Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Satirická komedie Oldřicha Lipského se odehrává v budoucnosti, v roce "508 po Sputniku". Do této doby se nedopatřením dostává muž z poloviny dvacátého století, čalouník Josef (kterého skvěle zahrál Miloš Kopecký). Jeho přízemní konzumní touhy se v době ideální společnosti jeví natolik podivné, že se octne na psychiatrické klinice. Společníkem Josefa na Zemi se stává Adam (Radovan Lukavský), obyvatel Modré hvězdy, jehož technické myšlení s údivem sleduje lásku mladého výzkumníka Petra a psychiatričky Evy... S realizací překvapivě svěží komedie podle námětu Miloše Fialy, Jana Fišera a Oldřicha Lipského to bylo jednu chvíli nahnuté, protože uprostřed natáčení se do vesmíru vznesl Jurij Gagarin a jakákoliv satira se hned jevila v jiném světle. Pro Miloše Kopeckého to byla první titulní postava, do té doby hrál jen menší a střední role. Komedie je i přes nezbytné "výchovné momenty" díky režijnímu vedení a výborným hereckým výkonům natolik zábavná, že se těší dodnes přízni přátel českých filmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

A co pilová guma? Krade se? Pořád se krade? – Ne, ta se tvaruje. Teď se vůbec víc tvaruje. – Ano, ano, dřív se víc… kradla. – Ano. Vtipná to satira, není-liž pravda. Takhle by to vypadalo, kdybyste ten socializmus budovali pořádně, soudruzi. Škoda, že se v týhle budovatelský sci-fi o utopistický společnosti celou dobu v různých variacích opakuje ta samá situace pořád dokola. Spoustu lidí z prvního století to asi začne nudit. Kopecký naštěstí chrlí jednu hlášku za druhou jak o život. Všecko ZADARMO, tedy tím, tím jste si mě KOUPILI. Zůstanu u vás, jsem váš. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Osobitá lehkonohá satira z oněch dob, které ještě věřily v ideály ... a ve světlé zítřky ... a ve sjednocení lidstva - pod praporem socialismu, pochopitelně. Nebo se alespoň tak tvářily. Nicméně ten prapor tady není svatý, neboť přicházejí uvolněná šedesátá léta, která se nesměle nadechovala a vynalézavě si hledala cestičky ke svobodnějšímu projevu. Ovšem co se mě dotýká, vyzkoušela jsem si socialismus i kapitalismus ... s jejich klady i zápory - a mám za to, že člověk se jim přizpůsobí a v podstatě se chová pořád stejně, poněvadž není anděl a jeho prapůvodní genetická výbava zůstává pořád stejná ... navzdory všemu technologickému i společenskému pokroku (či úkroku). A tak je mu nejspíš souzeno navěky intelektuálně zamrznout v prvním století ... i když bude žít třeba v roce "508 po Sputniku". ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

První polovina byla podle mě dost dobrá a zajímavá. Měla vtipné momenty, bavilo mě zjišťovat, jak vypadá život v budoucnosti a docela mě to i bavilo. A pak přišla druhá polovina, která mě nudila, vtipné chvíle tam pořád byly, ale začaly se objevovat i ty trapné a jelikož se ten film dost pomalu posouval, poněkud mě to nudilo. Navíc svoji myšlenku ten film říká strašně doslovně. Ale jinak se mi to docela líbilo a být druhá polovina záživnější, dost příjemně by se na to koukalo. Asi bych i rád viděl něco podobného jako čisté drama (což už jsem asi i viděl). 3* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Všetky kulisy a celková atmosféra filmu ma náramne bavili. Jasné, že i keď sa jedná o komédiu, dnes je to už komédia z úplne iného uhla pohľadu, ale to patrí neodmysliteľne k veci. Bohužial scenár ide odnikam nikam, v podstate sa nič nedeje a epizódy samé o sebe nestačia na rytmus filmu udržanie pozornosti diváka. Neviem, čo si mám myslieť o filme ako socialistickej agitke, pretože utopistická budúcnosť a jej pravidlá sú značne štylizované a poriadne mimo zdravého rozumu, takže oslavu socializmu by som v tom nevidel ani na premiére. Navyše obyvatelia budúcnosti sú značne prihoretí, odhaliť Josefov charakter a podvody im trvá celý film. Ako najväčší blbec mi však vychádza mimozemšťan z inej galaxie (prečo museli tvorcovia tak preháňať a ísť mimo tú našu?), pretože si píska od radosti kvôli tomu, že spoznal ľudí. Asi nepoznal plač. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Výborná komediální sci-fi s krásnou politickou satirou bez jakékoli cenzury. Čalouník Josef se dokáže přizpůsobit jakémukoli politickému zřízení ve vesmíru. Díky své nemotornosti odstartuje vesmírnou loď, kterou měl původně pouze uklidit. Štěstí mu však přeje a proto na Modré hvězdě, kde čalouník přistane, dostane palivo a společníka, který jako všichni obyvatelé hvězdy, byl v minulosti ne zrozen, ale vypočítán. Díky tomu je Josef společně s Adamem, jak ho pojmenoval, dopraven zpátky na planetu Zemi. Zde je ovšem vývoj posunut o 500 let dopředu. Spravedlivý a morálně vyspělý svět, je zde konfrontován s maloměšťácky socialistickou tváří v podobě Josefa, který touží jen po majetku a dobrém postavení. Právě tyto vlastnosti ho přivedou zpět do 20st., protože v tomto filmu je možné vše :). Oldřich Lipský + kameraman Vladimír Novotný zaručují režijní a trikovou kvalitu a zbytek dodělá Miloš Kopecký, který se zde prostě nezastaví. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (17)

  • Vznik filmu sprevádzali komplikácie, pretože v čase jeho vzniku vzlietol do vesmíru prvý človek a satira na pokročilú spoločnosť v budúcnosti, do ktorej sa dostane muž z našej súčasnosti – prízemný čalúnnik, už nebola úplne na mieste. Premiéra filmu sa tak uskutočnila až 23. mája 1962. [Zdroj] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama