Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (229)

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina sa dokonca snaží hrať na nejakú rasovú, sociálnu drámu o utlačovaných a týraných menšinách. Dialógy sú často na smiech, soundtrack nepočúvateľný a toľko "nigga" za minútu som snáď ešte nikdy nepočula. Z filmu je veľmi cítiť obrátený rasizmus. Skúsili by ste vymeniť farby a Prvá očista by určite neuzrela svetlo sveta. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Černošský režisér je téměř vždy zárukou angažovanosti a tady tomu nebylo jinak. Vznik Očisty je tak podán jako snaha bílých politiků o redukci chudých barevných. To bych ještě dokázal rozkousat, ale to by se to tady muselo pořádně mydlit a k tomu se celkem dlouho nikdo neměl. Jo, občas tu někdo někoho majznul, nebo bodnul, ale v tomto případě to bylo zoufale málo. Jediný Skeletor plnil plán, ale ten dostal bohužel příliš málo prostoru. Až přibližně v poslední třetině film nabral na obrátkách a konečně se bylo na co dívat, ale i tak jsem byl trochu na rozpacích, protože -SPOILER- šéf místních dealerů je tu najednou za klaďáka a se svojí svitou nohsledů masakruje vycvičené zabijáky jakoby se nechumelilo. Ten průměr to nakonec dá, ale z mého pohledu je to asi nejslabší díl. 50% ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco daleko horšího, než jsem nakonec viděla. Nicméně hodnocení filmu mě přesvědčilo, že by to nemuselo být až tak špatné, maximálně bych vyhodila peníze za totální sračku, naštěstí se to nestalo. Byla jsem hodně překvapená, jak dobré to bylo. Byla tam akce, napětí, občas nějaká romantika, ale napětí tomu šéfovalo nejvíc, zvláště v druhé polovině filmu, kdy jsem skoro přestala dýchat u finální scény. Úplně mě to dostalo. Neviděla jsme žádné z předchozích filmů, ale vzhledem k tomu, že se jedná o prequel, tak by to nemělo vadit, ale moc se mi to líbilo. Lekla jsem se celkem 3x, nesmíte to brát jako horor, ale spíše jako napínavé sci-fi. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jeden týden a hned dva filmy o rasismu. Mezitím co ten první z nich předchází fakt, že se tomuto tématu převážně věnuje, z toho druhého to je třeba vyčíst - ta primární řežba, kterou Očista povoluje je přeci vedena mezi bílými odpůrci černých a černými odpůrci bílých. V téhle rasové nesnášenlivosti tkví celý problém společnosti, na kterém staví tenhle průměrný thriller. S trilogií, jíž to má předcházet, to má společné jen jméno, přesto mi verze ryze pro afroameričany nijak nevadila. Hlavní hrdina je sympaťák a jeho bejvalka je kost. Akce je typicky americká a stopáž zcela vyhovující. ()

Xmilden odpad!

všechny recenze uživatele

Kvalitativně už nevidím rozdíl mezi touhle hloupostí a Seagalovkama. Koncept je víceméně podobný. Prostě se jde z bodu A do bodu B někoho zachránit a u toho umírají lidé. 4. Očista už je čistý rasistický hnus, který nemá mimo Ameriku snad šanci uspět. Série Očisty si dává už dvouletou přestávku, ale úroveň to opravdu nezvedá. Souhlasím s tvrzením, že oproti tomuhle vypadají 1 a 2 jako velkofilmy. Prosím ukončit sérii, která toho kromě zvráceného nápadu mnoho nenabídla. 5% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o prequel filmové série Očista. (mzss1)
  • Film má potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • V čase 33:47, kdy se Isaiah (Joivan Wade) snaží uprchnout před výbuchy, je na zemi vidět pohozený odpad, který ale záhy zmizí, aniž by se ho někdo dotkl, nebo by explodoval. (Likan7)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama