí verzi téhle totální pubertální demagogie pana Foglara. By se vidělo, na jaké místo, byste pasovali tuto verzi. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Hodnotím plným počtem hvězdiček podle toho, jak na mne film zapůsobil, když jsem ho viděla poprvé jako dítě :-) Tenkrát jsem s našima jezdila často do přírody, později jsem chodila do turistického oddílu, kde knižní příběhy Jaroslava Foglara zaujímaly velkou část mé knihovničky doma, "hltala" jsem jeho knihy a ztotožňovala jsem se s jeho postavami, v tomto případě konkrétně Rychlé šípy byly pro mne prostě jednička :-) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno