Reklama

Reklama

Neposlušnost

  • Velká Británie Disobedience (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Newyorská fotografka Ronit (Rachel Weiszová) se musí z velkoměsta po letech vrátit do ortodoxní židovské komunity v severním Londýně, kde vyrostla. Přijíždí na pohřeb svého zesnulého otce - rabína, nejvyšší autority této uzavřené, rigidní společnosti. Zde se znovu setká se dvěma přáteli z dětství – nesmělou Esti (Rachel McAdamsová) a zbožným Dovidem (Alessandro Nivola), z nichž se, jak Ronit ke svému překvapení zjistí, mezitím stali manželé. Členové komunity jsou pohoršeni Ronitiným oblečením i způsoby. I přes jejich odlišnosti Ronit znovu zcela propadne povznášející společnosti Dovida a hlavně Esti. Ronitina rušivá přítomnost vystavuje časovanou nálož potlačovaných emocí stále většímu tlaku a hrozí, že zažehne dlouho dřímající vášně a spory. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (76)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Zakázaná láska v ortodoxně smýšlejícím prostředí je zajímavé a poměrně i odvážné téma, které by se pod talentovanějšími tvůrčími schopnostmi a s výraznějším příběhem mohlo proměnit ve vážně silnou podívanou, což se zde ovšem právě kvůli zmiňovaným ohledům nestalo. Ono dokonce když to vezmu úplně do důsledku, tak právě krom onoho tématu a určitě i skvělých hereckých výkonů nenabízí tato podívaná nic jiného. Ústřední zápletka je vážně nevýrazná, nedramatická, bez gradace a ve výsledku pak v podstatě i nic vypovídající. Emočně jde navíc o velmi odtažitou podívanou, necítil jsem z toho prakticky nic, prostě bez jiskry a efektu. Stylově mě ovšem film docela zaujal pro svou, v jistém smyslu, syrovost, a ono prostředí ortodoxní židovské komunity je zde pak nastíněno velice věrohodně, včetně všech těch jejich pravidel a způsobu života, takže v tomto ohledu se cítím být dokonce i značně obohacen, i když to ani trochu nechápu, ale když tomuto způsobu života věří, tak ať se v tom plácají. Co se obsazení týče, obě ústřední herečky se pustily do poměrně odvážných rolí, což mě zrovna u těchto dvou hvězd vážně překvapilo, a i když nakonec nedojde k nějakým úplně otevřeným scénám, myslím, že si obě holky sáhli na své hranice, každopádně co se samotného dramatického herectví týče, podali obě pozoruhodné výkony a právě ony dvě drží film hodně nad vodou. Ve výsledku tak Disobedience sice nabízí určitě skutečně zajímavý a možná i trochu nevšední filmový zážitek, zároveň ale přes ono téma u mě zůstal dost za očekáváním, neboť se přeci jen nedokázal odprostit od jisté konvenčnosti a především musím zopakovat, emočně a dramaticky ten film zkrátka bohužel příliš nezafungoval. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade síce mierne nadhodnocujem, ale nemôžem si pomôcť. Tento film si rozhodne zaslúži viac ako 62, i keď náhľad do života komunity ortodoxných židov v Londýne je len slabým odvarom k tomu čo filmári predviedli v Unortodox, ale to nevadí aj tento film mal svoje čaro, ktoré ale spočívalo niekde inde...v jeho myšlienke a prevedení (a teda hlavne v hereckom). Nečakala som takmer nič (zaujali ma len mená hercov a hygienikov komentár - skutočne krásne napísaný) a dostala som aj s prebytkom a to sa cení! ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Rachel Weisz jako fotografka Ronit, která přijíždí na pohřeb otce po letech do ortodoxní komunity židů v Londýně odkud utekla a zanechala tam svou milou Esti (Rachel Mc Adams ), která se zatím regulerně vdala ne šťastně. Velmi komorní film, který jako sociální drama působí depresivně tísní konzervativní společnosti a jejich pravidel a jako film s lesbickou tematikou je to decentní až cudné ( jedna milostná scéna, kde je je sakra úlet slintání do pusy, McAdamsová, která se trochu odváže, ale Weiszová vůbec ). Působí to velmi inteligentně, dobře zahrané, ale výsledný dojem je, že všechno už tu nějak bylo a nic to nepřináší nového ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

to že to menšiny měly,mají a budou mít v uzavřených komunitách (ať už jde o víru nebo cokoliv jiného) je fakt a kde není vůle těžko bude změna.Osobně jsem od Disobedience očekával silné drama se skvělým obsazením,ale nakonec jsem dostal zhruba polovinu.Skvělé obsazení tu je,ale víc než hodně silné drama o tom co jsem popsal výše je Disobedience spíš pomalu plynoucí romancí,která ve spoustě věcech pouze pluje po povrchu a nikam hlouběji se nepodívá.Ani to obsazení a jedna lehce explicitní (ačkoliv nikterak vulgární) scéna to nezachrání...40% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštně natočený snímek, u nějž jsem rád, že jsem si nepřečetl obsah, byť i plakát stačil k tomu, abych si domyslel, kam se bude děj ubírat. Sebastián Lelio se evidentně rád věnuje problematice menšin a jejich ukotvení/neukotvení ve společnosti. V jakékoli ortodoxní komunitě to musí mít menšiny složité, přestože se nacházíme v roce 2018 a některé jednání vůči Ronit či Esti vypadá optikou dnešního liberální společnosti nepochopitelně. Rachel McAdams a Rachel Weisz předvedly nádhernou hereckou souhru a uvěřitelnou zakázanou vášeň. Troufám si tvrdit, že nadchly všechny své mužské fanoušky, kteří by se určitě nezlobili, pokud by si podobné role spolu střihly ještě víckrát. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu začalo 3. januára 2017. (Kub_ees)
  • Film si z niektorých krajín odniesol odlišné vekové obmedzenie od ratingových spoločností. Zatiaľčo v Nemecku dostal film rating FSK0 (bez vekového obmedzenia, v Británii dostal rating "15" pre silný sexuálny obsah. (Janko_Vlyrd)

Reklama

Reklama