Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (229)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jeden týden a hned dva filmy o rasismu. Mezitím co ten první z nich předchází fakt, že se tomuto tématu převážně věnuje, z toho druhého to je třeba vyčíst - ta primární řežba, kterou Očista povoluje je přeci vedena mezi bílými odpůrci černých a černými odpůrci bílých. V téhle rasové nesnášenlivosti tkví celý problém společnosti, na kterém staví tenhle průměrný thriller. S trilogií, jíž to má předcházet, to má společné jen jméno, přesto mi verze ryze pro afroameričany nijak nevadila. Hlavní hrdina je sympaťák a jeho bejvalka je kost. Akce je typicky americká a stopáž zcela vyhovující. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Těch Purge už bylo tolik, že The First Purge musela přidat takovou přidanou hodnotu, aby se divák vůbec obtěžoval si film pustit. Bohužel se však jedná o zaručeně nejslabší díl z celé série, který vsází na opakování již viděného, což diváka potěší asi jako podávání kontrolního hlášení u kvartálního plátce DPH. 40% Celosvětový příjem k 1. 1. 2019: $136,250,610, což je 10,48 násobek rozpočtu ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom ako to všetko začalo... No neviem, ten príbeh bol riadna konina. To by ale nebol až taký problém, väčší problém je to, že to bolo až smiešne tendenčne zamerané. Niečo na spôsob máš čiernu pleť - chudáčik, dobráčik, večný trpiteľ... máš bielu farbu pleti - fuj, fuj... si rasistické prasa, ktoré potrebuje znížiť černošskú populáciu. Keby som mal inú povahu tak sa urazím. Ale režiséra na druhú stranu chápem, každý si predsa chráni ten svoj piesoček. Jediné čo trocha upútalo bolo pár mordov, nič viac. Táto séria by už mala skončiť, nikam sa to neposúva, respektíve áno, ale neželaným smerom. Slabý podpriemer. 30/100 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(72%) Viděno v kině. Čtvrtý, natočený film Očisty, tentokrát jako prequel, proč ne ? Celá tahle série mě baví. Sice to nevyniká nijak světoborně, abych si to každý den pouštěl, ale je to oddychovka, která se nedá nijak hluboce kritizovat. To samé platí i o tomto novém přírůstku. Dal jsem opět 4*, sice trochu slabší, ale co už. Ta tématika už je samozřejmě trochu ohraná, nápadů moc nepřibylo, ale i tak dobrý. Akce je slušná, začíná to dost pozvolně, sem tam nějaké podřezávání, pak započnou přestřelky a ke konci i nějaký ten výbuch. Celé to bylo takové realistické. Sice se už trochu vytratila ta pravá atmosféra očisty, ale to bylo možná způsobené tím, že tohle byla první. Někteří lidé ani nevěřili, že to bude taková mela. Hereckou sestavu tvoří sympatičtí a mnohdy i hustí černoši. Hlavně ten maniak Skeletor byl k nezaplacení (škoda, že neměl víc prostoru). Takže já se vůbec nenudil a ani mi nepřišlo, že by se začátek tak táhl. Mohlo tu být více nápadů a pro příště bych třeba zvolil ještě ujetější a šílenější přístup. No uvidíme, zda-li tu v budoucnu budeme mít ještě nějaké pokračování. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Ačkoli si série kurevsky rychle uvědomila, že primární obětí ústřední premisy asi nebude banda zazobaných WASP na hermeticky uzavřeném předměstí, hlavní problém zůstával až doteď nepojmenován, a sice že tahle rádoby satira nemá, co by satirizovala, protože myšlenka "zločinnost psychologicky prospívá společnosti i jednotlivci, a tudíž je v omezené míře žádaná" je natolik retardovaná a odtržená od jakéhokoli zdání reality, že se vyvrací sama ještě před úvodníma titulkama. Čtvrtý díl je proto tím teprve prvním, kterému stojí za to věnovat pozornost i jako něčemu jinému než študácké nuďárně, kterou si člověk zaplácne prázdné místo na festivalu béček. Na otázku "co za vypatlané hovado by tuhle nebetyčnou píčovinu kdy uzákonilo a proč?" totiž konečně dává jasnou a vpravdě jedinou logickou odpověď: fašouni, protože demografická... ehm... očista. Retardované je to sice furt, ale pokud si mám vybrat mezi současnou totální očividností a potenciálním návratem k nedomyšlenosti, radši asi budu držet kušnu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Herec Rotimi Paul (Skeletor) jel na casting na svoji roli newyorským metrem v kompletním kostýmu včetně nalíčení. (DJMaroko)
  • Zbraně použité ve filmu byly AK-47, AKU, M-16, M-4, MP-5, MP-7 a G-36. (K98)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 13 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama