Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (295)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Som veľkým priaznivcom americkej filmovej tvorby z obdobia osemdesiatych rokov minulého storočia. Mnohé snímky, ktoré boli vtedy natočené sa pre mňa stali kultovými titulmi, na ktoré nedám dopustiť a často si ich opätovne púšťam. Mimo to ma vie občas potešiť aj nejaký nový retro titul, ktorý sa neskrývane a otvorene hlási k odkazu osemdesiatych rokov. Tento krát som natrafil na snímok "Leto 84" (Summer or 84), ktorý mal premiéru v roku 2018. Na jeho vzniku sa podieľali až traja režiséri. Môžem povedať, že odviedli dosť dobrú prácu, čo sa týka vystihnutia ducha doby, v ktorej sa odohráva dej filmu. Podarilo sa im vrátiť ma v čase o štyridsať rokov. Ocitol som sa v lete roku 1984 spolu s pätnásť ročným Davey Armstrongom a jeho tromi kamarátmi. S napätím som sledoval ako sa snažia odhaliť viacnásobného vraha teenagerov. Miestami to pôsobilo síce tak akosi prvoplánovo a i trocha silene, ale svoj účel to splnilo. *** ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený filmík, ve kterém se dobře mísí trochu z filmu Disturbia a atmosféra a vizuál Stranger things. Záporák hodně působivý, o to více, jak se v poslední čtvrtině filmu změní na surového vraha dětí, který se s nima nesere. Dojde i dost na krev a hnusnější scénu, konec dobře udělaný s “ponaučením” neserte se do sousedů, nebo vás zabijou. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ten konec... sráží u mě film dost dolů. Devadesát procent filmu sledujete relativně oddechové retro, aby vám pak tvůrci podrazili nohy něčím drsným a nepříjemným. Drsné konce nejsou samozřejmě nic špatného, ale musí sedět k ději. Tady to tvůrci neodhadli a někomu může konec připadat až skoro jako parodie nebo nějaký sarkastický komentář na současnou retro vlnu zaměřenou na osmdesátá léta. Kdo si film nechce zkazit, ať film vypne o dvacet minut dřív. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Až na konci mi bolo konečne jasné, že film nie je úplne určený pre maloletých, čo je fajn, ale pokiaľ už do toho tvorcovia šupli nejaké drsnejšie scény (ktoré asi dve tretiny nikto nečakal), tak potom je len na škodu, že v takomto duchu neprebiehal celý film. Ináč - páčilo sa, započul som tam aj Ace of Base, na ktorej som v detstve dosť fičal. Je to síce celé trochu detské a dobrodružné (menej hororové, viac nostalgické), ale aspoň to neskončilo úplným klišé ako desiatka podobných hororov. A dokonca, zatiaľ čo som si ešte počas prvej polovice miestami myslel, že tá stopáž je fakt prestrelená, v závere som si zase želal, aby to ešte neskončilo. Veľmi príjemný kúsok, ktorý latku tohtoročných hororov opäť zvyšuje, a stokrát radšej by som si v kine pozrel toto, ako priblblého Slender Mana... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani mi to moc nepřipadalo jako horor. Film se nese na vlně 80tek, jako spousta dalších v poslední době. Opět jsou v hlavní roli děti. Tentokrát kromě svých pubertálních problémů hledají i sériového vraha, který zabíjí děti v jejich okolí. Celou dobu mají jednoho podezřelého. Je to ale vážně on? Všechno do sebe až moc zapadá. Ke konci se situace trochu vyhrotí a naší hrdinové se ocitnou v situaci, kdy musí bojovat o holý život. Film je dost prošpikovaný různými popkulturními narážkami na 80. léta, hlavně pokud jde o filmy. Jako oddechovka v pohodě. "Máš do odvolání domácí vězení." ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Ve scéně, kdy je hlavní čtveřice v bowlingové herně, můžeme vidět herní automat se hrou „Polybius“, která však ve skutečnosti neexistuje. Jedná se o městskou legendu, která se rozšířila po roce 2000. Podle ní se hra objevila v osmdesátých letech a byla součástí vládního experimentu, založeného ve státě Oregon, což je také stát, ve kterém se odehrává děj filmu. (Schyzartis)
  • V 15. minutě se Eats (Judah Lewis) postaví z lavice a nechá na ní položený míč. V dalším záběru ho ale zase drží. (Duoscop)
  • Keď chlapci na začiatku filmu idú na bicykloch BMX, hrá pritom pesnička "Cruel Summer" od skupiny Bananarama. Táto pesnička je použitá aj vo filme Karate Kid (1984) a Daniel (Ralph Macchio) počas nej taktiež ide na svojom BMX. Mimochodom, tento singel vyšiel v lete roku 1984. (beso74)

Reklama

Reklama