Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

johnys 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejlepší Burian i Lamač, v těsném zákrytu se drží další jejich snímek - U pokladny stál. Ducháček má pro mne však o něco větší kouzlo. Zdařilá je již forma úvodních titulků. Klasická nadčasová komedie založená na geniálním projevu našeho nejlepšího komika. Dílo, které pobaví a rozesměje i 70 let po jeho zrodu... ()

Thommie 

všechny recenze uživatele

Předesílám: Jest to to nejlepší, co Burian kdy zahrál! Málo filmů pro pamětníky mám tak rád jako tento. Je to ukázka dokonalosti českého scénáře. Samozřejmě velké poděkování patří panu Burianovi, protože bez něj by nestačil ani ten scénář, ale nutno zase říci, že tady hrajou všichni dobře. Film nepostrádá nic co má správná komedie mít: Vtip, půvabnou dívku, zajímavé prostředí. Prostředí! Přímo ho... o něm mohu říct, že ho mám rád a nemálo. Trochu právničiny, trochu finančních 'čachrů' + Vlasta Burian jakožto pravý profík a je vymalováno... Co si budeme vykládat. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Hej hou, zdraví vás Vlasta. Pýtate sa, že ktorá Vlasta? No predsa Vlasta Burian! Na začiatku druhej svetovej vojny, v júni roku 1938, sa Josef Vlastimil Burian predstavil v jednej zo svojich najvýraznejších a najznámejších filmových úloh. Stvárnil postavu Jana Ducháčka, prefíkaného a flexibilného zamestnanca advokádskej spoločnosti, ktorý je silne loajálny svojmu nadriadenému doktorovi Jiřímu Fauknerovi. Má vynikajúce pracovné výsledky a pomôže mu aj vtedy, keď sa tento právnik zapletie do patálie zadĺženej, skrachovanej šľachtickej rodiny. Dá sa na neho spoľahnúť, "Ducháček to zařídi". Táto stará čiernobiela komédia bola inšpirovaná divadelnou hrou "Konto X". Jej filmovú adaptáciu natočil režisér Karel Lamač. *** ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Starý český filmy jsou pro mne prostě TABU. Vadí mi na nich jejich neúplnost, teatrálnost. Prostě mi přijde, že ty filmy jsou o ničem. Málokterý z nich mne prostě zaujme tím, že je super nebo má skvělou pointu a tak. Ducháček mezi ně nepatří. Tomuhle filmu jsem se před lety během mé Pouti 300 vyhnul, protože mne to už nebavilo. O moc jsem nepřišel. Bonusový body za místní v celku vtipné scénky. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ducháček patří do soudku, těch skutečně vtipných Burianovek. Král komiků má opravdu mnoho prostoru a divák je svědkem vynikajcí komediální show. Jeho Ducháček je slizký a roztomilý zároveň. Patří k jeho nejlepším rolím. Za všechny humorné scénky bych vyzdvihl třeba tu kdy se převleče za mrtvého admirála. Protože Burian a převleky, to je magické spojení. Jinak zápletka je trochu zmatená a Mandlová mi lezla děsně na nervy. Naštěstí Hemmer dělá Burianovi solidního nahrávače a je obstojnou náhradou za Marvana, který je zde jenom chvíli na začátku. Postava Čeňka Šlégla je trochu špatně napsaná. Těžko říct, jestli hraje idiota nebo moudrého děděčka. I přes tyto mouchy se u toho dá pobavit. Nejenom díky Burianovi, ale i skvělým dialogům a slavné divadelní předloze. Navíc mi připadaly zajímavé ty retro titulky. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • V jednej sekvencii filmu si skočili Ladislav Hemmer (advokát JUDr. Jiří Faukner) a Adina Mandlová (Julie z Rispaldiců) vzájomne do reči, pretože zrejme buď Mandlová povedala niečo navyše, čo nemala, alebo začal Hemmer hovoriť príliš skoro, ale režisér si to buď nevšimol, alebo proste to tak nechal tak. (Raccoon.city)
  • Na premiéře filmu byl i tehdejší ministr národní obrany František Machník, po kterém Vlasta Burian (Ducháček) chtěl, aby jej přijal do důstojnického sboru. Pan ministr souhlasil a jmenoval jej poručíkem kavalérie. (kosticka7)

Reklama

Reklama