Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem neviděl lepší choreografii soubojů než co se předvádí zde (nejlepší z nejlepších mladá Žen vs. hospoda a Žen vs. Šu Lien). Film je ovšem nejen o boji, ale i o touze, lásce a je místy úžasně poetický až hypnotický (bambusový les). Ústřední čtveřice je skvělá a hudba Tana Duna prostě geniální. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Keby som mal zachrániť nejakých 5 DVD pred koncom sveta tak toto by bolo určite medzi nimi. Tento film je nádhernou ukážkou ako natočiť akčný film s hlbším posolstvom. Neviem síce prečo píšem film pretože podľa mňa je to skôr nejaká nadčasová lyricko filozofická obrazová báseň o zodpovednosti za svoje činy, veľkej láske, pomste, mladosti pochabosti a (nielen) Zelenom osude. Ang Lee natočil niečo čo tak skoro neprekoná. Vynikajúci sú aj herci - Chow Yun Fat ako prototyp smrtiaceho kľudu, Michelle Yeoh ako žena bojujúca s minulosťou a vlastnými citmi, ale najmä mladá Zhang Ziyi ako dievča, ktoré chce žiť svoj život po svojom. Čo pozdvihuje tento film nad ostatné bežné i nebežné (Hero) kung fu filmy je skutočnosť, že i samotné súboje posuvajú dej a vývoj postáv, každý z nich niečo vyjadruje - najlepšie to je vidieť na súboji Michelle a Zhang - tam priam vidíte ako jedna už a druhá ešte nedokáže poraziť tú druhú a ich psychický postoj k tejto skutočnosti. Pridajte si najemotívnejší koniec filmu aký som kedy videl a nechajte sa unášať púštnym vetrom. P.S. Tiger a Drak je asi najväčšia Oscarová krivda v dejinách - Gladiátor mu nesiaha ani po členky. P.P.S. Povinne pozerať v origináli s titulkami - český dabing je otrasný a berie filmu minimálne jednu hviezdičku pre naozaj veľmi zle preložené dialógy. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi ta retardovaná romance mezi Baiem a Lien, kteří sice jsou superbojovníky, ale co se vyznání vzájemné lásky týče, jsou extrémně plaší a přibližují se k sobě rychlostí dvou želv na zmrzlé kaluži. Souboje jsou solidní, ale třeba v Hrdinovi se mi jevily působivější. Chow je ztělesněné charizma, Yeoh výborně hraje plaché zamilované pohledy a Zhang je skvělá jako mladá dračice. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Většina z hodnotících se sice rozplývá nad úžasností a skvostností tohoto filmu, leč já jsem asi chyběl ve škole, když se probíralo, jak se tyhle dva atributy dají ve filmu rozeznat, jsou-li dovedně skryty. A to tedy u Tygra a draka jsou. Možná, že jej hodnotím tak příkře proto, že jsem jej viděl zatím jen jednou a nestačil jsem vstřebat všechny ty vizuální i mentální divy, které se v něm mají (údajně) vyskytovat. Možná to je i proto, že jsem podobných pohádek na podobné téma a s podobnými herci viděl ještě za reálného socialismu několik (hlavně na videu). Zkrátka a dobře, je-li tohle oscarová bomba, pak je poražený oscarový finalista Musíme si pomáhat nejlepším filmem roku 2000. Neboť dle mého názoru je kvalitativně nejméně o kategorii výše, než tohle asijské umění. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie je to prvé kung-fu, ktoré má naozajstný príbeh, ani film s najlepšou bojovou choreografiou. Dôvod, prečo to milujem a prečo tomu podlieham od prvých minút, je tá fantastická romanca. Tá medzi "mladými" je fajn (odbočka v púšti je prekvapivo funkčná), ale tá medzi Chowom a Yeoh je ÚCHVATNÁ. Už v prvom dialógu to medzi nimi tak rezonuje, že zunenie Nefritového meča je oproti tomu len hrkotaním plechu vo vetre. Nádhera. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • V průběhu natáčení prvních akčních scén se Michelle Yeoh (Yu Shu Lien) zranila a musela být převezena do USA na operaci kolena. (Tygrys)
  • Yun-fat Chow (Li Mu Bai) nikdy dříve nepracoval s mečem. Díky výborné práci choreografů a kameramanů se ale obešel bez kaskadéra i počítačové technologie. (Vojcl)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama